Wienerbröd

Tid: 4 timmar

Väldigt goda wienerbröd.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2½ dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1½ msk socker
  • 1 ägg
  • Ca 8 dl vetemjöl
  • 250-300 g margarin
  • Fyllning Vaniljkräm
  • 2½ dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 äggulor eller 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 2 tsk vanillinsocker
  • Instruktioner

    1. Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt salt, socker och ett uppvispat ägg. Rör i så mycket mjöl att degen går lätt att forma.
    2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med lite mjöl. Spara ca 1 dl av mjölet till utbakningen.
    3. Kavla och vik ut degen till en rektangel 30x40 cm, ca 1 cm tjock. Lägg margarin på 2/3 av rektangeln.
    4. Vid över delen som där inte är margarin på och gör en kvadrat av det. Lägg i kylen och vila i 10 minuter och gör om utkavlingen och margarinet 2 ggr till.
    5. Koka däremellan vaniljkrämen: Vispa samman mjölken, mjölet, äggulan eller ägget och socker i en kastrull. Låt krämen sjuda under omrörning tills den blivit tjock. Låt den kallna och tillsätt vanillinsockret.
    6. Spandauer: Kavla ut wienerdegen till en fyrkantig kaka, ca ½ cm tjock. Dela den i fyrkanter 10x10 cm. Lägg vaniljkrämen i mitten av varje fyrkant. Vik upp hörnen mot mitten och tryck till ordentligt.
    7. Vill man kan man grädda dem efter ca 1 timmes jäsning i kylen, eller lägg dem i frysen och tag upp vad man behöver för tillfället och jäs dem ut i rumstemperatur ca 1 timme.
    8. Grädda i mitten av ugnen i 250-275° i 5-8 minuter. När de wienerbröden svalnat något lägg på vaniljsocker utrört i vatten.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Motion och mat
    Hur man äter när man tränar påverkar resultatet. Att få i sig rätt ene...

    Kolhydrater , proteiner, fibrer?
    Vad betyder allt egentligen? Långsamma kolhydrater - finns i socker, i...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben