Helstekt kryddig fläskkarré med kantarellsås

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 2 timmar 10 minuter

Saftig och mumsig rätt med mycket smak. En festrätt, helt enkelt!!!

Ingredienser

  • 600-1000 g hel karré
  • Pepparmix
  • Salt
  • Lite grillkrydda
  • Paprikapulver
  • Timjan
  • Oregano
  • Mejram
  • Rosmarin
  • Dragon
  • Olivolja
  • Såsen
  • 50 g smör
  • 2 dl mjöl
  • ca 1 liter mjölk
  • Kantareller färska eller i burk
  • Svampbuljong
  • Lite grädde
  • Instruktioner

    1. dag 1
    2. Parera karrén om de behövs, skär sedan ett fint rutmönster tvärs över ovansidan. Stick även lite hål på undersidan med en filékniv. Blanda alla kryddorna ( ta ungefär lika mycket av alla kryddorna utom saltet, maka av med fingret!!) i en skål & gnid in i karrén. Lägg i en plastpåse tilsammans med lite olivolja i kylskåpet över natten.
    3. dag 2
    4. Stek karrén runtom i en stekpanna eller stekgryta så den får en fin gyöllenbun färg, ca 10 minuter. Lägg sedan i en långpanna & in i ugnen på 175 grader (varmluft) Häll lite köttbuljong i botten på långpannan så den håller sej fuktig & fin under tillagningen. Märker du att den blir bränd på ovansidan, täck med lite aluminiumfolie. Kolla efter någon timme med en filékniv mitt i karrén så att det inte kommer ut någon köttsaft när du sticker den.
    5. Såsen som lämpligen tillreds undertiden gör man på följande sätt. Ta hälften av smöret & fräs svampen tills den knastrar lite gott. Lägg i resten av smöret & smält ut, vispa sedan ner mjölet till en klumpig massa & vispa sedan i mjölken, lite i taget till en behaglig konsistens uppstår! Tänk på att den tjocknar lite med tiden, så gör såsen lite tunnare om du ska koka den länge. Tillsätt 2 tärningar svampbuljong & fortsätt vispa tills den kokat upp & fortsatt minst en minut, sänk därefter värmen till 20% & låt småputtra efter behag.
    6. Skär karrém i cm-tjocka skivor & servera med såsen & kokt eller stekt potatis efter smak. En ruccolasallad passar utmärkt till.
    7. Smaklig spis

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5
    3.4
    1 h 20 min
    2
    11

    Kommentarer (4)

    pingu 24 mars 2008

    Hatten av! Underbart gott:)

    eva_jonte 17 april 2008

    låter ju smaskens! hur mkt kantareller har du i såsen? färska - och på burk!

    eva_jonte 20 april 2008

    jättegott!!! hade inte mejram hemma, men alla andra kryddor ;-) men blev supergott, saftigt!!! hade bara 1 liten burk med kantareller, så jag blandade med champinjoner på burk och färska champ! lägger upp en bild, om det är okej?

    eva_jonte 3 september 2009

    detta recept är såå bra!! tog ca 1 msk av varje och rätt mkt olja.La till vitlkspulver! Dagen efter stekte jag köttet och hällde sen över all oljamarinad när det skulle stekas i ugnen, och lite vatten. Sen öste jag då och då. Blev mkt saftigt och smakrikt :-)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben