Porter och mycket kryddor ger smak till detta saftiga vörtbröd.
Ingredienser
Fördeg
5 dl Porter
50 g jäst för söta degar
1 dl (ca 100 g) russin
¾ tsk malen pomerans
¾ tsk stött anis
1 ½ tsk malen nejlika
1 ½ tsk malen kardemumma
5 ½ dl (300 g) finmalet rågmjöl
Sedan
50 g rumsvarmt smör
½ dl mörk sirap
1 tsk salt
7-7 ½ dl (4- 450 g) vetemjöl special
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke eller köksmaskin, tillsätt porter och rör om tills jästen löser sig.
- Blanda ner russin, kryddor och rågmjöl. Blanda degen väl några minuter.
- Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek minst 30 minuter.
- Blanda ner smöret i klickar, sirap, salt och vetemjöl. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig 5-10 minuter.
- Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.
- Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma bitarna runda och låt vila under bakduk 15 minuter.
- Forma bitarna till knubbiga bröd. Fukta dem, rulla sedan i rågmjöl och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
- Låt jäsa till nästan dubbel storlek ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
- Gör ev några snabba snitt i bröden och sätt sedan in dem i ugnen. Sänk värmen till 200° och grädda 20-25 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Julmat i världen
Nu är det snart dags för jul och det kan väl vara extra skoj att få re...