Västerbottenslax med guldmos och vitt vinssås

Serverar: 6 portioner

Lax är supergott, det här är ett av mina favorit lax recept.

Ingredienser

  • 1 kg färsk lax
  • 150 g riven västerbottenost
  • Guldmos
  • 1 1/2 kg skalad potatis
  • 2 äggulor
  • 2 msk smör
  • Ca 1 dl matlagningsgrädde
  • Salt
  • Peppar
  • Sås
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • Garnering
  • Rom
  • Dill
  • Hackad rödlök
  • Citron
  • Instruktioner

    1. Ugn 225º.
    2. Gör potatismos. Rör ner äggulor, grädde, smör och kryddor. Spritsa moset i fina toppar runt kanterna på en smord gratängform.
    3. Filea laxen, ta bort alla ben med en liten tång, och skär i tunna breda skivor. salta och peppra. Rulla ihop dem med lite riven ost inuti. Lägg laxrullarna i mitten på gratängformen.
    4. Sås: Koka upp fiskbuljongtärningen med vattnet. Smält smöret, vispa ner mjölet, späd med lite buljong i taget under omrörning. Tillsätt resten av buljongen, vin och grädde. Låt små koka i 5 minuter, kortare tid kan ge mjölsmak. Smaka av med salt och peppar.
    5. Häll såsen över laxrullarna. Gratinera anrättningen i ugenen ca 25 min. Garnera med hackad rödlök, rom, dill och citron.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben