Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ni som äter...

  • Poppie 10 juli 2008

    Nässelsoppa, grönkålssoppa el. spenatsoppa, tänk på att inte ha ägg i soppan. Då får ni inte i er det nyttiga järnet från den gröna soppan. Det är något med äggulan, som gör det. Kanske någon som vet varför, för det har jag glömt:p

  • systeryster 10 juli 2008

    Så synd, för det är just den kombinationen som är så god.
    Järnhaltiga födoämnen i kombination med c-vitamin gör att man tar upp det bättre.Inte undra på att det är så gott med just lingonsylt till blodpuddingen.Men att äggula skulle hindra upptag av järn har jag inte hört tidigare,Någon som vet?

  • Poppie 10 juli 2008

    Skrivet av systeryster den 10 jul 2008

    Så synd, för det är just den kombinationen som är så god.
    Järnhaltiga födoämnen i kombination med c-vitamin gör att man tar upp det bättre.Inte undra på att det är så gott med just lingonsylt till blodpuddingen.Men att äggula skulle hindra upptag av järn har jag inte hört tidigare,Någon som vet?


    Du ska inte dricka mjölk till soppan heller, kom jag på.
    Ingen mjölk till leverpastejmackan heller:(

  • festmaten 11 juli 2008

    TACK för att du startade den här tråden, nu har jag lärt mig något nytt idag också(Y)

    Jag hittade följande på Google (var annars??):
    Te, ägg, kalcium i mjölkprodukter, fytinsyra i frö o fullkorn hindrar järnupptag om de intas i samma måltid.

    Alltså om man äter leverpastej på en fullkornsmacka o dricker te till så......
    och inte fetaost till kött.....

  • Wombat04 11 juli 2008

    Men äter man C-vitaminrik frukt till dessert eller dricker man ett glas apelsinjuice direkt efter hjälper det upp järnupptaget igen.

  • Poppie 11 juli 2008

    Skrivet av kalasmad den 11 jul 2008

    TACK för att du startade den här tråden, nu har jag lärt mig något nytt idag också(Y)

    Jag hittade följande på Google (var annars??):
    Te, ägg, kalcium i mjölkprodukter, fytinsyra i frö o fullkorn hindrar järnupptag om de intas i samma måltid.

    Alltså om man äter leverpastej på en fullkornsmacka o dricker te till så......
    och inte fetaost till kött.....


    Jag brukar ha frikadeller i mina gröna soppor. Sedan har jag "frikadellvattnet" å gör soppan på.:)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.