Jag fick tips om var ett Paradisäppleträd stod. Körde dit och då står det ett med små mörkt röda äpple som hänger i klassar och ser nästan ut som körsbär. Bredvid står det ett annat med lite större äpple som skiftar i färg från gul till rött.
Kan någon säga vilka av dessa som är Paradisäpple och som man koka den goda gelén av?
Trodde man kunde ladda upp en bild, men det kan man tydligen inte?
husmusen882 september 2011
Paradisäpple är väl de där små röda äpplena som växer i klasar liksom.
Länk til lbåde recept och hur de ser ut: http://blogg.alltommat.se/monikasmat/2009/09/17/paradisets-applen/
Kathy2 september 2011
Så ser inte dom ut som jag plockade.
Kathy2 september 2011
Jag har lagt upp en bild med samma fråga i ett trädgårdforum :
http://forum.odla.nu/index.php?showtopic=111096&st=0#entry1455218
husmusen882 september 2011
Då var det nog inte paradisäpplen..
Det finns en sort som heter värmlands paradisäpplen, kanske sånna du sett? http://www.imitt.nu/Paradisapple.htm
Majainorr3 september 2011
De kanske är lite olika till utseendet?!
Mina skiftar i gul/grönt/rött när de sitter kvar i trädet. När de sen faller till marken så är de övervägande röda med lite inslag av gult. Och stora som körsbär.
Roggan3 september 2011
Det finns många olika sorter paradisäpplen. Röda, gul-röda, gula... Såg på odla.nu att någon lagt in samma fråga och bilder. De röda äpplena där är antagligen en purpurapel eller en bärapel. De går säkert också att använda. De större äpplena är nog paradisäpplen. Är de riktigt sura är de nog det. Se länk: http://forum.odla.nu/index.php?showtopic=111096
De vanligaste paradisäpplena (tror jag), som man kokar gelé av är en sort som heter John Downie. Se länk: http://www.kattkristin.se/blomseptember.htm
Jag brukar göra en äppeldryck på dem genom att koka 5 liter vatten som får svalna. Sen blandar man i fem liter skivade paradisäpplen och en påse vinsyra eller citronsyra. Låt stå svalt i två dygn och rör om då och då. Sila av och blanda i 1-2 kg socker. Rör tills allt löst sig. Tillsätt Atamon om de ska förvaras i flaska svalt. Annars går det ju att frysa också om man har plats till det. Blandas ut ca 50/50 med vatten.
boz19653 september 2011
Så här ser de ut: http://www.mark-ju.net/images/crab_apple.jpg
De är ofta plommonformade och mellan 2-3 cm och 5 cm stora och otroligt sträva i smaken. Men de är goda matäpplen.
Jag fick tips om var ett Paradisäppleträd stod. Körde dit och då står det ett med små mörkt röda äpple som hänger i klassar och ser nästan ut som körsbär. Bredvid står det ett annat med lite större äpple som skiftar i färg från gul till rött.
Kan någon säga vilka av dessa som är Paradisäpple och som man koka den goda gelén av?
Trodde man kunde ladda upp en bild, men det kan man tydligen inte?
Paradisäpple är väl de där små röda äpplena som växer i klasar liksom.
Länk til lbåde recept och hur de ser ut: http://blogg.alltommat.se/monikasmat/2009/09/17/paradisets-applen/
Så ser inte dom ut som jag plockade.
Jag har lagt upp en bild med samma fråga i ett trädgårdforum :
http://forum.odla.nu/index.php?showtopic=111096&st=0#entry1455218
Då var det nog inte paradisäpplen..
Det finns en sort som heter värmlands paradisäpplen, kanske sånna du sett? http://www.imitt.nu/Paradisapple.htm
De kanske är lite olika till utseendet?!
Mina skiftar i gul/grönt/rött när de sitter kvar i trädet. När de sen faller till marken så är de övervägande röda med lite inslag av gult. Och stora som körsbär.
Det finns många olika sorter paradisäpplen. Röda, gul-röda, gula... Såg på odla.nu att någon lagt in samma fråga och bilder. De röda äpplena där är antagligen en purpurapel eller en bärapel. De går säkert också att använda. De större äpplena är nog paradisäpplen. Är de riktigt sura är de nog det. Se länk: http://forum.odla.nu/index.php?showtopic=111096
De vanligaste paradisäpplena (tror jag), som man kokar gelé av är en sort som heter John Downie. Se länk: http://www.kattkristin.se/blomseptember.htm
Jag brukar göra en äppeldryck på dem genom att koka 5 liter vatten som får svalna. Sen blandar man i fem liter skivade paradisäpplen och en påse vinsyra eller citronsyra. Låt stå svalt i två dygn och rör om då och då. Sila av och blanda i 1-2 kg socker. Rör tills allt löst sig. Tillsätt Atamon om de ska förvaras i flaska svalt. Annars går det ju att frysa också om man har plats till det. Blandas ut ca 50/50 med vatten.
Så här ser de ut: http://www.mark-ju.net/images/crab_apple.jpg
De är ofta plommonformade och mellan 2-3 cm och 5 cm stora och otroligt sträva i smaken. Men de är goda matäpplen.