Ulrikas grymma tomatsås

Serverar: 2-4 portioner

Urgrym tomatsås som sticker ut lite från mängden. Har nog lagat denna i över 5 år. Passar till allt, pizza, pasta, som grund till soppa och köttfärssås osv. Beroende på vad du ska laga, variera med passerade eller krossade tomater. Jag använder exempelvis alltid passerade när jag gör pizza, tycker det blir godast. Såsen blir bara godare ju längre den får puttra, några få timmar under lock, med omrörning då och då och lite vatten för att den inte ska koka bort, så blir den bara ännu godare.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g krossade/passerade tomater
  • 1 grönsaksbuljontärning
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk mango chutney (jag använder bombay club)
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • Ev. några droppar tabasco
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Finhacka löken och fräs i olivoljan i en liten kastrull under omrörning. När den börjar få lite färg, tillsätt pressade vitlöksklyftor. Rör om några gånger och tillsätt tomater, buljongtärning, tomatpuré, mango chutney och låt småkoka i 5 minuter på låg värme.
    2. Tillsätt oregano, basilika, eventuellt tabasco och salta och peppra. Smaka av. Låt gärna småputtra under lock länge innan du ska använda den.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Gul13 7 september 2009

    Tack för receptet. Jag skippade tabascon dock men den blev alldeles perfekt till pizzan i lördags.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben