Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Är det "farligt" att värma ris igen?

  • ros 24 maj 2008

    Jag läste någonstans att man inte ska värma ris igen.
    Men som i våran familj när inte alla kan äta samtidigt är det farligt att värma det igen?
    Tacksam om det är några som vet(Y)

  • MatAnders 24 maj 2008

    Jag har inga problem med detta jag har värmt ris som i alla fall är 3 dagar gamalt och aldrig blivit dålig...

  • Okänd 24 maj 2008

    Hemma sparar vi och värmer ris.Har heller aldrig blivit dålig av det.
    Jobbar i skolkök och där kastas allt överblivet ris.

  • bakakaka 24 maj 2008

    Här hemma värmer vi ofta ris. Men jag vet att det måste kylas ner snabbt. Jag brukar även frysa in överblivet ris i en-portions-burkar. Perfekt att ha med på jobbet.

  • goldcamilla 24 maj 2008

    Jag får alltid ris över och det brukar jag spara och ha med mig på jobbet eller något annat. Jag har aldig blivit dålig av det men jag har hört samma sak som du.

  • MammaIrene 24 maj 2008

    Jag tycker ris kan bli rätt tort om man värmer på det, men dålig har jag då aldrig hört om någon som blivit dålig???:o
    Kanske något med näringsvärdet som blir påverkat om det värms upp igen då?

    Vet faktiskt inte????

  • Disen 24 maj 2008

    Har aldrig hört att de är farligt att värma ris. Jag har en riskokare och den håller riset värmt i 5 timmar. Så vad är farligt att värma det.

    kanske pga bakterier, men ingen i min närhet har blivit dålig under mina 45 år.

    Det kaske finns nya sorter som man ska vara rädd för. Annars värm och ÄT.

  • vanillalover 24 maj 2008

    Att värma e nog inte farligt, men att frysa in det för att sen värma det ska alstra någon sorts kemikalie, som inte ska vara så hälsosam (har jag hört och läst)
    Slå det på nätet så hittar du säkert vidare information om det....
    /Marie

  • Evia 24 maj 2008

    Vi har både fryst in och värmt ris många gånger och vi har aldrig blivit dåliga.

  • Lindanemon 24 maj 2008

    Tror inte det är så, annars måste jag och hela min familj ha "plåtmage" för här har ingen blivit dålig i alla fall...

  • bernit 24 maj 2008

    När jag jobbade på lyxkrog så kokades ris i ca 10 liters kastruller, riset lades på bleck i kylen. Vi värmde genom att lägga en klick smör i en plattå, hälla på lite vatten i botten, på med riset och ett smörpapper över, in i ugnen tills det blev genomvarmt - inga problem.

    /BÅ :p

  • anluk 25 maj 2008

    Jag värmer ofta ris. Fryser även in det och det har aldrig varit några som helst problems. Det viktiga är ju att det kyls snabbt efter det blivit kokt och inte står framme i rumstemp.

  • Annlis 25 maj 2008

    Har också hört att det kan vara farligt, men inte funnit några belägg för det. Så vi kyler ner riset snabbt och värmer det dagen efter eller fryser in ihop med någon köttgryta. Vi har aldrig blivit sjuka. :)

  • Smulpajen 25 maj 2008

    Har ätit åtskilligt av värmt ris i matlådor och dagen efter då jag stekt det. Har ännu aldrig blivit sjuk.

  • kickiekblad 30 juni 2008

    har aldrig märkt nåt när jag värmt ris

  • bjuranna 30 juni 2008

    I min utbildning (sjuksköterska) fick vi lära oss att ris inte ska "återanvändas" dvs värmas upp igen. Detta pga toxinbildande bakterier som överlever värme. Intresserade kan läsa följande länk:

    http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/bacillus-cereus-matforgiftning/

  • NewDown 30 juni 2008

    Jag jobbar i ett skolkök och där värmer vi bara upp det riset som inte har varit framme i matsalen men blivit över. Men visst är riset känsligare än många andra rätter att värma upp igen precis som bjuranna skriver men har man bara hanterat riset med god hygien när man tillagade det och under själva måltiden (kyl snabbt ner det överblivna riset )så brukar det sällan ställa till med några problem.

  • bjuranna 1 juli 2008

    Nej jag har aldrig heller hört om någon som blivit dålig av ris. Men, som sagt, bakterien finns med riset redan som torrvara vad jag förstår och när riset kokas dör bakterien. Det är dock toxinet som bildas när bakterien dör som man blir sjuk av. Tja, jag är ingen bakterieexpert precis. Alla får väl äta riset "på egen risk" :D

  • wemmahansson 10 augusti 2008

    Det har jag aldrig hört talas om? Däremot så blir riset torrt om det får stå framme eller om du förvarar det i kyl utan att det är täckt ordentligt.

  • festmaten 10 augusti 2008

    Skrivet av bjuranna den 30 jun 2008

    I min utbildning (sjuksköterska) fick vi lära oss att ris inte ska "återanvändas" dvs värmas upp igen. Detta pga toxinbildande bakterier som överlever värme. Intresserade kan läsa följande länk:

    http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/bacillus-cereus-matforgiftning/


    Tack för din information. Har aldrig visst att just ris var extra känsligt, men nu har jag lärt något nytt idag också(Y)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.