Youghurtkaka med citronsirap

Serverar: 10 portioner

Det här friska bakverkets smak påminner lite om mormors gammaldags citronfromage. Allra godast blir det om de syrliga smakerna får sällskap av en klick grädde.

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • Rivet skal av 2 citroner
  • 7 dl tjock grekisk youghurt eller 7 dl väl avrunnen mild youghurt
  • 3 dl extra fint vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Citronsirap
  • Saft av 2 citroner
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • Till servering
  • Vispgrädde
  • Bär
  • Instruktioner

    1. Börja med sirapen: Häll citronsaft, socker och vatten i en kastrull. Koka ca 15 minuter, tiden beror på hur vid kastrullen är. Håll uppsikt över sirapen och rör om då och då. Sirapen är färdig när den tjocknat något.
    2. Förbered kakan: Sätt ugnen på 200 grader. Separera äggulor och äggvitor. Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner sockret lite åg gången under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är glansig.
    3. Rör samman äggulor, citronskal och youghurt. Vänd försiktigt ner äggviteskummet. Blanda till sist ner mjöl och bakpulver.
    4. Smöra och mjöla en kransform. Häll smeten i formen. Grädda kakan ca 40 minuter. Kakan ska vara ljusbrun på ytan. Lägg över aluminiumfolie om den börjar bli mörk.
    5. Häll hälften av sirapen över den varma kakan medan den fortfarande är kvar i formen. Låt kakan dra åt sig vätskan och svalna i formen innan den stjälps upp på ett serveringsfat.
    6. Servera kakan med lättvispad grädde, resten av sirapen och gärna lite bär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben