Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Behöver recept till diabetiker

  • SteneH 27 februari 2011

    Hej
    Jag behöver tips på bra mat vid diabetes.
    Även tips på frukost och mellanmål och dryck.
    Jag äter allt men föredrar husmanskost.

    Mvh
    Sten

  • Mistys 27 februari 2011

    Så nära LCHF du kan, orkar och vill. Eller den mildare varianten GI.

    Uteslut kolhydrater så mycket du kan och satsa på riktig mat med riktiga råvaror och inget light.

    Läs gärna boken Matrevolutionen av Andreas Eenfelth.

    Insulinet stiger av kolhydrater i alla former och kan hållas lågt med dessa kostråd. Många som äter LCHF har tom varit tvungna att sluta med insulinet då diabetesen försvunnit.

    http://www.kostdoktorn.se/diabetes

  • puhbjornen 27 februari 2011

    Skrivet av Misty09 den 27 feb 2011

    Så nära LCHF du kan, orkar och vill. Eller den mildare varianten GI.

    Uteslut kolhydrater så mycket du kan och satsa på riktig mat med riktiga råvaror och inget light.

    Läs gärna boken Matrevolutionen av Andreas Eenfelth.

    Insulinet stiger av kolhydrater i alla former och kan hållas lågt med dessa kostråd. Många som äter LCHF har tom varit tvungna att sluta med insulinet då diabetesen försvunnit.

    http://www.kostdoktorn.se/diabetes


    Finns dock studier som motsäger det som kostdoktorn uppger på sin hemsida. Många har bla fått fettlever!!
    Vanlig husmanskost går utmärkt att ge till en diabetiker, idag finns tex ingen speciell mat till diabetiker på sjukhus.

  • Penne 27 februari 2011

    Kolhydrater får ofta blodsockret att skjuta iväg lite grann och kräver ofta mer insulin, vilket man kanske vill undvika. Ett tips är att behålla skalet på när man kokar potatisen det brukar hjälpa. Ät helst "hel" potatis, och undvik pressad/mosad.

  • Mistys 27 februari 2011

    Skrivet av puhbjornen den 27 feb 2011

    Skrivet av Misty09 den 27 feb 2011

    Så nära LCHF du kan, orkar och vill. Eller den mildare varianten GI.

    Uteslut kolhydrater så mycket du kan och satsa på riktig mat med riktiga råvaror och inget light.

    Läs gärna boken Matrevolutionen av Andreas Eenfelth.

    Insulinet stiger av kolhydrater i alla former och kan hållas lågt med dessa kostråd. Många som äter LCHF har tom varit tvungna att sluta med insulinet då diabetesen försvunnit.

    http://www.kostdoktorn.se/diabetes


    Finns dock studier som motsäger det som kostdoktorn uppger på sin hemsida. Många har bla fått fettlever!!
    Vanlig husmanskost går utmärkt att ge till en diabetiker, idag finns tex ingen speciell mat till diabetiker på sjukhus.



    Vilka studier då??? Finns inga vad jag vet eller sett. Har då inga hittat. Detta är en myt som uppstod på 80-talet då light industrin gjorde sitt intåg över världen och därmed fetman. Det är främst alkohol och socker främst fruktos som orsakar fettlever.
    Däremot kan övervikt ge fettlever men...och då säger jag men av vad blir vi tjocka? Jo snabba kolhydrater som socker mm
    Vi blir inte tjocka av fett OM vi inte blandar fettet med snabba kolhydrater.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Fettlever

    Detta är bara ett ex på vad man kan hitta på nätet om fettlever. Finns fler liknande.

  • DoctorWho 27 februari 2011

    Min moster har diabetes och det enda som hennes doktor sa att hon skulle undvika var att äta mycket socker på en och samma gång. Kakor och tårta vid födelsedagar var ok, bara hon inte åt det varje dag. Standardmjölk skulle hon vara lite försiktig med, bara 2-3 glas om dagen. Husmanskost rekommenderade han, perfekt mat för äldre. Moster tar insulin i tablettform.

  • SteneH 27 februari 2011

    Jag tackar för alla tips jag fått(Y)

    Verkar som jag kan fortsätta som vanligt med maten, efter lite ändringar. Jag får se upp med vikten eftersom jag är rullstolsburen. Men med mindre portioner och mer träning skall det nog bli bra.

    Stene

  • sju 28 februari 2011

    Det finns viss mat som fungerar som "bromsar" vid diabetes, så att blodsockret inte rusar vid måltid. Rårivna morötter, vitkål och broccoli är sådan mat. Långsamma kolhydrater som magen får jobba med... Jag tycker man ska vara försiktigt med LCHF-kort som diabetiker, eftersom blodfetterna ofta blir förhöjda i samband med att blodsockret är förhöjt, de där två hänger ofta ihop. Ett av målen vid vård av diabetiker brukar vara att hålla blodsocker, blodfetter och blodtryck på bra nivåer.

  • Erajscha 28 februari 2011

    Skrivet av SteneH den 27 feb 2011

    Hej
    Jag behöver tips på bra mat vid diabetes.
    Även tips på frukost och mellanmål och dryck.
    Jag äter allt men föredrar husmanskost.

    Mvh
    Sten


    Jag är själv diabetiker och vet att många kostråd som ges inte är uppdaterade. Dels för att inte alla landsting uppdaterat sig dels för att vänskapsråd ofta baserar sig på gamla rön.

    Man kan INTE som diabetiker äta socker/snabba kolhydrater (vitt mjöl är t.ex. att jämställa med socker) utan konsekvenser. Sen får man själv förstås välja om man vill ta konsekvenserna.

    Det bästa man kan göra är att använda sin blodsockermätare och testa testa testa. Utgå från GI-kost (långsamma kolhydrater, protein och mycket fiberrika grönsaker) och mät ditt blodsocker. Det är det enda sättet att lära sig sin diabetes. En del tål t.ex. väldigt lite kolhydrater på morgonen och då får man kanske satsa på något annat än mackor/gröt till frukost, kokt ägg kan vara en lösning.

    Ett annat sätt att kunna fortsätta äta sånt man gillar är att se till att äta mycket fibrer till, tillsätt t.ex. PO-fibrer i det du bakar eller ersätt ströbrödet i köttfärssmeten med PO-fibrer. Varva fredagschipsen med morotssstavar kan vara ett knep.

    Men som sagt, mät ditt blodsocker, det är a och o.

  • solvik207 28 februari 2011

    Skrivet av SteneH den 27 feb 2011

    Hej
    Jag behöver tips på bra mat vid diabetes.
    Även tips på frukost och mellanmål och dryck.
    Jag äter allt men föredrar husmanskost.

    Mvh
    Sten


    sök på sockerfritt här..finna lite att kolla. Annars har diabetikerförbundets hemsida lite tipps

  • Isia88 2 mars 2011

    GI-kost tycker jag låter sundast för såväl diabetiker som ickediabetiker. Att undvika allt gluten och så.

    En på mitt jobb har diabetes och han har fått veta av sin läkare att han måste få i sig mycket kalk - innebärande att han dricker ca 1 liter mjölk om dagen.
    Jag har för mig att det var diabetes han hade.

  • Mistys 3 mars 2011

    Min jobbarkompis har diabetes och ska vara väldigt restriktiv med mjölk. Mjölksockret höjer blodsockret onödigt mycket och snabb går det också.
    Fil och youghurt är bättre!
    http://www.netdoktor.se/diabetes/?Tab=Questions&Question=30468

    Här finns också bra tips

    http://www.kostdoktorn.se/diabetes

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.