Kryddigt vörtbröd

Det här är ett riktigt saftigt och kryddigt bröd. Fantastisk till skinka med senap eller en god lagrad hårdost. Receptet blir 1 limpa.

Ingredienser

  • 1 dl svällt rågkross
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 4 dl vetemjöl special (ev. med fullkorn)
  • 4 msk vörtmix (i påse som finns i kryddhyllan)
  • 1 dl russin (kan uteslutas)
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 dl öl
  • 2 dl naturell yoghurt eller tjock filmjölk
  • 3/4 dl nedsmält fast honung
  • 1/2 dl lingonsylt
  • Instruktioner

    1. Kvällen innan: Koka upp 1 dl vatten och häll över 1/2 dl rågkross. Täck med lock och låt stå i rumstemperatur över natten.
    2. Nästa dag: Sätt ugnen på 180 grader, varmluftsugn (200 grader utan varmluft)
    3. Blanda alla torra ingredienser och den svällda rågkrossen i en bakbunke. Värm upp fast honung en kort stund, t ex. i mikron, så den blir lös. Rör i honungen, ölen, yoghurten, och lingonsylten.
    4. Häll den lösa degen i en smord avlång bakform som rymmer 1 1/2 liter.
    5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
    6. Stjälp upp limpan och låt den svalna något på galler och linda sedan in den i en bakduk för att svalna helt.

    Liknande recept

    3.4
    1 h 20 min
    2
    11

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben