Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Önskar recept på typisk finländsk matlagning

  • lenastephanopoulos 30 november 2007

    Bröd, lådor m m.

  • evaldo 30 november 2007

    Hej. Jag har ett par lådor bland mina recept, den ena är,
    FLurusundslåda och den andra Strömming på grönsaksbädd.
    Båda tycker jag är jättegoda.
    MVH evaldo

  • anluk 30 november 2007

    Har kålrotslåda ibland mina recept. Typisk finsk julbordslåda. Mycket god!

  • Aspholme 30 november 2007

    När det faller på, så brukar jag baka runda matbröd. Jag har inget skrivet recept, jag improviserar. Jag börjar med att lösa upp 50 gr jäst i 2 msk sirap, jag lägger i brödkryddor om jag har några hemma, salt. Havregryn, Mjöl, Linfrön, Russin och vatten. Låter degen jäsa en timma, bakar ut små tefatsstora runda bullar, som får jäsa ytterligare en halvtimma på plåten, gräddas i 200" varm ugn, tills de har fått fin färg. Har jag Paltspad hemma, så använder jag det istället för salt och vatten. Det ger ett saftigare bröd.

  • 30 november 2007

    Du kan hitta finska matrecept som också har recepterna på svenska på internet. Om du klickar på en ikon, där det finns svensk flagga, eller att det står: på svenska. Då får du fram allt på svenska.
    www.atria.fi
    www.snellman.fi
    (Y)




    Finsk morotslåda
    4 port
    Morötter 300,0 gram
    Rundkornigt grötris 0,7 dl
    Vatten 2,0 dl
    Mjölk 5,0 dl
    Ägg 1,0 styck
    Grädde 0,5 dl
    Socker 1,0 msk
    Muskot (riven) 1,0 krm
    Salt 1,0 tsk
    Vitpeppar (nymald) 1,0 krm
    Matfett till ungsform
    1.Skölj riset. Lägg i kastrull med vattnet och en klick smör. Låt småkoka under lock cirka 10 min tills vattnet kokat bort.
    Se till att det inte kokar torrt.
    2.Tillsätt mjölk. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt småkoka under lock i cirkaa 15 min. Ta av från plattan och låt det svalna.
    3.Skala och riv morötter, samt riv muskot.
    Sätt ugnen på 200 grader.
    4.Blanda ner rivna morötter, socker, salt, vitpeppar, muskot ägg och grädde i riset.
    Smöra en ugnsäker form och häll i blandningen. Grädda i ugn ca 45 minuter.




    Finskt surbröd
    1:a dagen
    10 g jäst
    5 dl ljummet vatten
    ca 4 dl grovt rågmjöl
    (1-2 msk kummin) 3:e dagen
    40 g jäst
    5 dl vatten
    ca 1 kg rågmjöl
    2½ msk salt
    Blanda till en tunn gröt,
    låt stå och "surna" 2-3 dygn
    i rumstemperatur. Blanda surdegen med vatten, mjöl och salt.
    Knåda degen väl på bakbordet och jäs ca 1 timme.
    Baka ut två runda limpor, dofta över mjöl, låt jäsa.
    Grädda i ca 200 gr i ca 50 min.





    Karelska piroger
    Skal:
    2 dl kallt vatten
    2 msk olja
    1 tsk salt
    2½ dl rågmjöl
    2½ dl vetemjöl Fyllning:
    5 dl vatten
    3 dl ris som grötar sig
    1 l mjölk
    ca 1 tsk salt
    1-2 dl mjölk + ca. 25 g smör att pensla ovanpå
    1. Börja med fyllningen.
    Koka upp vattnet, tillsätt riset och koka på svagvärme tills vattnet har försvunnit.
    2. Tillsätt mjölken och koka gröten 30-35 minuter på svag värme. Rör då ochdå.
    3. Smaksätt med salt när gröten är färdig.
    4. Börja med degen till skalet när gröten nästan är färdig. Blanda vatten,mjöl, salt och olja.
    5. Knåda degen en stund.
    6. Gör en lång rulle av degen. Dela den i 25-30 bitar. Rulla bitarna tillbollar.
    7. Sätt bollarna under plast.
    8. Kavla ut bollarna till ovala plattor, sätt en klick av fyllningen mitt påoch nyp med t.ex. tummen och pekfingret runt om för att få en veckad kant.
    9. Använd en stekspade för att lyfta pirogerna på smord plåt. Grädda imitten av ugnen 15-20 minuter.
    10. Pensla pirogerna med smör- och mjölkblandningen så fort du tar dem ur ugnen. Ugn 275 grader
    11. Täck pirogerna med en handduk och låt skalet mjukna och svalna 20-25minuter före servering.



    Rieska - finskt kornbröd
    50 g smör
    5 dl mjölk, 37°
    50 g jäst
    1 tsk salt
    6 dl kornmjöl
    ca 6 dl vetemjöl
    Smält smöret i en kastrull (eller i mikron).
    Häll i mjölken, mjölet, saltet.
    Arbeta till jämn men ganska lös deg.
    Låt den jäsa till dubbel storlek.
    Dela degen i 6 lika storlekar, kavla ut dem
    till runda, 5 mm tunna kakor.
    Nagga och låt dem jäsa på plåtar ca 20 min.
    Grädda kakorna 1 250° ca 20 min.




    Finska julstärnor
    Enklast är att köpa färdiga smördegsplattor och katrinplommonmarmelad.
    Skär smördegsplattorna I fyrkanter; 10x10 cm. Lägg på en msk plommonsylt.
    Gör en "propell". (Man kan också ta ut en rund degbit och göra "halvmånar".)
    Pensla med ägg.
    Grädda 8 min i 200 grader. Strö på lite florsocker.





    Hillevis finska nougat
    Ingredienser omkring 60 bitar:
    70 g mandelspån
    300 g ljus choklad
    1 1/4 dl vispgrädde
    25 g kokosfett
    Så här gör du:
    Klä in en liten form, cirka 20 x 20 cm, som har raka kanter, med bakplåtspapper.
    Rosta spånen till ljusbrun färg i varm torr stekpanna, det är lättast att ta halva mängden i taget. Låt svalna. Hacka chokladen med vass kniv. Koka upp grädden i kastrull på platta. Ta från värmen, rör i chokladen tills den smält. Skiva kokosfettet tunt och låt det smälta under omrörning i den varma chokladen. Blanda om ordentligt.
    Varva smält choklad och mandelspån i formen. Ställ den sedan svalt så att chokladen stelnar. Skär i rutor, 1 1/2 x 3 cm, med vass kniv.




    Finsk kålrotslåda
    4 port
    1 kg kålrot
    1 dl grädde
    4 msk margarin
    1 nypa(or) salt
    1 nypa(or) peppar
    1 nypa(or) muskotnöt, malen
    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skala och skär kålroten i små tärningar.
    Koka kålroten mjuk i saltat vatten och mosa eller mixa i matberedaren eller för hand.
    3. Blanda i 2 msk margarin, grädden och kryddorna. Häll allt i en smord liten form. Gör toppar med en gaffel. Klicka 2 msk margarin i små bitar ovanpå och grädda ca 10-15 min tills lådan får en fin färg.

  • Svartemalin 30 november 2007

    Hej!
    Jag undrar om det är något speciellt recept som du vill ha från Finland. Jag har skåpet fullt med olika recept som jag har fått från min mormor...... Jag hjälper dig gärna om jag kan!

  • Aspholme 30 november 2007

    Stekt Bogfläsk, där man bryner mjölet i stekpannan, späder med vatten till en sås, saltar och äter med kokt Potatis, Mums. Detta är äkta Finsk mat.

  • anluk 30 november 2007

    Skrivet av Svartemalin den 30 nov 2007

    Hej!
    Jag undrar om det är något speciellt recept som du vill ha från Finland. Jag har skåpet fullt med olika recept som jag har fått från min mormor...... Jag hjälper dig gärna om jag kan!


    snälla lägg ut dem så vi alla kan få nyttja dem!!

  • angeleye82 30 november 2007

    googlade lite och hittade lite recept


    1:a dagen
    10 g jäst
    5 dl ljummet vatten
    ca 4 dl grovt rågmjöl
    (1-2 msk kummin) 3:e dagen
    40 g jäst
    5 dl vatten
    ca 1 kg rågmjöl
    2½ msk salt
    Blanda till en tunn gröt,
    låt stå och "surna" 2-3 dygn
    i rumstemperatur. Blanda surdegen med vatten, mjöl och salt.
    Knåda degen väl på bakbordet och jäs ca 1 timme.
    Baka ut två runda limpor, dofta över mjöl, låt jäsa.
    Grädda i ca 200 gr i ca 50 min.

    Rahkapiirakka / Kvarg /kesella paj
    Söt vetedeg:
    2½ dl mjölk, 25 g jäst, ½ dl socker, ½ tsk salt, 75 g smör, 6 dl vetemjöl, kardemumma.
    Fyllning:
    500 g kvarg, 2 ägg, 2 dl mjölk(grädde), 1 dl socker, 1 dl russin, 1 msk vanilj, citronskal/saft.

    Kavla vetedegen i en långpanna, lägg på fyllningen, grädda ca 20 min i ca 200 gr.
    (Allternativt: gör små runda pajer.)

    Marjapuuro /Vispad lingon mannagröt

    2 dl lingonsylt (alt: 2 dl rå lingon + 1½ dl socker)
    1 l vatten, 1 tsk salt
    1½ dl mannagryn. Koka manna-lingongröt.
    Vispa luftig. Servera kall.

    Maikis rabarbermarmelad
    Ta 2 liters kastrull (rostfritt), fyll med rabarberbitar,
    som malts i köttkvarn (alt. hushållsassistent).
    Tillsätt 2 koppar socker.
    Koka ca 1 timme på svag värme.
    Läckert på smörgås och skorpor!

    Sima (mjöd) - uppfriskande citrondryck
    4 l vatten 1/8 tsk jäst
    250 g socker + 250 g farinsocker russin (ca 5 st/flaska)
    1 citron (skal + saft) socker (1 tsk/flaska)
    Koka upp vatten + sockret.
    Blanda det kokta sockervattnet med citronskalen (ta bort det vita).
    När blandningen svalnat en aning, häll i citronsaften (sila bort kärnorna).
    När allt ca 37º C, blanda i 1/8 tsk jäst, rör om. Låt stå i rumstemperatur över natten.
    I varje flaska läggs några russin och 1 tsk socker, häll den silade blandingen i flaskor.
    Ställ i kylskåpet. När rusinen kommit upp till ytan, efter ca 4-5 dagar, kan du njuta av
    denna porlande uppfriskande dryck! I Finland dricker man sima alltid till Valborg.
    Billig och bra dryck att servera barnen på sommaren.

  • 1 december 2007

    Jag är intresserad av alla recept. Gillar att prova nytt!

    Saknar recept på ett surbröd med fyllning av fläsk och potatis bl a.

    Även en god soppa gjord på färskpotatis, färsk lök, mjölk och smör.

    Eventuellt är dessa recept från Karelen. Det är där jag har ätit finsk mat.

    Lena

  • ikah 2 januari 2008

    Hej!
    Du borde prova på snålsoppa. Vet inte om det är finsk mat men mamma som kommer från
    finland samt släkten där äter alltid snålsoppa på försommaren.
    Man behöver:
    Nypotatis
    Sommargrönsaker (ärter,bönor,blomkål,morötter)
    Vatten (så att det täcker potatisen bara)
    Mjölk
    Vetemjöl
    Salt och socker
    Koka potatisen, töm i sommargrönsakerna, låt koka upp.
    Häll på mjölk, red av med mjöl, låt koka minst 5 minuter.
    Krydda med salt och socker.
    Ska vara lite söt i smaken.
    Ät med knäckebröd och ost.
    Jättegott!

  • lenastephanopoulos 2 januari 2008

    :)Det låter som det receptet jag är ute efter, vad gäller soppan.:D Ska pröva vid säsongstaart!

  • evaldo 2 januari 2008

    Hillevis rotfruktslåda
    Ett recept ur Guldkorn Den är god, jag har provat den.


    4 portioner



    6 medelstora mandelpotatisar ( eller annan potatis )
    3 palsternackor
    3 morötter
    en bit rotselleri
    2 dl riven Västerbottensost ( eller annan ost )
    2 tsk örtsalt
    2 dl grädde (gärna lättgrädde)
    1 pressad vitlöksklyfta

    Sätt ugnen på 200°.
    Skala rotfrukterna och skär dem i tunna skivor.
    Varva rotfrukter, ost och salt i en ugnssäker form.
    Häll på grädden.
    Grädda i ugnen tills rotsakerna känns mjuka, ca 45 min.

  • kaninkatt 2 januari 2008

    .

  • christallnibbs 6 januari 2008

    Är det någon som har ett annat recept på rieska? Provbakade det som finns på sidan men smaken och konsistensen är inte riktigt rätt för mig. Vill ha något som påminner om finska hembageriets rieska, med råg och rejält tuggmotstånd.
    Är det någon som har det?

  • Aspholme 6 januari 2008

    Jag har hittat ett. skall bara översätta den, jag återkommer.

  • ikah 6 januari 2008

    Hittade en hemsida med flera recept på rieska med och utan råg.
    http://hem.bredband.net/marloy/kokboken4.htm

  • Aspholme 6 januari 2008

    1kg Kornmjöl
    5 dl Vatten Ljummen
    4 dl Mjölk Ljummen
    1 dl Creme Fraiche
    1 tsk Bikarbonat (måste funka med hjorthornssalt)
    1 tsk salt

    Blanda Ingredienserna och knåda till en deg. Dela degen i fyra lika stora delar, kavla ut. Nagga med en brödnagg eller gaffel, på bägge sidorna. Använd en brödsporre och lägg ett rutmönster, det underlättar när man sedan skall dela brödet. Grädda i ugnen i 250", tills de är färdiga. Tar ej så lång stund. Receptet är rakt översatt från Finska.

  • christallnibbs 6 januari 2008

    Tackar!
    Tror på det där med bikarbonat, det ska ju inte vara "luftigt".
    Nu ska det bakas.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.