Yoghurtcheesecake med karamelliserad ananas

Serverar: 8 portioner

Färsk ananas ger fin smak till den krämiga färskost- och yoghurtfyllningen.

Ingredienser

  • 1 ananas
  • 1 dl vit sirap
  • 1 dl socker
  • 1 msk pressad citron
  • Pajskal
  • 225 g Digestivekex
  • 100 g smör
  • Fyllning
  • 4 gelatinblad
  • 250 g naturell färskost, rumsvarm
  • 1½ dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2½ dl rysk yoghurt, rumsvarm
  • 3 msk vatten
  • Garnering
  • 2 dl crème fraiche
  • Instruktioner

    1. Skala ananasen och skär bort den grova stocken i mitten. Skär fruktköttet i små bitar. Värm sirap, socker och citronsaft i en gryta under omrörning. Lägg i ananasen och låt koka under omrörning ca 3 minuter. Koka ananasen ytterligare ca 10 minuter, tills den är mjuk och lagen fått en sirapsliknande konsistens. Rör om då och då. Låt ananasen kallna i lagen. När ananasen kallnat, låt den rinna av och spara lagen till garnering.
    2. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Krossa kexen i en matberedare. Tillsätt smält smör och mixa till en slät deg. Tryck ut degen i botten och kanterna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt pajskalet kallna.
    4. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa ihop färskost, socker och vaniljsocker. Blanda i yoghurten. Värm vattnet i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i kastrullen. Rör ner det smälta gelatinet i fyllningen. Vänd ner ananasbitarna.
    5. Bred ut fyllningen i pajskalet, täck med plastfolie och låt stå i kylen i ca 4 timmar.
    6. Vispa crème fraichen fast. Bred den över cheesecaken. Ringla över den sparade sirapen och servera!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben