Wienerbröd

Serverar: 13 portioner

Mycket gott till fikat

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk strösocker
  • 1/3 tsk salt
  • ca 8 dl vetemjöl
  • 250 - 300 g margarin
  • Fyllning
  • smör
  • strösocker
  • hackad mandel eller nötter
  • vaniljkrä
  • m
  • Pensling
  • ägg
  • Garnering
  • sockerglasyr (florsocker + vatten)
  • Instruktioner

    1. Smula sönder jästen i en bunke. Häll kall mjölk över och rör om tills jästen lösts upp. Blanda ner uppvispat ägg, strösocker, salt och till sist vetemjöl. Spara ev lite mjöl till utbakningen. Arbeta samman till en smidig deg. Lägg degen i kylskåp så att den blir riktigt kall. Låt även smöret blir riktigt kallt. Kavla ut degen (enligt kursavsnittet: Wienerdeg). Skär ut kvadratiska rutor med vass kniv. Sätt en klick smör på mitten av rutan. Strö över lite strösocker och mandel eller nötter. Vik nu över varje flik till mitten och tryck till en aning Sätt en klick vaniljkräm i mitten. Jäs wienerbröden svalt på plåt ca 1/2 - 1 timme. Pensla med uppvispat ägg. Grädda. När kakorna är kalla glaserar man med socker- glasyr.
    2. Ugnstemperatur: ca 250 grader Baktid: ca 5 - 8 minuter

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Motion och mat
    Hur man äter när man tränar påverkar resultatet. Att få i sig rätt ene...

    Kolhydrater , proteiner, fibrer?
    Vad betyder allt egentligen? Långsamma kolhydrater - finns i socker, i...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben