Wienerdeg

En wienerdeg du kan göra wienerbröd, kammar eller kransar av.

Ingredienser

  • 200 ml kallt vatten
  • 100 ml ägg
  • 30 g jäst
  • 20 g margarin eller smör
  • 30 g strösocker
  • ca. 450-480 g vetemjöl
  • Lite vaniljkräm, gärna hemkokt
  • 450-480 g margarin eller smör att paketera in i degen
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en skål och häll över vattnet, rör tills jästen löst sig. Tillsätt ägg och klicka i margarinet. Rör om och tillsätt sedan socker.
    2. Nu kan du börja tillsätta mjölet, börja med lite i taget och försök arbeta i hop degen så snabbt som möjligt. Det för att en wienerdeg är lättare att arbeta, och bröden blir bättre, med om den inte blir varm.
    3. När degen är färdig låt den vila kallt en stund. 15-30 minuter i kylskåp brukar vara lagomt.
    4. Vispa ihop lite marsansås/vaniljkräm under tiden degen vilar.
    5. Nu kommer vi till det roliga, det är dags att paketera in margarin i degen. Kavla ut degen till en stor fyrkant och ta en osthyvel och hyvla det kalla margarinet i skivor och fördela över 2/3 del av fyrkanten.
    6. Ta sedan den del av degen som det inte är margarin på och vik den över hälften av delen med margarin på, vik sedan i hop resten av degen. Allt som allt ska degen nu vara vikt tre gånger (= ett treslag).
    7. Kavla på nytt ut degen till en stor fyrkant och hyvla mer margarin och fördela ut på 3/4 del av degen, nu ska degen vikas ihop 4 gånger (=ett fyrslag), börja även här med den delen utan margarin på. Kavla ut degen till en stor fyrkant igen, hyvla margarin och fördela på degen och gör ett nytt treslag (se ovan).
    8. Kavla ut degen till en stor fyrkant. Nu är det dags att ta ut wienerbröden, kammarna eller kransarna.
    9. När du tagit ut bröden lägg på en klick marsansås/vaniljkräm och lägg dom på plåt att jäsa en stund. 15-25 minuter brukar vara lagomt. Grädda wienerbröden mitt i ugnen tills dom fått fin färg i 200-225 grader, ca 10-15 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    BabyB1 1 april 2010

    ursäkta mitt språk men när fan i helvete skriver man 200 ml istället för 2 dl !!??!! åh skriva vetemjölet i g är väl dumt de me lär dig skriva i dl , msk osv

    KebabJesus 1 april 2010

    Haha xD Ditt språk är ursäktat. Anledningen till att receptet är skrivet i ml och gram är att det kommer från ett resturang kök. Och dom flesta resturanger, och bagerier för den delen, väger sina ingredienser i stället för att använda deceliter. :P Om du vill räkna om receptet till dl, msk, tsk osv kolla på ingrediensernas förpackningar. Det brukar finnas en liten tabell som visar ungefär hur mycket en dl eller msk väger. :P

    urgu 29 januari 2014

    skönt slippa alla dessa skedar (te, mat) Men SMÖR, inte margarin. Bättre smak men framförallt nyttigare. Jag vill inte ha bensin och andra kemikalier (margarin) i min mat

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben