Jag gör egna köttbullar, egen sill tex stektsill i ättika och andra inläggningar. Brunkål och rödkål, bakar vörtbröd, kavring, kokar gröten. Långkål, steker skinkan i ugnen.Nubbesallad, jansonsfrestelse. Rödbetor med fetaost. Egen senap. Grillar revben som jag först kokt. Samt en massa kakor älskar att baka och laga mat. Det var var jag kom på just nu. (L)
Skulle gärna vilja ha recept på god lite grövre leverpastej, det har jag inte gjort sen jag slutade på hushållsskolan och det är 22år sen :-O
Tar tacksamt emot tips och jag har säkert glömt edel av det jag brukar laga :p
grill7 december 2008
Jag gör: köttbullar, janssons, rödbetssallad, gröten, alla kakor, några godis sorter, mimosasallad, vörtbröd gör säker något mer men kommer inte på det nu....:D
ros7 december 2008
Jag ugnsbakar och grilljerar skinkan, doppet, gör egna köttbullar, jansons, revbensspjäll, ägghalvor med räkor och rom ovanpå
Julgröten till julaftonskväll
Detta var vad jag kom på nu.
Jag har inte planerat vad årets julbord ska innehålla än
anluk7 december 2008
Köttbullarna, jansson, morotslåda, kålrotslåda, någon sill, godis, någon kaka (saffransnurror från min sida kan rekommenderas), kålpudding (ja vi har det på julbordet, har alltid haft det och ja det ska bara finnas med<) ibland gör jag även julsnapsen, julgröten,
ida857 december 2008
brukar göra egna köttbullar, biffar, janssons frestelse, julgröten, skinkan! Vi gör nästan allt julgodis själv. Är roligare & oftast godare att göra maten själv ! :)
babbs8 december 2008
Eftersom vi inte är flera än min man och jag, ett barnbarn och hennes pappa på julafton så är det inte så svårt att fixa ett hemlagat julbord. Köttbullar, revben, omelett med kantarellstuvning, Janssons frestelse, inlagd sill, kåldolmar, kokt nypotatis som vi satte i juli och tar upp lagom till julafton, rödbetsallad, ägghalvor och naturligtvis skinka, hembakat bröd. Allt hemlagat från grunden.
NicolinaZ8 december 2008
Köttbullar, paté, sillröra, gravad fisk, maltbröd, kalkon, ugnsrostade rotsaker (istället för rotmos), potatisgratäng, hallonsorbet, konfekt, kola - ja egentligen allt utom ostarna till desserten och smördegen till julstjärnorna... Det är ju det roligaste med julen :)
lisbethv11 december 2008
Skrivet av babbs den 8 dec 2008
Eftersom vi inte är flera än min man och jag, ett barnbarn och hennes pappa på julafton så är det inte så svårt att fixa ett hemlagat julbord. Köttbullar, revben, omelett med kantarellstuvning, Janssons frestelse, inlagd sill, kåldolmar, kokt nypotatis som vi satte i juli och tar upp lagom till julafton, rödbetsallad, ägghalvor och naturligtvis skinka, hembakat bröd. Allt hemlagat från grunden.
Saltar du in skinkan själv skulle gärna veta hur du gör
Tackar på förhand
Disen11 december 2008
Skrivet av lisbethv den 11 dec 2008
Skrivet av babbs den 8 dec 2008
Eftersom vi inte är flera än min man och jag, ett barnbarn och hennes pappa på julafton så är det inte så svårt att fixa ett hemlagat julbord. Köttbullar, revben, omelett med kantarellstuvning, Janssons frestelse, inlagd sill, kåldolmar, kokt nypotatis som vi satte i juli och tar upp lagom till julafton, rödbetsallad, ägghalvor och naturligtvis skinka, hembakat bröd. Allt hemlagat från grunden.
Saltar du in skinkan själv skulle gärna veta hur du gör
Tackar på förhand
Så här gör jag när jag saltar in skinkan.
1 1/2 kg salt ( skinksalt om det finns)
2 koppar socker
ca 10 liter vatten
Koka upp. Låt svalna.
Lägg skinkan ( fryst går bra) i en spann.
Häll över laken, så att skinkan blir täckt. Lägg gärna en bricka med en tyngd över.
Låt stå kallt i 14 dagar. ( jag hade min i garaget)
Om du sen ska göra den i ugnen så måste den vattnas ur i ett dygn. Kokar du den så behövs det inte.
Lycka till
Gnurf11 december 2008
Glögg, Akvavit och Julsnapps vill jag lägga till i ovanstående uppräknade listor. Att fixa mat, godis, bakverk och dryck är det som är roligast med tiden före Jul :D Det är ändå så "lite" och förenklat i vår stressade nutid jämfört med förr...kommer ihåg min Mormors lantliga och rustika Julbord med kokt tunga, flera olika pressyltor, rullsyltor, konserverad frukt, flera olika pastejer, grisfötter, 20 sorters kakor, flera olika matbröd. Skönt att det är förenklat men trist om all denna samlade traditionella matkunskap skulle falla i glömska....:(
Lenkan11 december 2008
Kokar egen skinka och griljerar den, tycker den färdigkokta smakar gummi (N)
Gör egna spjäll, fast utan förkokning, egna köttbullar och potatisgratäng istället för Jansson som varken jag eller gubben äter
lisbethv11 december 2008
Skrivet av Disen den 11 dec 2008
Skrivet av lisbethv den 11 dec 2008
Skrivet av babbs den 8 dec 2008
Eftersom vi inte är flera än min man och jag, ett barnbarn och hennes pappa på julafton så är det inte så svårt att fixa ett hemlagat julbord. Köttbullar, revben, omelett med kantarellstuvning, Janssons frestelse, inlagd sill, kåldolmar, kokt nypotatis som vi satte i juli och tar upp lagom till julafton, rödbetsallad, ägghalvor och naturligtvis skinka, hembakat bröd. Allt hemlagat från grunden.
Saltar du in skinkan själv skulle gärna veta hur du gör
Tackar på förhand
Så här gör jag när jag saltar in skinkan.
1 1/2 kg salt ( skinksalt om det finns)
2 koppar socker
ca 10 liter vatten
Koka upp. Låt svalna.
Lägg skinkan ( fryst går bra) i en spann.
Häll över laken, så att skinkan blir täckt. Lägg gärna en bricka med en tyngd över.
Låt stå kallt i 14 dagar. ( jag hade min i garaget)
Om du sen ska göra den i ugnen så måste den vattnas ur i ett dygn. Kokar du den så behövs det inte.
Lycka till
Tack för det brukar köpa lättrökt men ska nog prova det här med
Babzan11 december 2008
Skinka i ugnen (kvällen före julafton), sill, jansson, ägghalvor, rödkål, fruktsallad, revbenspjäll, senap, köttbullar, quornpaj, bröd, julgodis, sillsallad,och nubbesallad gör jag själv, Resten köper jag färdigt:p
gogo12 december 2008
(L)Jag gör julgröt på julmorgonen, köttbullar, steker revbensspjäll, jansssons frestelse, sillsallad, inlagd sill, matjesilltårta, bakar bikarbonadbröd, kokar sötost, ugnsbakar skinkan, gör enbärsdricka, helst hembakat tunnbröd, och ngn lax i ngn form med sås, ägghalvor och omelett med god stuvning etc.......allt från grunden.
Det vi brukar köpa färdigt är prinskorv, pastejer, rödbetssallad eftersom det är så få som äter detta och lite goda ostar. Sen bakar vi lite julkakor och lite godis...........samt har alltid en efterrätt om vi firar jul hemma hos oss........som oftast inte består av ris alá malta........eftersom vi tycker att det blir för mkt efter julmiddagen. Ifjol gjorde vi en pepparkaksparfait glass med mandarinsås...som vi hittade i buffé-uppskattat och gott. Om det bara blir vi i familjen.....vilket ännu aldrig hänt blir det naturligtvis ett mkt mindre julbord..............men än så länge har vi alltid varit mellan 10-15 personer på julafton.
zonale12 december 2008
I år har jag bestämt att vi ska äta ett gammaldags julbord. Inte så himla många sorter, utan väl valda rätter som familjen gillar. Började i god tid med att koka brun- och rödkål + bruna bönor. De åkte i frysen. Har därefter för första gången i mitt liv gjort hemlagad sylta och leverpastej, tur att det finns frys......Skinka, revbensspäll, inlagd sill, lutfisk och köttbullar är ett måste. Hittade ett toppenrecept på julköttbullar här. Syltan och leverpastejen är också hämtade härifrån. Just nu gräddar jag några kryddiga jullimpor. Låter jobbigt men är roligt!
Vetebullen13 december 2008
Vi kokar skinkan ( som ska vara lättrökt ) själva, godast så. Gör leverpastej, aladåd på rådjurskött, jansson frestelse, köttbullar, leverlåda, matjesilltårta, gravad lax, risgynsgröt, plommonkräm, ris á la Malta, saffransbullar, fruktkaka, småkakor och allt godis. Är mycket för att göra det mesta själva. (Y) Det är skoj. Ska prova på ett baka vörtbröd i år, såg ett intressant snabbt recept. Är det bra så lägger jag in det på Matklubben. Jag ska även baka kex till "vofsingen" våran. Fick ett recept av min kompis som prövat det. :D Kul att prova nya recept.
redd15 november 2009
Lagas
Köttbullarna såklart
revben
bröd (ett par sorter)
Rullsylta (gjorde idag för första gången, enklare än man kunde tro)
Rostbiff (troligen)
Enkelt/halvfusk
Skinkan griljeras bara så det räknar jag inte riktigt.
Prinskorv steks.
Ägg
Senap
Köps färdigt
Sill
rödbetssallad (ingen som äter i alla fall)
Ost
Säkert mer men kommer inte på det nu.
Buspippi15 november 2009
Tomtegröt, skinkan, köttbullarna, nubbesalladen, jansson, omelett, brödet det är vad jag kom på just nu men jag är ganska trött så jag missade säkert något..
Natti, natti..
boz196515 november 2009
Jag lagar i princip allt från grunden själv. Undantaget är skinkan som jag har köpt färdigkokt de senaste 5-6 åren. Möjligtvis köper jag också pressyltan och kalvsyltan färdigt i år eftersom jag har lite tidspress vid juletid - är inbokad på ett par jobb i Danmark. Ja, det förstås, det kallskurna brukar jag också köpa, men i år gör jag leverkorven och leverpastejen själv, det kan man göra i förväg och frysa utan att det tappar nämnvärt i kvalitet.
Köper skinkan färdigkokt och griljerar dagen före julafton. Inlagd, rökt och gravad fisk köpes av ortens fiskare som förädlar.
En hel del halvfabrikat blir det ju förstås om man tänker efter noga....stoppar inte prinskorv, kärnar inte heller smör eller ystar ost eftersom jag inte har någon egen ko jag kan få "riktig" mjölk ifrån.
Jag gör egna köttbullar, egen sill tex stektsill i ättika och andra inläggningar. Brunkål och rödkål, bakar vörtbröd, kavring, kokar gröten. Långkål, steker skinkan i ugnen.Nubbesallad, jansonsfrestelse. Rödbetor med fetaost. Egen senap. Grillar revben som jag först kokt. Samt en massa kakor älskar att baka och laga mat. Det var var jag kom på just nu. (L)
Skulle gärna vilja ha recept på god lite grövre leverpastej, det har jag inte gjort sen jag slutade på hushållsskolan och det är 22år sen :-O
Tar tacksamt emot tips och jag har säkert glömt edel av det jag brukar laga :p
Jag gör: köttbullar, janssons, rödbetssallad, gröten, alla kakor, några godis sorter, mimosasallad, vörtbröd gör säker något mer men kommer inte på det nu....:D
Jag ugnsbakar och grilljerar skinkan, doppet, gör egna köttbullar, jansons, revbensspjäll, ägghalvor med räkor och rom ovanpå
Julgröten till julaftonskväll
Detta var vad jag kom på nu.
Jag har inte planerat vad årets julbord ska innehålla än
Köttbullarna, jansson, morotslåda, kålrotslåda, någon sill, godis, någon kaka (saffransnurror från min sida kan rekommenderas), kålpudding (ja vi har det på julbordet, har alltid haft det och ja det ska bara finnas med<) ibland gör jag även julsnapsen, julgröten,
brukar göra egna köttbullar, biffar, janssons frestelse, julgröten, skinkan! Vi gör nästan allt julgodis själv. Är roligare & oftast godare att göra maten själv ! :)
Eftersom vi inte är flera än min man och jag, ett barnbarn och hennes pappa på julafton så är det inte så svårt att fixa ett hemlagat julbord. Köttbullar, revben, omelett med kantarellstuvning, Janssons frestelse, inlagd sill, kåldolmar, kokt nypotatis som vi satte i juli och tar upp lagom till julafton, rödbetsallad, ägghalvor och naturligtvis skinka, hembakat bröd. Allt hemlagat från grunden.
Köttbullar, paté, sillröra, gravad fisk, maltbröd, kalkon, ugnsrostade rotsaker (istället för rotmos), potatisgratäng, hallonsorbet, konfekt, kola - ja egentligen allt utom ostarna till desserten och smördegen till julstjärnorna... Det är ju det roligaste med julen :)
Eftersom vi inte är flera än min man och jag, ett barnbarn och hennes pappa på julafton så är det inte så svårt att fixa ett hemlagat julbord. Köttbullar, revben, omelett med kantarellstuvning, Janssons frestelse, inlagd sill, kåldolmar, kokt nypotatis som vi satte i juli och tar upp lagom till julafton, rödbetsallad, ägghalvor och naturligtvis skinka, hembakat bröd. Allt hemlagat från grunden.
Saltar du in skinkan själv skulle gärna veta hur du gör
Tackar på förhand
Eftersom vi inte är flera än min man och jag, ett barnbarn och hennes pappa på julafton så är det inte så svårt att fixa ett hemlagat julbord. Köttbullar, revben, omelett med kantarellstuvning, Janssons frestelse, inlagd sill, kåldolmar, kokt nypotatis som vi satte i juli och tar upp lagom till julafton, rödbetsallad, ägghalvor och naturligtvis skinka, hembakat bröd. Allt hemlagat från grunden.
Saltar du in skinkan själv skulle gärna veta hur du gör
Tackar på förhand
Så här gör jag när jag saltar in skinkan.
1 1/2 kg salt ( skinksalt om det finns)
2 koppar socker
ca 10 liter vatten
Koka upp. Låt svalna.
Lägg skinkan ( fryst går bra) i en spann.
Häll över laken, så att skinkan blir täckt. Lägg gärna en bricka med en tyngd över.
Låt stå kallt i 14 dagar. ( jag hade min i garaget)
Om du sen ska göra den i ugnen så måste den vattnas ur i ett dygn. Kokar du den så behövs det inte.
Lycka till
Glögg, Akvavit och Julsnapps vill jag lägga till i ovanstående uppräknade listor. Att fixa mat, godis, bakverk och dryck är det som är roligast med tiden före Jul :D Det är ändå så "lite" och förenklat i vår stressade nutid jämfört med förr...kommer ihåg min Mormors lantliga och rustika Julbord med kokt tunga, flera olika pressyltor, rullsyltor, konserverad frukt, flera olika pastejer, grisfötter, 20 sorters kakor, flera olika matbröd. Skönt att det är förenklat men trist om all denna samlade traditionella matkunskap skulle falla i glömska....:(
Kokar egen skinka och griljerar den, tycker den färdigkokta smakar gummi (N)
Gör egna spjäll, fast utan förkokning, egna köttbullar och potatisgratäng istället för Jansson som varken jag eller gubben äter
Eftersom vi inte är flera än min man och jag, ett barnbarn och hennes pappa på julafton så är det inte så svårt att fixa ett hemlagat julbord. Köttbullar, revben, omelett med kantarellstuvning, Janssons frestelse, inlagd sill, kåldolmar, kokt nypotatis som vi satte i juli och tar upp lagom till julafton, rödbetsallad, ägghalvor och naturligtvis skinka, hembakat bröd. Allt hemlagat från grunden.
Saltar du in skinkan själv skulle gärna veta hur du gör
Tackar på förhand
Så här gör jag när jag saltar in skinkan.
1 1/2 kg salt ( skinksalt om det finns)
2 koppar socker
ca 10 liter vatten
Koka upp. Låt svalna.
Lägg skinkan ( fryst går bra) i en spann.
Häll över laken, så att skinkan blir täckt. Lägg gärna en bricka med en tyngd över.
Låt stå kallt i 14 dagar. ( jag hade min i garaget)
Om du sen ska göra den i ugnen så måste den vattnas ur i ett dygn. Kokar du den så behövs det inte.
Lycka till
Tack för det brukar köpa lättrökt men ska nog prova det här med
Skinka i ugnen (kvällen före julafton), sill, jansson, ägghalvor, rödkål, fruktsallad, revbenspjäll, senap, köttbullar, quornpaj, bröd, julgodis, sillsallad,och nubbesallad gör jag själv, Resten köper jag färdigt:p
(L)Jag gör julgröt på julmorgonen, köttbullar, steker revbensspjäll, jansssons frestelse, sillsallad, inlagd sill, matjesilltårta, bakar bikarbonadbröd, kokar sötost, ugnsbakar skinkan, gör enbärsdricka, helst hembakat tunnbröd, och ngn lax i ngn form med sås, ägghalvor och omelett med god stuvning etc.......allt från grunden.
Det vi brukar köpa färdigt är prinskorv, pastejer, rödbetssallad eftersom det är så få som äter detta och lite goda ostar. Sen bakar vi lite julkakor och lite godis...........samt har alltid en efterrätt om vi firar jul hemma hos oss........som oftast inte består av ris alá malta........eftersom vi tycker att det blir för mkt efter julmiddagen. Ifjol gjorde vi en pepparkaksparfait glass med mandarinsås...som vi hittade i buffé-uppskattat och gott. Om det bara blir vi i familjen.....vilket ännu aldrig hänt blir det naturligtvis ett mkt mindre julbord..............men än så länge har vi alltid varit mellan 10-15 personer på julafton.
I år har jag bestämt att vi ska äta ett gammaldags julbord. Inte så himla många sorter, utan väl valda rätter som familjen gillar. Började i god tid med att koka brun- och rödkål + bruna bönor. De åkte i frysen. Har därefter för första gången i mitt liv gjort hemlagad sylta och leverpastej, tur att det finns frys......Skinka, revbensspäll, inlagd sill, lutfisk och köttbullar är ett måste. Hittade ett toppenrecept på julköttbullar här. Syltan och leverpastejen är också hämtade härifrån. Just nu gräddar jag några kryddiga jullimpor. Låter jobbigt men är roligt!
Vi kokar skinkan ( som ska vara lättrökt ) själva, godast så. Gör leverpastej, aladåd på rådjurskött, jansson frestelse, köttbullar, leverlåda, matjesilltårta, gravad lax, risgynsgröt, plommonkräm, ris á la Malta, saffransbullar, fruktkaka, småkakor och allt godis. Är mycket för att göra det mesta själva. (Y) Det är skoj. Ska prova på ett baka vörtbröd i år, såg ett intressant snabbt recept. Är det bra så lägger jag in det på Matklubben. Jag ska även baka kex till "vofsingen" våran. Fick ett recept av min kompis som prövat det. :D Kul att prova nya recept.
Lagas
Köttbullarna såklart
revben
bröd (ett par sorter)
Rullsylta (gjorde idag för första gången, enklare än man kunde tro)
Rostbiff (troligen)
Enkelt/halvfusk
Skinkan griljeras bara så det räknar jag inte riktigt.
Prinskorv steks.
Ägg
Senap
Köps färdigt
Sill
rödbetssallad (ingen som äter i alla fall)
Ost
Säkert mer men kommer inte på det nu.
Tomtegröt, skinkan, köttbullarna, nubbesalladen, jansson, omelett, brödet det är vad jag kom på just nu men jag är ganska trött så jag missade säkert något..
Natti, natti..
Jag lagar i princip allt från grunden själv. Undantaget är skinkan som jag har köpt färdigkokt de senaste 5-6 åren. Möjligtvis köper jag också pressyltan och kalvsyltan färdigt i år eftersom jag har lite tidspress vid juletid - är inbokad på ett par jobb i Danmark. Ja, det förstås, det kallskurna brukar jag också köpa, men i år gör jag leverkorven och leverpastejen själv, det kan man göra i förväg och frysa utan att det tappar nämnvärt i kvalitet.
Fixar hembakt bröd, julgodis, köttbullar, revbenspjäll, svampomelett, potatisgratäng, ägghalvor, sallader och risgrynsgröt.
Köper skinkan färdigkokt och griljerar dagen före julafton. Inlagd, rökt och gravad fisk köpes av ortens fiskare som förädlar.
En hel del halvfabrikat blir det ju förstås om man tänker efter noga....stoppar inte prinskorv, kärnar inte heller smör eller ystar ost eftersom jag inte har någon egen ko jag kan få "riktig" mjölk ifrån.