Ullas wienerkrans

Serverar: 2 portioner

Supergod!! Tack moster Maj!

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2 ½ dl kall mjölk
  • 3 msk socker
  • 1/4 tsk salt
  • 1 ägg
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 250 g kallt smör/margarin
  • Fyllning
  • Ca 1 hg flagad sötmandel
  • 3 msk socker
  • 1 hg smör
  • Ca 2-3 msk apelsinmarmelad
  • Florsockerlösning
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vatten
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i lite kall mjölk. Tillsätt resten av mjölken och övriga ingredienser. Ej smöret!
    2. Arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut degen till en avlång platta. Hyvla det kalla smöret med en osthyvel. Lägg smöret på 2/3 av degplattan. Vik degen tredubbelt. Börja med att vika in den änden utan smör. Vik andra änden över. Mjöla kaveln och kavla ut degen igen. Vik tredubbelt igen och kavla ut. Upprepa två-tre gånger.
    3. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje deg till en avlång platta. Rör ihop fyllningen och bred den på degplattorna. Rulla degen till två avlånga rullar. Ej för tjocka! Klipp snibbar utifrån och in i degen och vik dem över varandra ovanpå.
    4. Jäsa i rumstemp. i ca 2 tim. Pensla med vispat ägg. Ugn: 200-225 grader tills kakan får vacker färg.
    5. Vid servering kan man ringla lite florsockerlösning över.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben