Vit hårdost

Ett måste på mitt julbord.

Ingredienser

  • 3 liter standardmjölk
  • 1 liter fil
  • ½ tsk salt
  • Instruktioner

    1. Koka upp mjölken, drag kastrullen från plattan, tillsätt fil och salt, rör om. Låt stå en stund tills det blir ostmassa som flyter omkring i kastrullen.
    2. Därefter tar man en hålslev för att ta upp ostmassan, lägger den i en sil och trycker till hårt mellan varje gång som man lägger i ny ost. Låt osten "vila" en stund i silen.
    3. Själp upp osten på en tallrik och lägg över folie, ställ kallt tex. över natten. Osten ska bli hård så att man kan skära den med kniv. Det går bra att tillsätta någon krydda om man vill ha mera smak. Vitlök är inte så dumt.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    ullutt 31 januari 2009

    Hej! Ska göra den här osten men undrar hur länge den ska stå i kylskåpet innan man äter den. När jag gör hemost med ostlöpe så som min farmor lärde mig ska den stå i källartemperatur i 6 veckor. Bästa hälsningar ullutt

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben