Vaniljsockerkaka med rabarberdipp

Serverar: 12 portioner

Dippa kakan i sommarsyrlig rabarberkräm. 215 kalorier per bit

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Smör och ströbröd till formen
  • Rabarberdipp
  • 1 ½ gelatinblad
  • 300 g rensade och skalade rabarber
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl vatten
  • 1 dl socker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, 1 ½ liter.
    2. Smält smöret på låg värme på spisen, tillsätt mjölk. Vispa ägg och socker fluffigt med en elvisp. Blanda försiktigt i mjölkblandningen. Sikta i övriga ingredienser genom en sil och blanda om.
    3. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 40 minuter. Ta ut kakan och vänd den försiktigt på ett galler.
    4. Rabarberdipp: Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, ca 5 minuter. Skölj och skär rabarbern i cm-tjocka bitar. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg rabarber, frön vatten och socker i en kastrull. Sjud ca 7 minuter, ta kastrullen från plattan. Krama ur och tillsätt gelatinbladen. Låt svalna.
    5. Servera rabarberkrämen i glas med en bit sockerkaka.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben