Toscaäpplen eller Toscapäron med vaniljsås

Serverar: 4 portioner

Tid: 20 minuter

Passar till vardags som efterrätt.

Ingredienser

  • 8 äppel- eller päronhalvor, färska eller från burk
  • Toscaglasyr
  • 1 dl sötmandel eller nötkärnor eller ca 50 g flagad mandel
  • 50 g magarin
  • 0.75 dl socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • Vaniljsås
  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 4 dl mjölk eller matlagningsgrädde
  • 1-2 msk vanilj- eller vanillinsocker eller ½-1 Vanila
  • (Vispad grädde)
  • Instruktioner

    1. Sätt på ugnen på 225 grader, Den färska frukten bör vara mogen och skalad. Lägg frukthalvorna på ett ugnssäkert fat.
    2. Toscaglasyren: Hacka mandel eller nötter eller använd flagad mandel. Smält fettet i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp under omrörning och häll på glasyren över frukten. Grädda i mitten av ugnen tills ytan fått vacker färg, ca 10 minuter. Servera dem ljumma med vaniljsåsen.
    3. Enkel vaniljsås: Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme till såsen tjocknat, vispa hela tiden. Såsen ska inte koka, då stelnar ägget och såsen skär sig. Använd inte stålvisp till rätter med ägg, för då blir såsen lätt gråaktig. Häll upp såsen och vispa i den då och då tills den svalnat. Smaksätt med vaniljsocker när den kallnat. Blanda den ev med vispgrädde strax före serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben