Toscapaj med frukt

Serverar: 10 portioner

Har man gott om äpplen och plommon skall man passa på att göra denna smarriga desserten som har ett underbart toscatäcke.

Ingredienser

  • 125 g smör el margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • Fyllning
  • 3 äpplen
  • 4 stora plommon
  • 2 msk honung
  • 1 msk potatismjöl
  • Tosca
  • ½ dl vispgrädde
  • 2 msk smör el margarin
  • 2 msk honung
  • 4 msk socker
  • 75 g mandelspån
  • Servering
  • Lättvispad grädde eller
  • Vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200º. Hacka samman ingredienserna till pajbottnen. Tryck ut degen jämnt i en runt pajform, ca 24 cm i diam. Låt vila kallt i minst 30 minuter.
    2. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 10 min.
    3. Skala och kärna ur äpplena, skär i mindre bitar. Kärna ur och skär varje plommon i ca 6 klyftor.
    4. Värm fruktbitarna i en kastrull på svag värme. Vicka på kastrullen då och då så att de mjuknar jämnt utan att gå sönder, ca 5 minuter. Ställ åt sidan att svalna.
    5. Mät i en annan kastrull upp ingredienserna till toscasmeten förutom mandelspånen. Värm upp under omrörning och låt småkka i 5-6 minuter tills smeten tjocknat något. Ta kastrullen från värmen och tillsätt mandeln.
    6. Ringla honungen över frukten och sikta över potatismjölet. Vänd runt varsamt. Bre ut frukten i det förgräddade pajskalet och klicka över toscasmeten.
    7. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
    8. Servera ajen lätt ljummen med lite grädde eller vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben