De fyra viktigaste inslagen i det kinesiska köket är färg, arom, ämnen och form och det gäller att kunna kombinera dessa rätt.
Till maten dricker man vanligtvis vin, öl eller sprit. Vatten dricker man sällan till, istället äter man mycket soppa och dricker te. Teerna är indelade i fem stora grupper: svart, grönt, smaksatt, oolong och tegel.
Man tillagar ofta maten genom att antingen ångkoka eller woka den och den äts med pinnar.Vanligt förekommande ingredienser är kålrot, rädisa, morot, nudlar, svamp, scharlottenlök, bambuskott, böngroddar, kål, sockerärter och sötpotatis. Man smaksätter medingefära och vitlök. Några exempel på smaktillsatser som brukar stå på borden är soya, chili sauce, oyster sauce, seasoning, fish sauce och sambal oelek. Givetvis serveras allt med ris.
I Kina dricker man oftast fint grönt te i koppar av glas, för att man skall kunna se färgen på teet. Tebladen tas inte upp ur glasen. För att teet inte skall bli bittert måste det vara av mycked god kvalitet. Man kan fylla på med nytt vatten några gånger utan att smaken på teet försämras. Det går även bra att brygga grönt te i en vanlig tekanna. Man skall dock använda lite mer telöv än för svarta teer. Vattnet skall inte koka, temperaturer omkring 80 grader brukar bli bra. En dragningstid på två minuter, lite mindre än för svart te, är lagom. Smaka er fram, det finns inga strikta regler.

Strimlad biff med bambuskott
6 pers
400 gram biffkött som strimlats
550 gram strimlade bambuskott
1 stor strimlad purjolök
2 gröna strimlade paprikor
6 msk kinesisk originalsoja
2 msk potatismjöl
lite matolja
3 krossade vitlöksklyftor
Lite salt och vitpeppar

Marinera biffköttet i den kinesiska sojan. Stek biffköttet i matoljan, tag därefter upp köttet. Stek grönsakerna i ca 2 minuter. Lägg tillbaka köttet och rör om. Gör en sås av kinesisk soja, potatismjöl och lite vatten. Servara omedelbart tillsammans med ris.

Matklubben
2006-01-12