Vörtbröd

Serverar: 2 portioner

Porter och mycket kryddor ger smak till detta saftiga vörtbröd.

Ingredienser

  • Fördeg
  • 5 dl Porter
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl (ca 100 g) russin
  • ¾ tsk malen pomerans
  • ¾ tsk stött anis
  • 1 ½ tsk malen nejlika
  • 1 ½ tsk malen kardemumma
  • 5 ½ dl (300 g) finmalet rågmjöl
  • Sedan
  • 50 g rumsvarmt smör
  • ½ dl mörk sirap
  • 1 tsk salt
  • 7-7 ½ dl (4- 450 g) vetemjöl special
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke eller köksmaskin, tillsätt porter och rör om tills jästen löser sig.
    2. Blanda ner russin, kryddor och rågmjöl. Blanda degen väl några minuter.
    3. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek minst 30 minuter.
    4. Blanda ner smöret i klickar, sirap, salt och vetemjöl. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig 5-10 minuter.
    5. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.
    6. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma bitarna runda och låt vila under bakduk 15 minuter.
    7. Forma bitarna till knubbiga bröd. Fukta dem, rulla sedan i rågmjöl och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
    8. Låt jäsa till nästan dubbel storlek ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
    9. Gör ev några snabba snitt i bröden och sätt sedan in dem i ugnen. Sänk värmen till 200° och grädda 20-25 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Julmat i världen
    Nu är det snart dags för jul och det kan väl vara extra skoj att få re...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben