Hej
Jag behöver tips på bra mat vid diabetes.
Även tips på frukost och mellanmål och dryck.
Jag äter allt men föredrar husmanskost.
Mvh
Sten
Mistys27 februari 2011
Så nära LCHF du kan, orkar och vill. Eller den mildare varianten GI.
Uteslut kolhydrater så mycket du kan och satsa på riktig mat med riktiga råvaror och inget light.
Läs gärna boken Matrevolutionen av Andreas Eenfelth.
Insulinet stiger av kolhydrater i alla former och kan hållas lågt med dessa kostråd. Många som äter LCHF har tom varit tvungna att sluta med insulinet då diabetesen försvunnit.
http://www.kostdoktorn.se/diabetes
puhbjornen27 februari 2011
Skrivet av Misty09 den 27 feb 2011
Så nära LCHF du kan, orkar och vill. Eller den mildare varianten GI.
Uteslut kolhydrater så mycket du kan och satsa på riktig mat med riktiga råvaror och inget light.
Läs gärna boken Matrevolutionen av Andreas Eenfelth.
Insulinet stiger av kolhydrater i alla former och kan hållas lågt med dessa kostråd. Många som äter LCHF har tom varit tvungna att sluta med insulinet då diabetesen försvunnit.
http://www.kostdoktorn.se/diabetes
Finns dock studier som motsäger det som kostdoktorn uppger på sin hemsida. Många har bla fått fettlever!!
Vanlig husmanskost går utmärkt att ge till en diabetiker, idag finns tex ingen speciell mat till diabetiker på sjukhus.
Penne27 februari 2011
Kolhydrater får ofta blodsockret att skjuta iväg lite grann och kräver ofta mer insulin, vilket man kanske vill undvika. Ett tips är att behålla skalet på när man kokar potatisen det brukar hjälpa. Ät helst "hel" potatis, och undvik pressad/mosad.
Mistys27 februari 2011
Skrivet av puhbjornen den 27 feb 2011
Skrivet av Misty09 den 27 feb 2011
Så nära LCHF du kan, orkar och vill. Eller den mildare varianten GI.
Uteslut kolhydrater så mycket du kan och satsa på riktig mat med riktiga råvaror och inget light.
Läs gärna boken Matrevolutionen av Andreas Eenfelth.
Insulinet stiger av kolhydrater i alla former och kan hållas lågt med dessa kostråd. Många som äter LCHF har tom varit tvungna att sluta med insulinet då diabetesen försvunnit.
http://www.kostdoktorn.se/diabetes
Finns dock studier som motsäger det som kostdoktorn uppger på sin hemsida. Många har bla fått fettlever!!
Vanlig husmanskost går utmärkt att ge till en diabetiker, idag finns tex ingen speciell mat till diabetiker på sjukhus.
Vilka studier då??? Finns inga vad jag vet eller sett. Har då inga hittat. Detta är en myt som uppstod på 80-talet då light industrin gjorde sitt intåg över världen och därmed fetman. Det är främst alkohol och socker främst fruktos som orsakar fettlever.
Däremot kan övervikt ge fettlever men...och då säger jag men av vad blir vi tjocka? Jo snabba kolhydrater som socker mm
Vi blir inte tjocka av fett OM vi inte blandar fettet med snabba kolhydrater.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fettlever
Detta är bara ett ex på vad man kan hitta på nätet om fettlever. Finns fler liknande.
DoctorWho27 februari 2011
Min moster har diabetes och det enda som hennes doktor sa att hon skulle undvika var att äta mycket socker på en och samma gång. Kakor och tårta vid födelsedagar var ok, bara hon inte åt det varje dag. Standardmjölk skulle hon vara lite försiktig med, bara 2-3 glas om dagen. Husmanskost rekommenderade han, perfekt mat för äldre. Moster tar insulin i tablettform.
SteneH27 februari 2011
Jag tackar för alla tips jag fått(Y)
Verkar som jag kan fortsätta som vanligt med maten, efter lite ändringar. Jag får se upp med vikten eftersom jag är rullstolsburen. Men med mindre portioner och mer träning skall det nog bli bra.
Stene
sju28 februari 2011
Det finns viss mat som fungerar som "bromsar" vid diabetes, så att blodsockret inte rusar vid måltid. Rårivna morötter, vitkål och broccoli är sådan mat. Långsamma kolhydrater som magen får jobba med... Jag tycker man ska vara försiktigt med LCHF-kort som diabetiker, eftersom blodfetterna ofta blir förhöjda i samband med att blodsockret är förhöjt, de där två hänger ofta ihop. Ett av målen vid vård av diabetiker brukar vara att hålla blodsocker, blodfetter och blodtryck på bra nivåer.
Erajscha28 februari 2011
Skrivet av SteneH den 27 feb 2011
Hej
Jag behöver tips på bra mat vid diabetes.
Även tips på frukost och mellanmål och dryck.
Jag äter allt men föredrar husmanskost.
Mvh
Sten
Jag är själv diabetiker och vet att många kostråd som ges inte är uppdaterade. Dels för att inte alla landsting uppdaterat sig dels för att vänskapsråd ofta baserar sig på gamla rön.
Man kan INTE som diabetiker äta socker/snabba kolhydrater (vitt mjöl är t.ex. att jämställa med socker) utan konsekvenser. Sen får man själv förstås välja om man vill ta konsekvenserna.
Det bästa man kan göra är att använda sin blodsockermätare och testa testa testa. Utgå från GI-kost (långsamma kolhydrater, protein och mycket fiberrika grönsaker) och mät ditt blodsocker. Det är det enda sättet att lära sig sin diabetes. En del tål t.ex. väldigt lite kolhydrater på morgonen och då får man kanske satsa på något annat än mackor/gröt till frukost, kokt ägg kan vara en lösning.
Ett annat sätt att kunna fortsätta äta sånt man gillar är att se till att äta mycket fibrer till, tillsätt t.ex. PO-fibrer i det du bakar eller ersätt ströbrödet i köttfärssmeten med PO-fibrer. Varva fredagschipsen med morotssstavar kan vara ett knep.
Men som sagt, mät ditt blodsocker, det är a och o.
solvik20728 februari 2011
Skrivet av SteneH den 27 feb 2011
Hej
Jag behöver tips på bra mat vid diabetes.
Även tips på frukost och mellanmål och dryck.
Jag äter allt men föredrar husmanskost.
Mvh
Sten
sök på sockerfritt här..finna lite att kolla. Annars har diabetikerförbundets hemsida lite tipps
Isia882 mars 2011
GI-kost tycker jag låter sundast för såväl diabetiker som ickediabetiker. Att undvika allt gluten och så.
En på mitt jobb har diabetes och han har fått veta av sin läkare att han måste få i sig mycket kalk - innebärande att han dricker ca 1 liter mjölk om dagen.
Jag har för mig att det var diabetes han hade.
Mistys3 mars 2011
Min jobbarkompis har diabetes och ska vara väldigt restriktiv med mjölk. Mjölksockret höjer blodsockret onödigt mycket och snabb går det också.
Fil och youghurt är bättre!
http://www.netdoktor.se/diabetes/?Tab=Questions&Question=30468
Hej
Jag behöver tips på bra mat vid diabetes.
Även tips på frukost och mellanmål och dryck.
Jag äter allt men föredrar husmanskost.
Mvh
Sten
Så nära LCHF du kan, orkar och vill. Eller den mildare varianten GI.
Uteslut kolhydrater så mycket du kan och satsa på riktig mat med riktiga råvaror och inget light.
Läs gärna boken Matrevolutionen av Andreas Eenfelth.
Insulinet stiger av kolhydrater i alla former och kan hållas lågt med dessa kostråd. Många som äter LCHF har tom varit tvungna att sluta med insulinet då diabetesen försvunnit.
http://www.kostdoktorn.se/diabetes
Så nära LCHF du kan, orkar och vill. Eller den mildare varianten GI.
Uteslut kolhydrater så mycket du kan och satsa på riktig mat med riktiga råvaror och inget light.
Läs gärna boken Matrevolutionen av Andreas Eenfelth.
Insulinet stiger av kolhydrater i alla former och kan hållas lågt med dessa kostråd. Många som äter LCHF har tom varit tvungna att sluta med insulinet då diabetesen försvunnit.
http://www.kostdoktorn.se/diabetes
Finns dock studier som motsäger det som kostdoktorn uppger på sin hemsida. Många har bla fått fettlever!!
Vanlig husmanskost går utmärkt att ge till en diabetiker, idag finns tex ingen speciell mat till diabetiker på sjukhus.
Kolhydrater får ofta blodsockret att skjuta iväg lite grann och kräver ofta mer insulin, vilket man kanske vill undvika. Ett tips är att behålla skalet på när man kokar potatisen det brukar hjälpa. Ät helst "hel" potatis, och undvik pressad/mosad.
Så nära LCHF du kan, orkar och vill. Eller den mildare varianten GI.
Uteslut kolhydrater så mycket du kan och satsa på riktig mat med riktiga råvaror och inget light.
Läs gärna boken Matrevolutionen av Andreas Eenfelth.
Insulinet stiger av kolhydrater i alla former och kan hållas lågt med dessa kostråd. Många som äter LCHF har tom varit tvungna att sluta med insulinet då diabetesen försvunnit.
http://www.kostdoktorn.se/diabetes
Finns dock studier som motsäger det som kostdoktorn uppger på sin hemsida. Många har bla fått fettlever!!
Vanlig husmanskost går utmärkt att ge till en diabetiker, idag finns tex ingen speciell mat till diabetiker på sjukhus.
Vilka studier då??? Finns inga vad jag vet eller sett. Har då inga hittat. Detta är en myt som uppstod på 80-talet då light industrin gjorde sitt intåg över världen och därmed fetman. Det är främst alkohol och socker främst fruktos som orsakar fettlever.
Däremot kan övervikt ge fettlever men...och då säger jag men av vad blir vi tjocka? Jo snabba kolhydrater som socker mm
Vi blir inte tjocka av fett OM vi inte blandar fettet med snabba kolhydrater.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fettlever
Detta är bara ett ex på vad man kan hitta på nätet om fettlever. Finns fler liknande.
Min moster har diabetes och det enda som hennes doktor sa att hon skulle undvika var att äta mycket socker på en och samma gång. Kakor och tårta vid födelsedagar var ok, bara hon inte åt det varje dag. Standardmjölk skulle hon vara lite försiktig med, bara 2-3 glas om dagen. Husmanskost rekommenderade han, perfekt mat för äldre. Moster tar insulin i tablettform.
Jag tackar för alla tips jag fått(Y)
Verkar som jag kan fortsätta som vanligt med maten, efter lite ändringar. Jag får se upp med vikten eftersom jag är rullstolsburen. Men med mindre portioner och mer träning skall det nog bli bra.
Stene
Det finns viss mat som fungerar som "bromsar" vid diabetes, så att blodsockret inte rusar vid måltid. Rårivna morötter, vitkål och broccoli är sådan mat. Långsamma kolhydrater som magen får jobba med... Jag tycker man ska vara försiktigt med LCHF-kort som diabetiker, eftersom blodfetterna ofta blir förhöjda i samband med att blodsockret är förhöjt, de där två hänger ofta ihop. Ett av målen vid vård av diabetiker brukar vara att hålla blodsocker, blodfetter och blodtryck på bra nivåer.
Hej
Jag behöver tips på bra mat vid diabetes.
Även tips på frukost och mellanmål och dryck.
Jag äter allt men föredrar husmanskost.
Mvh
Sten
Jag är själv diabetiker och vet att många kostråd som ges inte är uppdaterade. Dels för att inte alla landsting uppdaterat sig dels för att vänskapsråd ofta baserar sig på gamla rön.
Man kan INTE som diabetiker äta socker/snabba kolhydrater (vitt mjöl är t.ex. att jämställa med socker) utan konsekvenser. Sen får man själv förstås välja om man vill ta konsekvenserna.
Det bästa man kan göra är att använda sin blodsockermätare och testa testa testa. Utgå från GI-kost (långsamma kolhydrater, protein och mycket fiberrika grönsaker) och mät ditt blodsocker. Det är det enda sättet att lära sig sin diabetes. En del tål t.ex. väldigt lite kolhydrater på morgonen och då får man kanske satsa på något annat än mackor/gröt till frukost, kokt ägg kan vara en lösning.
Ett annat sätt att kunna fortsätta äta sånt man gillar är att se till att äta mycket fibrer till, tillsätt t.ex. PO-fibrer i det du bakar eller ersätt ströbrödet i köttfärssmeten med PO-fibrer. Varva fredagschipsen med morotssstavar kan vara ett knep.
Men som sagt, mät ditt blodsocker, det är a och o.
Hej
Jag behöver tips på bra mat vid diabetes.
Även tips på frukost och mellanmål och dryck.
Jag äter allt men föredrar husmanskost.
Mvh
Sten
sök på sockerfritt här..finna lite att kolla. Annars har diabetikerförbundets hemsida lite tipps
GI-kost tycker jag låter sundast för såväl diabetiker som ickediabetiker. Att undvika allt gluten och så.
En på mitt jobb har diabetes och han har fått veta av sin läkare att han måste få i sig mycket kalk - innebärande att han dricker ca 1 liter mjölk om dagen.
Jag har för mig att det var diabetes han hade.
Min jobbarkompis har diabetes och ska vara väldigt restriktiv med mjölk. Mjölksockret höjer blodsockret onödigt mycket och snabb går det också.
Fil och youghurt är bättre!
http://www.netdoktor.se/diabetes/?Tab=Questions&Question=30468
Här finns också bra tips
http://www.kostdoktorn.se/diabetes