Ullas äppelkaka med kokostosca

Annorlunda äppelkaka.

Ingredienser

  • Fyllning
  • 3 stora äpplen
  • Saften av 1 citron
  • Rivet skal av ½ citron
  • Botten
  • 1 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • 75 g smält avsvalnat smör
  • Koksglasyr
  • 50 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 msk vispgrädde
  • 2 dl kokosflingor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Börja sedan med fyllningen: skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg i skål med nypressad citronsaft och strö över citronraspet.
    2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten växelvis med mjölk och smör.
    3. Häll hälften av smeten i en smord och bröad sockerkaksform (ströbröd kan bytas mot kokos) med löstagbar botten. Täck med äppelskivorna, bred på resten av smeten.
    4. Grädda i 20-25 minuter och gör under tiden glasyren. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser, rör ihop och sjud upp. Tag direkt kastrullen från plattan, glasyren får inte koka! Bred ut glasyren jämnt över kakan. Grädda i ytterligare 15-20 minuter tills glasyren fått ljust brun färg.
    5. Servera med marsansås eller lätt vispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Mihal 5 september 2010

    En god kaka som var uppskattad av gästerna. Vi lade dock till kanel i receptet för att få lite extra smak. Mängden smet var inte tillräcklig för en normalstor pajform om man vill ha en lite tjockare kaka, så vi gjorde dubbel sats av botten. Mycket söt glasyr! Sambon gillade den och skulle vilja göra en kaka med enbart en massa glasyr :)

    Elfsburgaren 5 september 2010

    Det var ju tur att den blev bra trots att du använde en pajform istället för en sockerkaksform som det ska vara. Jag har ändrat i receptet för att undvika fler missförstånd.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben