Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Nyårsmeny till 6personer (+några mindre barn som jag inte vet om de ska äta eller inte)

  • helenas 9 november 2007

    :o
    Vi har bjudit hem två par att fira nyår med oss och nu kan jag inte komma på vad vi ska äta. Har kikat runt på sajten men inte hittat något. Är ju inte så lätt när man inte vet vad man letar heller.
    Kan ni inte komma med lite tips till mig. Jag har i alla fall desserten klar.
    http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=558645

    Vad tror ni om lite "mingelmat" som förrätt eftersom det kommer bli svårt att sitta still länge med småbarn? Tips på sådana rätter (tandpetarevarianter typ)

    Och varmrätten fån inte bestå av fisk eller skaldjur, tyvärr...

    Tack på förhand!

  • mistralwind 9 november 2007

    Mitt tips är att göra mat som kan förberedas, detta in absurdum.. för tid kommer du inte att ha under den dan! helstek kött, som rostbiff eller tjälaknul till varmrätt. Tjälaknul speciellt brukar hålla sig bra i kylen, även resterna! Det går dessutom lika bra att servera med pot.sallad som gratäng, vilket gör att du kan förbereda det med!

    Förrätt är lite lurigare, har du gott om pengar är ju kalix löjrom underbart! (INTE AMERIKANSK eller nån annan sort, om Kalix- varianten är för dyr, för dyr är den, så skippa det helt! där är gigantisk skillnad i smak!). Om alla kan äta rom förståss? (ibland kan fisk&skaldjursallergiker äta rom av någon underlig anledning, vet inte riktigt hur det funkar).
    Servera romen med rostat bröd (ok, kan INTE förberedas), creme fraiche & hackad röd lök (servera gärna i skedar, på en fin assiette, det blir superfint på ett ganska enkelt sätt). Servera champagne till det så binder du ihop med efterrätten med!

    Barnen vill nog ha nåt annat, men gör nåt roligt, som att baka in prinskorv / bitar av grillkorv i deg av något slag (typ filodeg eller smördeg). Kan förberedas, barnen älskar sånt och det blir dessutom lyxigare för dem med!
    (grill-) Pinnar med olika saker på, som körsbärstomater, färsk ananas (el andra frukter) och annat som kan ätas kallt kan också förberedas och är lite extra kul!
    Frys in lite frukt och gör en bål och ge barnen fina glas med, de brukar tycka sånt är superkul! (finns ju plast- champagneglas. Ingen fara om de tappar nåt, och de känner sig mycket mer inräknade i kalaset om man kostar på lite extra).

    m.

  • ThomasP 9 november 2007

    Ta och testa min file moscovich som huvudrätt den kan du förbereda med att bryna fileerna och bara skicka in i ugnen.//Mvh Thomas

  • Gitsan 9 november 2007

    Tänkte precis föreslå samma som "mistralwind" när det gäller för- och huvudrätt.
    Något annat som är supergott och enkelt är laxkotletter med sherrysås och pressad potatis och ett gott vitt vin till det. Ska försöka komma ihåg att lägga in det receptet här snart.
    Dajmmousse (som jag också sla lägga in recept på) kan passa bra som efter, men det är mäktigt :p

  • evaldo 9 november 2007

    Kalv- eller fläskfilé mentenôn
    från Yngve i Norrköping
    En mycket god rätt att bjuda på när vänerna kommer.

    Det här behövs till 4 portioner:
    1 kalv- eller fläskfilé
    2½ burk chamnpinjoner
    4 msk senap
    3 dl grädde
    4 dl mjölk
    2 msk smör
    2 msk vetemjöl
    50 g kokt skinka
    1 äggula
    skivad ost
    vit- eller svartpeppar
    Ugn: 250 grader


    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 250 grader.
    2. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor och bryn det i en stekpanna så det får färg. Lägg över köttet i en ugnssäker form och krydda med svartpeppar.
    3. Hacka svampen, skär skinkan i bitar. Bryn svampen och skinkan, tillsätt ketchup och rör om. Tillsätt ½ dl grädde, rör om. Låt puttrra en stund och smaka av med vitpeppar och salt. Bred ut smeten över köttet.
    4. Smält smöret i en kastrull, tillsätt vetemjöl, rör om, tillsätt mjölk och grädde. Låt såsen koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner äggulan, rör om och häll såsen över köttet i formen. Täck hela formen med ostskivor.
    5. Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter tills osten fått fin färg. Servera med ris och grönsallad.
    ( Utöka så det räcker till 6-8 portioner 9

    Smaklig måltid!

  • evaldo 9 november 2007

    Skrivet av evaldo den 9 nov 2007

    Kalv- eller fläskfilé mentenôn
    från Yngve i Norrköping
    En mycket god rätt att bjuda på när vänerna kommer.

    Det här behövs till 4 portioner:
    1 kalv- eller fläskfilé
    2½ burk chamnpinjoner
    4 msk senap
    3 dl grädde
    4 dl mjölk
    2 msk smör
    2 msk vetemjöl
    50 g kokt skinka
    1 äggula
    skivad ost
    vit- eller svartpeppar
    Ugn: 250 grader


    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 250 grader.
    2. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor och bryn det i en stekpanna så det får färg. Lägg över köttet i en ugnssäker form och krydda med svartpeppar.
    3. Hacka svampen, skär skinkan i bitar. Bryn svampen och skinkan, tillsätt ketchup och rör om. Tillsätt ½ dl grädde, rör om. Låt puttrra en stund och smaka av med vitpeppar och salt. Bred ut smeten över köttet.
    4. Smält smöret i en kastrull, tillsätt vetemjöl, rör om, tillsätt mjölk och grädde. Låt såsen koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner äggulan, rör om och häll såsen över köttet i formen. Täck hela formen med ostskivor.
    5. Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter tills osten fått fin färg. Servera med ris och grönsallad.
    ( Utöka så det räcker till 6-8 portioner )(Y)

    Smaklig måltid!

  • nettan121 9 november 2007

    Fläskfilè med banan bjöd vi på nyår som var,stor succè:) Kan förberedas genom att ansa och skära upp filèn,även bryna på den.Salladen kan ju oxå göras i förväg,sen resten går ju så snabbt ändå :)

  • nettan121 10 november 2007

    Eller bjud på buffèbord,ta t.ex. rostbiff,pastrami,skinkstek,rökt skinka,potatissallad(er),waldorfsallad,grönsallader,köttfärsbiffar(kommer lägga ut ett gudomligt recept på det),färska räkor i skål-majonäs och citroner-garnera skålen med t.ex. dill,sill-köp färdig i butik och lägg upp i fina skålar,ostar-2-3 olika som ni gillar,nån god omelett,lite prinskorvar och köttbullar(för barnen mest då).Ha lite goda brödsorter till,och kanske vitlöksbrödstänger snyggt stående i snygga höga glas. Gör ett stort fruktfat,med t.ex ananas,jordgubbar,kiwi,druvor-ja vad som helst-meloner om du får tag på det.Lägg upp allt snyggt på snygga fat,allt kan förberedas,fruktfatet tycker ja man borde göra samma dag.Tänk på att man kan ta i princip vadsomhelst på ett buffè bord(Y)

  • jessicaalm 10 november 2007

    Hej
    Skulle det passa med nyårsmat i långpanna kanske. Receptet kommer här(Y)

    2 st smördegsrullar
    2 st kycklingar , färdig grillade
    500 gram rökt skinka eller kassler
    225 gram svamp tex.kantareller eller champinoner,gärna färska
    2 st lök, gul, hackad
    2 msk smör att fräsa i
    2 st vitlöksklyftor
    4,5 msk chillisås
    3 msk Senap
    0,5 krm Svart peppar
    0,5 krm vitpeppar
    4 dl creame fraishe
    3 dl grädde
    1 st ägg till pensling
    Gör så här

    1. Rensa och skär kycklingen i bitar.
    2. Skär skinkan eller kassler i strimlor. Vispa grädden.
    3. Fräs i en kastrull svamp och lök i smöret, tillsätt pressade vitlöksklyftor efter smak 2-3 st, chillisåsen, senap och peppar.
    4. Ta av kastrullen från värmen och rör ner creame fraishen och den vispade grädden.
    5. Blanda i kyckling och skinkan/kasslern. Smaka av. ev. salta.
    6. Rulla ut den färdiga smördegen i en långpanna eller stor gratängform.
    7. Fördela stuvningen ovanpå smördegen.
    8. Lägg en rulle smördeg ovanpå stuvningen.
    9. Pensla med uppvispat ägg.
    10. Grädda i ugn 225 grader i ca. 20 minuter.Tills smördegen ser klar ut och har fått färg.
    11. Tips! Om du har förberett stuvningen tidigare så att den blivit riktigt kall , tar det lite längre tid i ugnen.
    12. TIPS! Jag brukar utesluta svampen men tar du en extra kyckling.

    Serveringsförslag
    Sallad. ev. också kokt ris.

  • evaldo 10 november 2007

    Skrivet av jessicaalm den 10 nov 2007

    Hej
    Skulle det passa med nyårsmat i långpanna kanske. Receptet kommer här(Y)

    2 st smördegsrullar
    2 st kycklingar , färdig grillade
    500 gram rökt skinka eller kassler
    225 gram svamp tex.kantareller eller champinoner,gärna färska
    2 st lök, gul, hackad
    2 msk smör att fräsa i
    2 st vitlöksklyftor
    4,5 msk chillisås
    3 msk Senap
    0,5 krm Svart peppar
    0,5 krm vitpeppar
    4 dl creame fraishe
    3 dl grädde
    1 st ägg till pensling
    Gör så här

    1. Rensa och skär kycklingen i bitar.
    2. Skär skinkan eller kassler i strimlor. Vispa grädden.
    3. Fräs i en kastrull svamp och lök i smöret, tillsätt pressade vitlöksklyftor efter smak 2-3 st, chillisåsen, senap och peppar.
    4. Ta av kastrullen från värmen och rör ner creame fraishen och den vispade grädden.
    5. Blanda i kyckling och skinkan/kasslern. Smaka av. ev. salta.
    6. Rulla ut den färdiga smördegen i en långpanna eller stor gratängform.
    7. Fördela stuvningen ovanpå smördegen.
    8. Lägg en rulle smördeg ovanpå stuvningen.
    9. Pensla med uppvispat ägg.
    10. Grädda i ugn 225 grader i ca. 20 minuter.Tills smördegen ser klar ut och har fått färg.
    11. Tips! Om du har förberett stuvningen tidigare så att den blivit riktigt kall , tar det lite längre tid i ugnen.
    12. TIPS! Jag brukar utesluta svampen men tar du en extra kyckling.

    Serveringsförslag
    Sallad. ev. också kokt ris.

    Det verkar gott

  • matvraket 10 november 2007

    Skrivet av helenas den 9 nov 2007

    :o
    Vi har bjudit hem två par att fira nyår med oss och nu kan jag inte komma på vad vi ska äta. Har kikat runt på sajten men inte hittat något. Är ju inte så lätt när man inte vet vad man letar heller.
    Kan ni inte komma med lite tips till mig. Jag har i alla fall desserten klar.
    http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=558645

    Vad tror ni om lite "mingelmat" som förrätt eftersom det kommer bli svårt att sitta still länge med småbarn? Tips på sådana rätter (tandpetarevarianter typ)

    Och varmrätten fån inte bestå av fisk eller skaldjur, tyvärr...

    Tack på förhand!


    Ja, den efterrätten gjorde jag förra nyår! Så god, och väldigt populär! Mingelmat låter toppen som förrätt. Kanske körsbärstomater, brieost och galiamelon uppträtt på tandpetare? Ett förslag iaf! Det går ju att göra så himla mkt, bara man använder sin fantasi! :) Lycka till! (Y)

  • Svesse60 20 november 2007

    Sitter själv och funderar vad vi ska bjuda på till nyår. Brukar ha nåt med skagenröra till förrätt. Men min bror äter inte fisk eller skaldjur, så det får bli nåt annat. Hade tänkt grissini inlindade i parmaskinka, salta kex med en bit brieost och en halv vindruva på och även mjukt tunnbröd som man gör en röra på och rullar ihop. Sedan skärs den i bitar. Till varmrätt blir det råstekt potatis med oxfilé och halverade tomater med vitlök, olja och ströbröd på, hari coverts som man förväller, lägger ihop i buntar och knyter ett band runt av purjolök. Efterrätt blir en gudomlig tårta som jag kallar Drottningtårta (ska lägga ut receptet). Hoppas du fått lite förslag som kan passa!

  • evaldo 20 november 2007

    Vaför inte ha lite plockmat, lite kycklingklubbor, fläskfilébitar, små köttbullar, prinskorv och lite kallskuret. Var och en kan plocka till sig det han gillar?

  • Lena 20 november 2007

    Du kan ju kolla in min sida där har jag ett recept på senaps panerad fläskfile mvh// Lena(Y)

  • cenita 20 november 2007

    Hej sitter med samma dilemma som dig (det var så jag hamnade på matklubbens hemsida)
    för min del blir
    Fördrinken skumpa med pinnmat,
    Förrätten ruccolasallad med björnbär och lufttorkad skinka med björnbärsdressing,
    Efterrätten blir vit choklad/yoghurtmousse med björnbär

    men så var det ju huvudrätten - hade funderat på inbakad lax men inte hittat ngt bra recepxt än

    Lycka till med nyårsplanerna!

  • nettans 23 november 2007

    Vi gjorde våfflor som vi la rom, creme fraiche, hackad röd lök och några räkor på. Det var jättegott. Osen kan ju barnen bara äta våfflor. Små fina hjärtan med god fyllning på....

  • annamariasmat 25 december 2008

    Ja då är vi där igen. Jag letar nyårsmeny. Förrätt - något med skaldjur, huvudrätt - något med oxfilé, dessert - en parfait tror jag. Någon som har bra tips på förrätt och varmrätt?

  • anluk 26 december 2008

    Här kommer några förslag:

    Förrätt:



    ELLER



    Huvudrätt:



    ELLER



    Efterrätt:



    ELLER



    ELLER

  • annamariasmat 26 december 2008

    Tack, vilka godingar! Fläsfilén ska jag göra idag! Sen blir det nog cheesecaken på nyår...den låter sååå god.

  • annamariasmat 26 december 2008

    Tack, vilka godingar! Fläsfilén ska jag göra idag! Sen blir det nog cheesecaken på nyår...den låter sååå god.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.