Vetelängd med äppelgömma

Serverar: 2 portioner

Äppletider!!

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ½ dl mjölk
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 ägg
  • Ca: 10 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 4 skalade och klyftade äpplen
  • 200 g riven mandelmassa
  • 2 tsk kanel
  • Pensling
  • Ägg
  • Hackad mandel
  • Instruktioner

    1. Ugn: 200 grader
    2. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37 grader. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
    3. Rör ner salt, socker, kardemumma, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa i ca 30 minuter.
    4. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25x40 cm. Skär sneda snitt efter långsidorna.
    5. Fördela äpplen, mandelmassa och kanel i mitten på längderna. Vik flikarna växelvis från sidorna mot mitten. Jäs ca 30 minuter.
    6. Pensla med ägg och grädda längderna nederst i ugnen i ca 25 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk. Längderna går bra att frysa.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Marialagar 20 november 2011

    Smarrigt! Detta vart uppskattat av alla :D

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben