Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben. Jag förstår
En portion ris ger mer än dubbelt så stort klimatutsläpp som en portion potatis. SANT Fruktsocker är nyttigare än vanligt vitt socker. FALSKT Matens belastning på miljön uppstår huvudsakligen vid transporterna. FALSKT Lantbrukets djur har det i allmänhet bättre i Sverige än i övriga Europa. SANT Det finns inga genmodifierade livsmedel i svenska livsmedelsbutiker. SANT Mineralsalt är nyttigare än vanligt salt. SANT Det är inte bra att bada efter maten – man kan få kramp. FALSKT Alla livsmedelstillsatser med E-nummer är godkända av EU. SANT Småskalig tillverkning av livsmedel är bättre för miljön än storskalig tillverkning. FALSKT Fullkorn och fibrer är samma sak. FALSKT Ekologiskt kött är mer klimatsmart än vanligt kött. FALSKT Mjölk är fritt från tillsatser. SANT Grönsaker som värms i mikro förlorar mer näring än om man värmer dem på spisen. FALSKT Sylttillverkarna tillsätter ofta äppelmos i lingonsylt – för att pressa kostnaderna. FALSKT Lättmargarin innehåller plastkulor som mjukgörare. FALSKT Bruna höns värper bruna ägg. SANT Den snodd man hittar i ett rått ägg är början till ett kycklingembryo. FALSKT Fullkornsbröd med surdeg är nyttigare än ett fullkornsbröd utan surdeg. SANT Ljus choklad innehåller fler kalorier än mörk choklad. FALSKT Systembolagets sprit innehåller kräkmedel. FALSKT Det är vanligt med industriella transfetter i våra livsmedel . FALSKT Fryst mat innehåller mycket konserveringsmedel. FALSKT En tand som läggs i Coca-Cola är upplöst på ett dygn. FALSKT Att medellivslängden har ökat mycket de senaste 50 åren beror huvudsakligen på att vi har så bra mat. FALSKT Importerat kött kan märkas med ”ursprung Sverige” om köttet är packat eller malt i Sverige. FALSKT KÄLLA: Konsumentföreningen Stockholm och aftonbladet.se
Bra och tänkvärd tråd. Men det jag saknar är kommentarer till varför det är sant eller falskt.
Matklubben
Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se. Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.
En portion ris ger mer än dubbelt så stort klimatutsläpp som en portion potatis.
SANT
Fruktsocker är nyttigare än vanligt vitt socker.
FALSKT
Matens belastning på miljön uppstår huvudsakligen vid transporterna.
FALSKT
Lantbrukets djur har det i allmänhet bättre i Sverige än i övriga Europa.
SANT
Det finns inga genmodifierade livsmedel i svenska livsmedelsbutiker.
SANT
Mineralsalt är nyttigare än vanligt salt.
SANT
Det är inte bra att bada efter maten – man kan få kramp.
FALSKT
Alla livsmedelstillsatser med E-nummer är godkända av EU.
SANT
Småskalig tillverkning av livsmedel är bättre för miljön än storskalig tillverkning.
FALSKT
Fullkorn och fibrer är samma sak.
FALSKT
Ekologiskt kött är mer klimatsmart än vanligt kött.
FALSKT
Mjölk är fritt från tillsatser.
SANT
Grönsaker som värms i mikro förlorar mer näring än om man värmer dem på spisen.
FALSKT
Sylttillverkarna tillsätter ofta äppelmos i lingonsylt – för att pressa kostnaderna.
FALSKT
Lättmargarin innehåller plastkulor som mjukgörare.
FALSKT
Bruna höns värper bruna ägg.
SANT
Den snodd man hittar i ett rått ägg är början till ett kycklingembryo.
FALSKT
Fullkornsbröd med surdeg är nyttigare än ett fullkornsbröd utan surdeg.
SANT
Ljus choklad innehåller fler kalorier än mörk choklad.
FALSKT
Systembolagets sprit innehåller kräkmedel.
FALSKT
Det är vanligt med industriella transfetter i våra livsmedel .
FALSKT
Fryst mat innehåller mycket konserveringsmedel.
FALSKT
En tand som läggs i Coca-Cola är upplöst på ett dygn.
FALSKT
Att medellivslängden har ökat mycket de senaste 50 åren beror huvudsakligen på att vi har så bra mat.
FALSKT
Importerat kött kan märkas med ”ursprung Sverige” om köttet är packat eller malt i Sverige.
FALSKT
KÄLLA: Konsumentföreningen Stockholm och aftonbladet.se
Bra och tänkvärd tråd.
Men det jag saknar är kommentarer till varför det är sant eller falskt.