Vit sparriscréme med rom och citronkrutonger

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme

Mycket trevlig soppa som mellanrätt

Ingredienser

  • Sparriscréme
  • 300 g färsk vit sparris
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1½ tsk salt, gärna havssalt
  • 6 äggulor
  • Citronkrutonger
  • 2 skivor vitt bröd
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • ½ krm nymald svartpeppar
  • 2 tsk rivet skal av 1 citron
  • 1 msk finskuren gräslök
  • Tillbehör
  • 1½ dl olika sorters rom jöj-, sik- eller forellrom
  • Instruktioner

    1. 1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala sparrisen varsamt med sparris- eller potatisskalare. Skiva den tunt och blanda med grädde och mjölk i en kastrull. Koka upp och sjud tills sparrisen är helt mjuk
    2. 2. Mixa till en slät kräm med mixerstav eller i matberedare. Sila genom finmaskig sil, smaka av med salt och rör ner äggulorna.
    3. 3. Häll upp i 6 ugnssäkra djupa tallrikar eller portionsformar som rymmer minst 1 dl. Ställ formarna i en lång panna, sätt in i nedre delen av ugnen och häll på varmt vatten upp till hälften på formarna grädda c:a 30 minuter, ta ut och låt svalna
    4. 4. Skär bort brödets kanter och bryt små bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i brödbitar och rosta dem gyllenbruna och frasiga under omröring. Häll upp i en skål och smaka av med salt, peppar, citronskal och gräslök. Låt svalna.
    5. 5. Skeda upp små ägg av rom på crémen och strö brödet runt om. Servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben