Vitlöksspäckad lammstek med goda tillbehör

Serverar: 4-6 portioner

Saftig lammstek, varma grönsaker, hasselbackspotatis och en vitlökssås, kan det blir en godare middag?

Ingredienser

  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 liten nätad lammstek, ca 1 kg
  • 4 kvistar rosmarin
  • Salt
  • Malen svartpeppar
  • 3 dl marsalavin (alt matlagningsvin)
  • Hasselbackspotatis
  • 8-12 fasta potatisar
  • 3 msk smält smör
  • 1 tsk salt och malen svartpeppar
  • 3 msk ströbröd
  • Varma grönsaker
  • 200 g haricots verts
  • 1 finhackad rödlök
  • Smör
  • 1 dl gröna linser, färdigkokta på burk
  • Salt
  • Peppar
  • Servering
  • 2 dl lätt crème fraiche vitlök, Norrmejerier
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175º.
    2. Skala vitlöken och skär klyftorna i halvor. Gör små hål i lammsteken med spetsen på en vass kniv och fyll med vitlök och små rosmarinkvistar. Salta och peppra steken runtom och lägg i en ugnsfast form. Häll över vinet och stek i ugnen tills inneertemperaturen är ca 60º för rosa kött. Låt vila under folie.
    3. Öka ugnsvärmen till 225 grader. Skala potatisarna, skär dem i tunna skivor men inte hela vägen igenom. Lägg potatisen i en träslev så går det lätt. Lägg potatisarna i en ugnsfast form med den skårade sidan upp.
    4. Pensla med smält smör och baka potatisarna i ca 30 minuter. Pensla med mer smör en gång under ugnsbakningen. Ta ut ur ugnen. Salta och peppra och strö över ströbrödet och baka ytterligare i 10 minuter.
    5. Koka haricots verts i lättsaltat vatten i ett par minuter tills de är nätt och jämnt mjuka. Skölj i iskallt vatten. Fräs den finhackade rödlöken i smör i en stekpanna tills den är mjuk och börjar få lite färg.
    6. Lägg i linserna och haricots verts, fräs ytterligare en liten stund. Salta och peppra. Värm créme fraiche i en kastrull.
    7. Skär upp lammsteken tunt. Servera med sky, hasselbackspotatis, varma grönsaker och vitlöks créme fraiche.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben