Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Helgolandskaka

  • 9 augusti 2007

    Jag undrar om någon kan recept på Helgolandskaka. Här kallas den så iaf, men när jag söker på internet så finns det ingenting som heter så. En gång förekommer ordet, i en blogg från en tjej i samma stad :) För er som aldrig hört talas om Helgolandskaka, så är det en gul kaka (saffran mest troligt) med typ marsánkräm eller vaniljkräm emellan, plus glasyr över kakan. En ganska stor och tjock kaka. Tacksam för all hjälp!

  • inti 19 oktober 2007

    Hej!

    Kan det vara detta recept du söker?

    Helgolandsbröd 2 st
    150 gr margarin
    5 dl mjölk
    50 gr jäst
    ½ tsk gul färg
    ½ tsk salt
    1 ½ dl socker
    3/4 tsk kardemumma
    cirka 14 dl vetemjöl

    Fyllning
    ½ dl mjölk
    1 1/4 dl vatten
    1 äggula
    150 gr margarin
    1 dl florsocker
    1 msk vaniljsocker

    Glasyr
    2 dl florsocker
    2 msk ljummet vatten.

    Gör en deg. Jäs i 40 minuter. Dela degen i 2 runda kakor, 22 cm. jäs i 30 minuter.
    grädda i 200 grader i 20 minuter.

    Gör en redning av mjöl och vatten i kastrull. koka ett par minuter, rör ner äggulan.
    Rör matfettet med florsockret och vaniljsockret. blanda ihop, tillsätt krämen lite i taget. Dela bröden i en över och underhalva. Fyll med krämen. Garnera med glasyren.

  • 20 oktober 2007

    Det verkar stämma! Tack så jättemycket :)

  • Annika_226 1 november 2010

    Ingredienser (12 portioner/st.)
    Helgolandskaka/TV-kaka
    30 gram jäst
    2 dl mjölk
    1 dl strösocker
    70 gram margarin
    0,5 tsk salt
    1 tsk kardemumma
    7,5 dl vetemjöl
    Fyllning
    3 msk florsocker
    3 cl vatten
    70 gram margarin
    1 tsk olja
    marsankräm

    Gör så här
    1.Lös jästen i lite mjölk och arbeta sedan ihop den med övriga ingredienser till en ganska lös deg. Låt degen jäsa ca 20 minuter.
    2.Tag upp den på bakbordet och forma den till 2 runda bullar, som får jäsa på plåt minst 30 minuter.
    3.Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
    4.Låt brödet kallna. Blanda fyllningen till lagom konsistens. Tag lite av marsankrämen tills fyllningen blir lagom tjock.
    5.Dela brödet och bred fyllningen mellan. Pudra florsocker över eller blanda ihop florsocker och vatten till lagom konsistens och bred över.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.