Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

LCHF - nu reder vi ut begreppen och missförstånden!

  • Agali 14 mars 2009

    Hej!
    Jag har själv ätit enligt LCHF i cirka sex veckor nu och ville använda Matklubben för mer recept, tips och inspiration. Till min växande irritation innehåller flera av de recept medlemmar publicerar som LCHF eller "LC=lågkolhydrat" tonvis av kolhydrater (sockerkedjor) - ett recept innehöll nästan ett halvt kilo ananas, ett annat var baserat på 3 dl mjöl! :o

    Vi som vet vad vi sysslar med avfärdar naturligtvis sådana recept men det finns människor där ute som vill äta enligt LCHF men av någon anledning inte har läst på ordentligt. Det innebär att dessa människor mycket väl kan tänkas använda "falska" LC-recept från Matklubben och sabba sina dieter!

    Jag inser att de som lägger ut recept inte gör det av ondska utan att det bara handlar om okunskap - förhoppningsvis botar vi den okunskapen litegrann med den här tråden. :)

    LCHF betyder alltså Low Carb - High Fat och innebär att man ska sikta på att äta ca 5% kolhydrater, 25% protein och 70% fett under en dag. Förenklat säger man till kroppen att det är vintersvält och att det är dags att ta av fettförråden. Detta betyder att vi som följer dieten ratar de flesta livsmedel som innehåller mer än 5% kolhydrater redan i butiken. Mjöl innehåller minst 50% kolhydrater, ananas 11-20%, pasta är runt 70% kolhydrater så traditionellt "nyttiga" saker fungerar inte för oss.

    Ställ gärna frågor!

    Vänligen publicera inte recept som LCHF eller lågkolhydrat om du inte är absolut säker på att det stämmer! Tack!

    ---------------------------------------------------------------------------

    P.S. Jag är inte intresserad av att starta diskussioner med folk som säger att det är absolut nödvändigt att motionera för att bli smalare eftersom jag på mitt eget drastiskt minskade midjemått och nästan bibehållna vikt ser att jag har byggt muskler och minskat mina fettlager genom att äta bacon framför datorn. Jag blir aningen stött när jag kallas lögnare (iaf när det inte stämmer), förstår ni. :) D.S

  • Gnurf 15 mars 2009

    Man kan såklart inte ställa folk till svars för sådant de skriver i recept av ren okunskap. De som har tagit på sig rollen som Godkännare kan möjligtvis behöva en Näringslära 1.0 kurs för att inte släppa igenom missvisande LCHF-recept. Dock...inriktningen här på MK är inte mot olika former av dieter utan ffa mot recept i största allmänhet. Ergo, är man intresserad explicit av LCHF finns det bättre sidor att fördjupa sina kunskaper på.

    Absolut nödvändigt att motionera för att bli smalare är det INTE. Det är eg ointressant hur man adderar och subtraherar, Energibalansen gäller alltid och vill man gå mellan soffan och datorn gnagandes på baconskivor så är det såklart OK. Det blir ju bara så mycket roligare med motion :D

    Sorry, du bygger inte muskler framför datorn med bacon. Muskler byggs som en respons på en yttre kraft vid tillgång på lämpliga näringsämnen, det handlar eg inte om någonting annat än biologisk dynamik och hållfasthetslära.

    Varsågod, bli stött :D

  • marwis 15 mars 2009

    Sorry, du bygger inte muskler framför datorn med bacon. Muskler byggs som en respons på en yttre kraft vid tillgång på lämpliga näringsämnen, det handlar eg inte om någonting annat än biologisk dynamik och hållfasthetslära.

    Så sant som det är sagt!!:D
    /Marie

  • pia61 15 mars 2009

    Jag ska inte heller diskutera men jag måste få säga min åsikt! :D
    Man måste göra av med mer energi än man tar in om man ska gå ner i vikt, sen kan man använda precis vilken taktik man vill.
    Kanske har man inte bara fettet att ta hand om på sin kropp utan ett hjärta och ett skelett, så motion ÄR bra.
    Man mår bra i själen av att vara ute i solljuset, Hjärtat och skelettet blir glada när man tränar fysiskt.
    Ingen behöver svara mig...detta var bara min personliga åsikt! (Y)(L):D

  • Lolan 15 mars 2009

    Hej Agali...

    Det är så sant som du skriver.. Jag som godkännare funderar ofta på vissa recept och att de inte följer efter LCHF men det kan vara lite känsligt att ifrågasätta receptet. Men jag skall vara lite nogare ifortsättningen.

    Ni andra ovan hade igentligen inte behövt kommentera. Det hela var ju att när man lägger in ett recept där man vänder sig till en specifik grupp så skall dessa recept vara korrekta enligt de kreterier som gäller för i det här fallet LCHF.
    Det samma gäller ju GI osv.

    Om jag som receptskrivare lägger in ett recept där jag skriver glutenfritt så skall ju inte receptet innehålla gluten och äver glutenintolerarna är välkommna att inspereras här eller?
    Om man precis fått reda på att man har diabetes så skall man väl kunna hitta recept här för diabetiker eller? Är det inte då viktigt att recepten är korrekta och inte innehåller socker?

    Alla är välkomna här. Alla skall inspereras att hitta just sina typer av recept osv om man är allergisk, går på en speciell diet eller är vegetarian. Det är just det som gör Matklubbet så bra.

    Sedan kan jag faktistk upplysa er att massor av människor tål inte stärkelser=kolhydrater. Så man kan faktistk säga att LCHF är för allergiker.

  • pia61 15 mars 2009

    Ja, det var kanske dumt att svara! :'(
    Lolan, gav ju ett bra svar.
    Kunde bara inte låta bli...(L)
    Sorry! :o

  • Gnurf 15 mars 2009

    Lugn å fin nu pia61...detta är ett publikt diskussionsforum, följdaktligen avgör man själv OM och VAD man vill/behöver svara..:D Kunde inte heller låta bli...:p

  • pia61 15 mars 2009

    Vad vore trådarna utan Gnurfen...(L)(L)(L)

  • monac 15 mars 2009

    :D

  • MammaIrene 15 mars 2009

    Håller med motionsförsepråkarna här.....Tror inte att någon metod i världen kan få en att må så BRA som när man också motionerar, sedan finns det ju en uppsjö av metoder o just nu är jag MYCKET förvirrad o lever liksom i ett slags mellanland nu o går därför upp i vikt....
    har alltid försökt leva efter viktväktarprinciper, fast utan att gå dit o väga mig, jag har klarat det bra ändå tillsamans med jogging o promenader o golf, men nu har min man nappat på det här med LCHF o det gör mig Mycket KONFUNDERAD....
    Jag vet inte vad jag skall stoppa i mig eller hur jag skall tänka.......

    MEn ut o springa, det skall jag ge mig av o göra nu....

  • Okänd 15 mars 2009

    Skrivet av pia61 den 15 mar 2009

    Jag ska inte heller diskutera men jag måste få säga min åsikt! :D
    Man måste göra av med mer energi än man tar in om man ska gå ner i vikt, sen kan man använda precis vilken taktik man vill.
    Kanske har man inte bara fettet att ta hand om på sin kropp utan ett hjärta och ett skelett, så motion ÄR bra.
    Man mår bra i själen av att vara ute i solljuset, Hjärtat och skelettet blir glada när man tränar fysiskt.
    Ingen behöver svara mig...detta var bara min personliga åsikt! (Y)(L):D


    Vi kan garantera dig pia61, och alla andra med för den delen, att om du gör följande experiment så kommer du att ofelbart gå ner i vikt.
    Under en vecka tar du bort allt bröd, mjöl, potatis, pasta, frukt och enbart äter kött, fisk kyckling och grönsaker så kommer din vikt att minska med mellan 2-4 kilo! Detta utan att öka ditt motionerande. Var inte rädd för det feta på fläskkotletterna, ta gärna ett bacon som har lite mera fett, använd smör och olja att steka i. Ditt intag av kolhydrater skall helst inte överstiga 10gram per dag. Drick vatten till maten, undvik kaffe, ta te i stället.
    Vill du sedan fortsätta så kan du öka kolhydratsintaget till det dubbla, öka på din motion så kommer du fortfarande att minska i vikt. Det är ju underbart att vara ute i naturen!
    Vi har använt den här modellen (GI) och vet att den fungerar, Lillan gick ner 21 kg och jag själv 16 kg. Detta under nästan ett års användning av GI-Kost.
    Nu har vi dock återgått till en mera "normal" kost, men vi äter fortfarande inget vitt bröd, om vi lagar pasta blir det "fibra bianka" (Zeta). Bara i undantagsfall använder vi vetemjöl, det får bli dinkelmjöl i stället, osv. osv.
    Glada GI-Hälsningar från:
    Janne-G & Lillan

  • josse12 15 mars 2009

    får man äta linser couscous quinoa och bulgur??? intresserad

  • Gnurf 15 mars 2009

    Nej inte om du äter enligt LCHF i någon strikt fas...linser har ca 50% kolhydrater, bulgur/couscous ca 65-70% kolhydrater (alltså lika mycket som i vanligt vetemjöl) och quinoa ca 60% kolhydrater....:)

    Men allting handlar ju alltså om hur många gram kolhydrater du äter per dag, säg tex 10g kolhydrater/dag, och väljer tex bulgur så blir det inte speciellt mycket eftersom det är så rikt på kolhydrater...

    Skrivet av josse12 den 15 mar 2009

    får man äta linser couscous quinoa och bulgur??? intresserad

  • josse12 15 mars 2009

    tack för svaret.. då får det väll bli blomkålsmos då..

  • monac 15 mars 2009

    ja det är lätt att bli förvirrad över vad som gäller för alla olika riktnigar.
    Handlar om att hitta något man trivs med annars funkar det aldrig!
    Personligen skulle jag inte kunna leva på en diet utan frukt,rotfrukter och grönsaker.
    Inte utan motion heller:)

  • poffa 16 mars 2009

    Det svåra är nog att identifiera Kolhydrater som Monosackarider/disackarider/polysackarider.
    Och vad som gör vad?
    Ta bara ett sådant exempel som "Kostfibrer", det är en kolhydrat men människor kan inte tillgodogöra sig dom.

    Vanliga exempel på föda där det finns kostfiber är: vetekli, vetegroddar, linfrö, korn och vildris.

    I rotfrukter finns det en del socker. Därför har rotfrukter fått lite av dåligt rykte men dom innehåller faktiskt en del intressanta fibrer.
    (Potatis är inte en rotfrukt utan en stamväxt).

    En sak är nog säker, man bör hålla sig borta från färdigmat i alla former. Svårt att veta vad som finn i den. :p

    Det gäller att hålla koll på helheten.

  • sufly 16 mars 2009

    Skrivet av jan-gunnar-j den 15 mar 2009

    Skrivet av pia61 den 15 mar 2009

    Jag ska inte heller diskutera men jag måste få säga min åsikt! :D
    Man måste göra av med mer energi än man tar in om man ska gå ner i vikt, sen kan man använda precis vilken taktik man vill.
    Kanske har man inte bara fettet att ta hand om på sin kropp utan ett hjärta och ett skelett, så motion ÄR bra.
    Man mår bra i själen av att vara ute i solljuset, Hjärtat och skelettet blir glada när man tränar fysiskt.
    Ingen behöver svara mig...detta var bara min personliga åsikt! (Y)(L):D


    Vi kan garantera dig pia61, och alla andra med för den delen, att om du gör följande experiment så kommer du att ofelbart gå ner i vikt.
    Under en vecka tar du bort allt bröd, mjöl, potatis, pasta, frukt och enbart äter kött, fisk kyckling och grönsaker så kommer din vikt att minska med mellan 2-4 kilo! Detta utan att öka ditt motionerande. Var inte rädd för det feta på fläskkotletterna, ta gärna ett bacon som har lite mera fett, använd smör och olja att steka i. Ditt intag av kolhydrater skall helst inte överstiga 10gram per dag. Drick vatten till maten, undvik kaffe, ta te i stället.
    Vill du sedan fortsätta så kan du öka kolhydratsintaget till det dubbla, öka på din motion så kommer du fortfarande att minska i vikt. Det är ju underbart att vara ute i naturen!
    Vi har använt den här modellen (GI) och vet att den fungerar, Lillan gick ner 21 kg och jag själv 16 kg. Detta under nästan ett års användning av GI-Kost.
    Nu har vi dock återgått till en mera "normal" kost, men vi äter fortfarande inget vitt bröd, om vi lagar pasta blir det "fibra bianka" (Zeta). Bara i undantagsfall använder vi vetemjöl, det får bli dinkelmjöl i stället, osv. osv.
    Glada GI-Hälsningar från:
    Janne-G & Lillan


    Ja, klart man går ner i vikt fort i början eftersom det är vatten man tappar det första dagarna. Vattnet binds nämligen i kolhydratreserven och när den är tömd minskar även vattennivån i kroppen.
    Jag har själv varit lat en gång i tiden och provat det här för att jag tyckte de var för drygt och tråkigt att träna. Ville ha en snabb utväg. Och ja, visst jag gick ner 5 kg på 2 veckor, men jag kan ju säga att det inte var i fettvikt. Sedan när jag slutade med LCHF så gick jag upp 10 kg fast jag åt som man bör äta. Nu har jag snart gått ner 20 kg, med bra mat och motion.
    Ville bara berätta min erfarenhet av de hela.

  • poffa 16 mars 2009

    Är det inte så att det också handlar om:

    "Ketos är ett metaboliskt tillstånd som uppstår när levern i stor omfattning frisätter ketonkroppar i blodet. Triglycerider (fett) bryts ned till fettsyror och dessa omvandlas i sin tur till ketonkroppar av levern. Ketos inträder vid fasta och kan leda till en doft av aceton."

    I första fasen av dieten?

    Källa:http://sv.wikipedia.org/wiki/Ketos_(metabolt_tillst%C3%A5nd)

  • Agali 16 mars 2009

    Skrivet av poffa den 16 mar 2009

    Är det inte så att det också handlar om:

    "Ketos är ett metaboliskt tillstånd som uppstår när levern i stor omfattning frisätter ketonkroppar i blodet. Triglycerider (fett) bryts ned till fettsyror och dessa omvandlas i sin tur till ketonkroppar av levern. Ketos inträder vid fasta och kan leda till en doft av aceton."

    I första fasen av dieten?

    Källa:http://sv.wikipedia.org/wiki/Ketos_(metabolt_tillst%C3%A5nd)



    Absolut handlar dieten om ketos, ett tillstånd som så vitt jag förstått inte uppkommer när man äter mycket kolhydrater.

    De som säger att jag inte byggt muskler framför datorn får gärna berätta vart mina 11 tappade centimeter runt magen har tagit vägen eftersom jag inte gått ner mer än 4 kilo (vätska förmodligen) i vikt. :) Har även tappat 4 centimeter på vardera lår och 7 centimeter runt rumpan. Någonstans måste ju allt detta ta vägen, eller hur? Det enda logiska är att min kropp har använt fibrerna jag äter till att bygga på mina stackars otränade muskler och att, eftersom muskler väger mer än fett, det är därför jag inte gått ner i vikt.

    Till sist vill jag påpeka återigen att det inte är naturligt för människan att äta enligt tallriksmodellen. Tallriksmodellen kom på 80-talet och sedan dess har vi bara blivit fetare. Det är heller inte naturligt att äta kolhydrater året runt eftersom kolhydrater endast ska finnas att tillgå på sommarhalvåret. Det som händer i kroppen när man äter kolhydrater (spelar ingen roll om det är rent vitt socker eller fullkornspasta) är att blodsockret höjs och insulin tillverkas för att ta ned blodsockervärdet. Insulinet puttar sedan in kolhydraterna som fett i våra fettdepåer istället.
    Meningen med detta är att vi ska använda sommarhalvåret till att bygga på våra reservfettlager inför vintern så vi inte fryser eller svälter ihjäl. Att lagra och äta kolhydrater året runt är relativt nytt (ca 10'000 år) och evolutionen är absolut inte så snabb att kroppen på 10'000 år ändrar en så livsviktig funktion.

    På vintern ska vi sitta i vår grotta och äta mammutspäck. Då använder kroppen reservlagren vi byggt upp för att vi ska överleva. Så enkelt är det!

  • flumhum 16 mars 2009

    Men hur ska de som inte tål fet mat äta då? för vad jag förstår ska det vara äkta smör feta köttbittar och korvar och så vidare äkta grädde och sådant? men om man verkligen inte klarar av att äta det utan kräks av själva fettman för det finns faktiskt dem som gör det?. hur ska de äta kan det oxå följa denna diet eller måste man hitta någon ny?

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.