Vad har hänt med surdegen??

Satte en surdeg i veckan, och efter ett dygn var den stor och fin och bubblade friskt, efter två dygn hade den sjunkit ihop igen - det ska den väl inte göra?
Kollade den nu, fortfarande liten (skulle egentligen ha bakat igår kväll, men var bortrest) men den luktar friskt och fint.
Kan jag använda den, eller behöver jag återuppliva den? TIllsätta hur mycket mjöl och vatten i så fall?
Man brukar behöva röra varje dag i en ny surdeg + inte ha tättslutande lock utan locket ska ligga löst på glasburken/plastburken, + man brukar tilsätta lite mer vatten + mjöl efter några dagar så den får mera mat. Jag mäter aldrig utan slänger ner så det blir som en lös gröt i burken så noga är det inte med måtten. Har man svårigheter att få allt att funka kan man tillsätta rivet äpple (helst ej importäpplen som ibland är behandlade med medel) eller lite honung.