Vaniljglass utan glassmaskin
Enkel och lättgjord glass utan glassmaskin. Går att smaksätta med valfria passerade bär eller frukter, tex mango. Andra tips på smaksättning: kaffe, rostade hasselnötter, kakao, mandellikör, hjortronsylt, lakritssås, kolasås o s v. Om man inte vill ha vaniljstången är det bara att utesluta den.
Ingredienser
3 ½ dl vispgrädde
6 äggulor
1 ½ dl strösocker
1 vaniljstång
Instruktioner
- Dela vaniljstången och skrapa ur den i en kastrull. Lägg stången också i kastrullen. Häll på ½ dl vispgrädde och sjud under omrörning, får ej koka.
- Ta av från plattan och låt svalna. Ta sedan bort vaniljstången.
- Vispa grädden ganska hårt. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Blanda ner den avsvalnade grädden i äggblandningen. Rör sedan försiktigt ner äggblandningen i den vispade grädden.
- Häll i portionsformar eller i en sockerkaksform. Ett tips om man har barn är att frysa i muffinsformar, enkelt att ta fram och man slipper skopa.
- Frys minst 4 timmar.
Låt tina 10 minuter innan servering.
Liknande recept
Kommentarer (6)
den var jätte god jag la i lite chocklad
Hade massor med ägg över så jag passade på att göra vaniljglassen med vaniljstång och provsmakade den igår, helt fantastisk! Den ska jag göra fler ggr!! Ska även prova med andra smaker. Tack för receptet.
Gjorde den i helgen, delade på smeten och blandade malda hasselnötter i den ena...sååå himla gott!!! Vaniljglassen var lite för sött, så nästa gång ska ja prova med mindre socker. Jättegod glass...jag är begeistrad. :)
Superenkel att göra...gjort med rivet citronskal o -saft, suveränt god.
Jättegod! Gjorde med mortlad turkisk peppar. Ska dick prova med lite mindre vaniljstpng nästa gång.
Mycket god glass. Gjorde den dock i glassmaskin med perfekt resultat. Kommer att göra detta många gånger.