Youghurtkaka med citronsirap
Det här friska bakverkets smak påminner lite om mormors gammaldags citronfromage. Allra godast blir det om de syrliga smakerna får sällskap av en klick grädde.
Ingredienser
4 ägg
2 dl strösocker
Rivet skal av 2 citroner
7 dl tjock grekisk youghurt eller 7 dl väl avrunnen mild youghurt
3 dl extra fint vetemjöl
1 tsk bakpulver
Citronsirap
Saft av 2 citroner
2,5 dl strösocker
1 dl vatten
Till servering
Vispgrädde
Bär
Instruktioner
- Börja med sirapen: Häll citronsaft, socker och vatten i en kastrull. Koka ca 15 minuter, tiden beror på hur vid kastrullen är. Håll uppsikt över sirapen och rör om då och då. Sirapen är färdig när den tjocknat något.
- Förbered kakan: Sätt ugnen på 200 grader. Separera äggulor och äggvitor. Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner sockret lite åg gången under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är glansig.
- Rör samman äggulor, citronskal och youghurt. Vänd försiktigt ner äggviteskummet. Blanda till sist ner mjöl och bakpulver.
- Smöra och mjöla en kransform. Häll smeten i formen. Grädda kakan ca 40 minuter. Kakan ska vara ljusbrun på ytan. Lägg över aluminiumfolie om den börjar bli mörk.
- Häll hälften av sirapen över den varma kakan medan den fortfarande är kvar i formen. Låt kakan dra åt sig vätskan och svalna i formen innan den stjälps upp på ett serveringsfat.
- Servera kakan med lättvispad grädde, resten av sirapen och gärna lite bär.
Liknande recept
Kommentarer (0)