Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Smaksatt olivolja

  • tatinka 19 februari 2009

    Hejsan alla matälskare!
    Jag undrar om det finns någon vänlig själ som kan hjälpa mig?
    Skulle vilja smaksätta olivolja själv med t.ex färsk chili och vitlök, men vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga. Måste man torka chilin och vitlöken eller kan man stoppa ner dem färska i en flaska med oljan?
    Hoppas någon kan hjälpa mig...
    Mvh tatinka

  • LaJefa 19 februari 2009

    Använd gärna olivolja (mild smak (suave heter den på spanska), för den är både nyttig och även god att steka i).
    Jag brukar använda färsk vitlök och torkad chili, samt att jag tillsätter lite pepparmix och örtsalt.
    Det är något som jag alltid har i mitt kök och jag steker det mesta i den oljan (inte pannkakor och andra söta goda saker...men annars generellt använder jag den oljan till allt jag steker :D)
    Den håller hur länge som helst och jag har den stående i rumstemperatur.

    Buena suerte! ( Lycka till!)


    .

  • tatinka 19 februari 2009

    Tack för snabbt svar LaJefa!
    Undrar bara då: Kommer inte vitlöken att mögla eftersom den är färsk?
    Smart att tillsätta pepparmix! Förstår att du använder den oljan ofta!

    Tack!

  • LaJefa 19 februari 2009

    Olja är även en metod att konservera livsmedel. Jag har aldrig varit med om att min färska vitlök har blivit möglig...eller så kanske jag använder jag min olja så regelbundet att den har aldrig tid att mögla :)...men gott blir det att steka eller smaksätta med denna oljan. Brukar till och med använda den efter att jag kokat pasta...sköljer överbliven pasta i kallt vatten och häller därefter över lite utav oljan och då håller sig pastan färsk flera dagar i kylen (lägger ej min överblivna pasta i vatten för då tycker jag att den förlorar tuggmotståndet.)

    Här kommer lite fakta:
    Olivolja ska förvaras mörkt och i rumstemperatur. Idealet är 15-16, men eftersom de flesta av oss inte har den temperaturen hemma är rumstemperaratur att föredra framför kylskåpskyla. Oljan förstörs inte av kylskåpstemperaratur, men den blir grumlig i konsistensen. Dessutom smakar och doftar den betydligt mindre om den serveras kall. Oljan mår dessutom bäst av att förvaras vid jämn temperatur, och inte flyttas in och ut ur kylskåpet, och bör heller inte placeras nära element e.dyl. där temperaturen ofta skiftar.

    Buena suerte!

  • festmaten 19 februari 2009

    Örtolja

  • tatinka 21 februari 2009

    Tack ska ni ha LaJefa och kalasmad!:D

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.