Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Helgerån!

  • boz1965 6 juli 2011

    Jag måste erkänna en sak.

    Jag har begått helgerån idag!

    Jag var på loppis på en idrottförening i stan och hittade en fin gammal gjutjärnsgryta från 1800-talet (tror jag iaf) med handtag typ "hink" på för bara en hundring. Den är uppenbarligen avsedd att hänga över öppen eld, en s.k. "dutch oven".

    Helgerånet bestod i att jag diskade den med diskmedel först för att få av det värsta dammet och sedan körde med stålborsten på borrmaskinen för att få bort beläggningarna både utanpå och inuti. Därefter Svinto och sedan diskmedel igen. Sen oljade jag in den med matolja så att den inte ska rosta inatt. Imorgon kommer jag att steka in den igen, för den ska _användas_ som sig bör med fina gamla grytor, de är bruksföremål och ska inte agera hyllvärmare i gillestugan eller nåt.

    Som sagt: Helgerån - men jisses vad grann den blev! :)

  • littlejohn 6 juli 2011

    Lycka till! (Y)
    Berätta gärna hur det gick.

  • Mellanbellan 6 juli 2011

    Grattis till ett bra köp, och jädrar vilket jobb du la ner istället för att bara plantera blommor i den, som jag skulle gjort:-) Hoppas du får många goda middagar i den.

  • boz1965 6 juli 2011

    Ja. som sagt, jag ska steka in den i morgon.
    Sen ska jag bara hitta ett passande lock till den.
    Får väl besöka fler loppisar. Men det gör inget, det är vansinnigt kul att gå och rota bland sakerna på loppisar. Synd bara att det inte blir så ofta för min del. Får jag bara mer tid över så ska det bli ändring på den saken. :)

  • boz1965 6 juli 2011

    Skrivet av Mellanbellan den 6 jul 2011

    Grattis till ett bra köp, och jädrar vilket jobb du la ner istället för att bara plantera blommor i den, som jag skulle gjort:-) Hoppas du får många goda middagar i den.


    Ja, det tog sin lilla tid. Det blev nog tre-fyra timmars jobb allt-som-allt. Men det var det värt för ojojoj, vilket dåligt samvete jag hade fått om jag planterade blommor i den. Jag hade nog inte kunnat sova i natt då. {beat-up}

    Jag har redan bestämt vad som ska bli premärrätten i den nygamla grytan. Det ska bli en bœuf bourgignon på söndag. Eller rättare sagt så ska jag laga den på lördag (jag gör alltid grytor dagen innan) och servera på söndag. Kan tyckas att det är vintermat, men ska jag vara ärlig så älskar jag mustiga grytor och kan äta det året runt. :p

  • frucaos 6 juli 2011

    Du och min man kunde stämma träff och gå runt och rota på loppisar - det gillar han också. Låter som ett bra fynd du gjort! Härligt!

  • FruAst 6 juli 2011

    Just stekpannor mm är det bättre att köpa på loppisar. Min morsa köpte en till mig på loppis för många år sen o den är bättre än skeppshultaren som köptes på 90-talet.
    Tack för tipset hur jag ska få dem rena på utsidan!

  • DoctorWho 6 juli 2011

    Skrivet av boz1965 den 6 jul 2011

    Jag måste erkänna en sak.

    Jag har begått helgerån idag!

    Jag var på loppis på en idrottförening i stan och hittade en fin gammal gjutjärnsgryta från 1800-talet (tror jag iaf) med handtag typ "hink" på för bara en hundring. Den är uppenbarligen avsedd att hänga över öppen eld, en s.k. "dutch oven".

    Helgerånet bestod i att jag diskade den med diskmedel först för att få av det värsta dammet och sedan körde med stålborsten på borrmaskinen för att få bort beläggningarna både utanpå och inuti. Därefter Svinto och sedan diskmedel igen. Sen oljade jag in den med matolja så att den inte ska rosta inatt. Imorgon kommer jag att steka in den igen, för den ska _användas_ som sig bör med fina gamla grytor, de är bruksföremål och ska inte agera hyllvärmare i gillestugan eller nåt.

    Som sagt: Helgerån - men jisses vad grann den blev! :)

    Jag är mycket avundssjuk på dig!
    Det närmaste jag har kommit en sådan gryta är en bild i en veckotidning. Ska fortsätta letandet. Letar också efter ett munkjärn/munkpanna att göra äppelmunkar i.

  • The_mama97mia 6 juli 2011

    hihi, glad för din skull, och glad att du erkänner att du brutit mot regel no 1 - aldrig diskmedel i gjutjärn... Men ingen regel utan undantag!

    Lycka till! Kul att det är fler = många som fyndar på loppis !

  • Grimulf 7 juli 2011

    Tror nog det går bra, var noga med att hålla den ordentigt inoljad ett par veckor bara!

  • boz1965 7 juli 2011

    Skrivet av mama97mia den 6 jul 2011

    hihi, glad för din skull, och glad att du erkänner att du brutit mot regel no 1 - aldrig diskmedel i gjutjärn... Men ingen regel utan undantag!

    Lycka till! Kul att det är fler = många som fyndar på loppis !


    Får väl också erkänna att jag funderade ett litet tag på att köra den i diskmaskinen. Men SÅ elak ville jag inte vara mot en stackars försvarslös järngryta. :D

  • orustexpressen 7 juli 2011

    Kul med gamla grytor, jag har ett par stycken också som jag faktiskt använder. Jag tycker att du kanske skulle koka mjölk i den första gången för att dra ut "gammal smak" innan du börjar laga mat i den.

  • redd 7 juli 2011

    Annars är väll det "vanliga" tipset för att ta hand om gjutjärn att rengöra dom med grovsalt, dels för att skrubba bort skiten men man kan även ha grovsalt i /ställa dom på/i grovsalt för att dra ut fettet som gör att man får den där klistriga ytan.

    Sedan är det bara på med olja, slänga in det i ugnen på 70grader ett par timmar och sen är den som ny igen.

    Det bästa med gamla pannor är väll igentligen att ytan slitits helt blank.. Ja och det faktim att om en panna inte blir kastad på över 50år så är det troligen en väldigt bra panna. Lite som cyklarna, dom "höll bättre förr" stämmer inte så mycket som "alla gamla dåliga ligger på tippen nu"

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.