Väldigt goda wienerbröd.
Ingredienser
50 g jäst
2½ dl mjölk
1 krm salt
1½ msk socker
1 ägg
Ca 8 dl vetemjöl
250-300 g margarin
Fyllning Vaniljkräm
2½ dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 äggulor eller 1 ägg
1 msk socker
2 tsk vanillinsocker
Instruktioner
- Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt salt, socker och ett uppvispat ägg. Rör i så mycket mjöl att degen går lätt att forma.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig med lite mjöl. Spara ca 1 dl av mjölet till utbakningen.
- Kavla och vik ut degen till en rektangel 30x40 cm, ca 1 cm tjock. Lägg margarin på 2/3 av rektangeln.
- Vid över delen som där inte är margarin på och gör en kvadrat av det. Lägg i kylen och vila i 10 minuter och gör om utkavlingen och margarinet 2 ggr till.
- Koka däremellan vaniljkrämen:
Vispa samman mjölken, mjölet, äggulan eller ägget och socker i en kastrull. Låt krämen sjuda under omrörning tills den blivit tjock. Låt den kallna och tillsätt vanillinsockret.
- Spandauer:
Kavla ut wienerdegen till en fyrkantig kaka, ca ½ cm tjock. Dela den i fyrkanter 10x10 cm. Lägg vaniljkrämen i mitten av varje fyrkant. Vik upp hörnen mot mitten och tryck till ordentligt.
- Vill man kan man grädda dem efter ca 1 timmes jäsning i kylen, eller lägg dem i frysen och tag upp vad man behöver för tillfället och jäs dem ut i rumstemperatur ca 1 timme.
- Grädda i mitten av ugnen i 250-275° i 5-8 minuter. När de wienerbröden svalnat något lägg på vaniljsocker utrört i vatten.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Motion och mat
Hur man äter när man tränar påverkar resultatet. Att få i sig rätt ene...
Kolhydrater , proteiner, fibrer?
Vad betyder allt egentligen? Långsamma kolhydrater - finns i socker, i...