Våfflor med nyttig havre.- goda!

Tid: 20 minuter

Jag köpte ett våffeljärn nyligen men tyckte inte om de recept som följde med - 150 gram socker till en smet; äckligt söta! Hittade ett annat recept som jag modifierat med havremjöl - jag maler havregryn i min kaffekvarn och byter ut hälften av vetenjölet med detta. (Det finns säkert färdigt havremjöl, men så här gör jag - man kan ju mala upp en del så man har färdigt). Jag har också minskat på fettet, . Jättegott med kardemumma i, och lite strösocker på efter gräddningen till kaffe!

Ingredienser

  • 2 dl havremjöl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 21/2 dl kallt vatten
  • 2 dl mjölk
  • 60 ml flytande margarin (eller så klart avsvalnat smält smör ca 1 msk fett per våffla)
  • Instruktioner

    1. Sätt på våffeljärnet, gärna ganska hett. Jag brukar ha mitt på 6an. Blanda mjölsorterna, bakpulver och salt. Vispa i mjölk och vatten, vispa kraftigt. Tillsätt margarinet, vispa in det. Låt svälla tills järnet är varmt.
    2. Smeten ska vara ganska tjock. Hett järn. Låt svalna på galler, annars mister våfflorna sin frasighet. Förvånansvärt goda fast de inte innehåller vare sig ägg eller grädde!
    3. Så här står det i originalreceptet: "Värm upp våffeljärnet och smörj det med lite matfett till första laggen och därefter om det behövs till de övriga laggarna" Gör hur ni vill där, jag vet ju inte hur era våffeljärn fungerar!

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben