Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bästa matminnet?

  • Wombat04 28 mars 2008

    Jag är övertygad om att de flesta här på Matklubben har många, många minnen förknippade med mat. Med mig funkar det så att en doft kan flytta mig tillbaka till barndomen på en liten sekund. Och jag har enormt många matminnen lagrade i hjärnan. så någon särskild favorit vete sjutton om jag kan plocka ut. Men jag blundar och drar ett ur högen!

    Jag hade varit och hälsat på min pappa som bodde nere i Skåne. Det var jullov, kallt och snöyra och jag åkte med ett bussbolag som då hette Fritshagen och gick mellan Göteborg och Malmö. Den nya motorvägen hade inte ens blivit påtänkt då, så bussresan tog sina modiga 4 1/2 timmar.

    Jag var trött, frusen (värmen hade gått sönder i bussen så vi fick sitta med ytterkläderna på) och var överlycklig när bussen rullade in på Heden hemma i Göteborg. Mamma kom och mötte mig, vilket värmde ännu mer eftersom det var så hemskt väder.

    När vi kom hem hade hon redan middagen klar, bara att koka potatis och värma. Hon hade lagat fiskbullar (vanliga burkfiskbullar) och gjort en underbar, tjock, härlig ägg- och purjolökssås som hon värmde dem i. Gröna ärter till det plus en tomat- och purjolökssallad, enklast tänkbara.

    Mitt välbehag efter den middagen kan inte uttryckas i ord. Det var så perfekt vintermat, den mjöliga potatisen, den tjocka goda såsen och fiskbullarna som sög åt sig av smaken ... Något jag aldrig glömmer!

  • Lange 29 mars 2008

    Jag var minst sagt lite udda redan som barn och det gällde även min smak för mat.
    Mina favorit rätter var kålsoppa med "grå köttbullar" eller stekt salt sill... Min pappa var dock ganska kräsen och kunde inte tänka sig att någon av dessa rätter serverades vi "hans" bord. Lyckligtvis för mig så bodde farmor och farfar i samma hus och dom åt gladeligen båda delarna.
    Mamma var hård med att vi barn inte fick springa till farmor om maten inte passade hemma så det gällde att bli inbjuden till farmor på middag.
    En dag hade farmor glömt tala om att hon skulle göra kålsoppa så vi hade redan hunnit äta när hon kom med en stor tallrik.
    Tänk att man kan få i sig så mycket bara det är något man verkligen gillar :D jag lämnade inte en smula av middag nummer två heller....

  • monel 29 mars 2008

    När jag var liten åt man aldrig hemma hos kompisar, men en gång åt en av mina kompisar hos oss och då hade mamma gjort kalops! Det var stor fest att sitta med en kompis och äta. Kalops är min stora favoriträtt nu, vet inte om det beror på det positiva minnet men jag antar att det har något med det att göra.

    En annan sak jag aldrig glömmer är när jag hade varit i London en vecka. Jag dricker varken kaffe eller the så till frukost fick jag ta mjölktetran som var till the:t. När vi kom hem sent på kvällen så hade mamma gjort mat, men jag rusade till kylen och drack mjölk i stora mängder och det var så underbart gott. (L)

  • Wombat04 29 mars 2008

    Hahaha, Monel, det där känner jag igen! Jag är mjölkälskare av ENORMA mått och en gång för många, många år sedan var jag i Bulgarien en vecka. När jag passerat norra Tyskland kan jag inte längre dricka mjölken för den smakar "konstigt", och den bulgariska mjölken gick överhuvudtaget inte att få ner. Min bror var kvar hemma i Göteborg, på vykortet till honom skrev jag "se för jösse namn till att det finns RÖD MJÖLK hemma!!!". Så fort jag kom hem - ut i köket, upp med kylskåpsdörren och sen bälgade jag i mig nästan en hel liter ... (L) hihi

  • monel 29 mars 2008

    :D Vad skönt .. då är jag inte ensam. Riktigt kall ska den vara också, det finns inget värre än varm mjölk.

  • Ernst76 29 mars 2008

    Precis som Lange så var kålsoppa med frikadeller min favvo när jag var yngre. På min födelsedag när jag fyllde 7år fick jag välja vad vi skulle äta till middag, till allas förvåning blev det inte pizza eller liknande utan kålsoppa med frikadeller!(Y)

  • Wombat04 29 mars 2008

    Jag ÄLSKAR kålsoppa med frikadeller! När jag var yngre fanns den på burk, kålen smakade metall och frikadellerna var obetydligt större än ärter, men jag inbillade mig att det var gott eftersom det ju var KÅLSOPPA med FRIKADELLER ...

  • annaviola 29 mars 2008

    Något som är ett mysigt matminne är att vi brukar alltid spara alla småpengar i en burk som vi sedan växlar in till semestern och unnar oss att gå på någon riktigt fin restaurang med familjen och äta det bästa.
    För några somrar sedan var vi och åt på en underbar herrgård som hade sjöutsikt. Den dagen var det underbart väder och allt var bara perfekt. Den måltiden är något som verkligen satte sig i minnet, att bara sitta där och njuta av den underbara måltiden, titta ut över vattnet och bara njuta....
    Får en att längta till sommaren igen...

  • bernit 29 mars 2008

    Skrivet av Wombat04 den 29 mar 2008

    Jag ÄLSKAR kålsoppa med frikadeller! När jag var yngre fanns den på burk, kålen smakade metall och frikadellerna var obetydligt större än ärter, men jag inbillade mig att det var gott eftersom det ju var KÅLSOPPA med FRIKADELLER ...


    Har man partaj hemma så är det ju alltid gott med lite nattamat - vanligast är det pytt, Janssons eller varm korv som serveras. På vinterhalvåret gör jag gärna kålsoppa med frikadeller, servera en hård macka med ost till och ev. en natta-snaps (gångare)

    /BÅ :p

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.