Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lergryta

  • anluk 6 januari 2008

    Upptäckte idag min lergryta som står allra längst in i ett skåp och som aldrig används. Vet att många använder lergryta när de lagar mat och skulle vilja ha lite tips och idéer på vad man kan göra i den.

  • evaldo 6 januari 2008

    Kotletter i lergryta, kyckling, kassler ja du kan göra i stort sätt vad du vill i den. Den sköter allt själv nästan. Det blir gott att laga i lergryta för aromerna stannar kvar i grytan, inget dunstar bort.

  • Lilljeppe 6 januari 2008

    Hej! Du kan använda din lergryta till så gott som allt kött. Ha i vatten och grönsaker och det blir hur gott som helst(Y)

  • MatAnders 7 januari 2008

    Brukar göra mycket kyckling i min, det blir kanonsaftigt kött (inte torrt bröst som i ugn) samt att skinnet är knaprigt och gott. Bara att damma av sina favorit recept på kyckling och pröva, ha i lite vätska och hönsbuljong så får du en god sås.
    Lycka till!!

  • jas65 7 januari 2008

    Lergrytan är bra till matlagning och brödbak, men glömm inte att du måste lägga den i blöt före du skall andvända den.
    Mvh
    Anders

  • Grytlappen 7 januari 2008

    Fungerar jättebra i mikron. Vi lagar alltid kyckling och köttfärslimpa i lerformen. Det finns bra kokböcker att läsa. En normalstor kyckling blir klar på 20-25 min. på lite lägre än full effekt. Du får prova dig fram.

  • piusamadeusmozart 7 januari 2008

    Även jag har en lergryta i källaren som jag tänkte ta upp men jag har inte använt den på 20 år och kommer inte ihåg hur länge och vilken temperatur ungnen skall ha? Däremot kommer jag ihåg att den skall blötläggas och att man lägger i råa grönsaker med tillexempel kyckling som blir toppen men ingen vätska föt den lommer från den blöta lerkrukan och ingredienserna. Och att man aldrig skall öppna grytan förän det är färdigt.

  • MrsC 7 januari 2008

    Jag använder min lergryta till kyckling och revbensspjäll.

    Här är ett recept som jag hittade på nätet:
    Kyckling i lergryta
    Ett recept på kyckling i lergryta. Lergryta är enkelt att laga i. Recept med lergryta blir ovanligt saftiga och goda. Du måste blötlägga lergrytan innan. Här är potatis, skysås och kyckling allt i en gryta. Rotfrukter och andra grönsaker blir också gott i lergrytan. Ex. rotselleri, kålrot, palsternacka, pumpa, sötpotatis, purjolök mm. Tzatziki eller annan kall yoghurtsås är gott till. Eller stuvad svamp. Kokt broccoli. Gratäng med bönor. Kall sallad med kokta svarta och vita bönor i olivolja samt skivade tomater och rödlök med vinäger är gott till.

    Ingredienser till recept
    Portioner : 4 portioner

    1 kyckling, ca 1 kg
    8 små fasta potatisar
    8 små schalottenlökar
    1 röd paprika
    1 klyfta vitlök
    2 tsk tomatpuré
    2 msk vatten
    1 tsk rosmarin
    2 krm vitpeppar
    1,5 tsk salt
    1 tsk mörk soja
    1 tsk olivolja
    Tillagning av recept
    Blötlägg gryta och lock i minst 30 minuter.
    Gammal gryta 15 min.
    Skala potatis och lök.
    Lägg hela i botten på grytan.
    Hacka paprika och vitlök grovt och lägg på.
    Rör ut tomatpurén i vattnet och tillsätt.
    Dela kycklingen i serveringsstora bitar, torka av med hushållspapper.
    Gnid in kycklingbitarna i rosmarin, vitpeppar, salt, soja och olja.
    Lägg i grytan.
    Ställ grytan i en kall ugn, höj värmen till 250 grader.
    Låt stå cirka 1 timme.
    Ta av locket och låt gå ytterliggare 10 minuter så att kycklingen får fin färg.

    Några länkar med lergrytsrecept:

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=400109
    http://www.hittarecept.se/recept/lergryta+stek
    http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=387936
    http://www.icakuriren.se/recept_visa.asp?iId=1000
    http://www.bokrecension.se/9153423917
    http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=8323&tlfo=0
    http://recept.nu/1.3585/anders_leven/huvudratter/gronsaker_184_potatis_andra_rotfrukter/vegetarisk_lergryta
    http://paulskok.blogspot.com/2007/05/spanskinspirerad-ntstek-i-lergryta.html

    Hälsningar MrsC51 :D hoppas att du hittar något som passar. Jag ska också kolla upp några recept som ser goda ut (Y)

  • piusamadeusmozart 7 januari 2008

    Skrivet av mrsc51 den 7 jan 2008

    Jag använder min lergryta till kyckling och revbensspjäll.

    Här är ett recept som jag hittade på nätet:
    Kyckling i lergryta
    Ett recept på kyckling i lergryta. Lergryta är enkelt att laga i. Recept med lergryta blir ovanligt saftiga och goda. Du måste blötlägga lergrytan innan. Här är potatis, skysås och kyckling allt i en gryta. Rotfrukter och andra grönsaker blir också gott i lergrytan. Ex. rotselleri, kålrot, palsternacka, pumpa, sötpotatis, purjolök mm. Tzatziki eller annan kall yoghurtsås är gott till. Eller stuvad svamp. Kokt broccoli. Gratäng med bönor. Kall sallad med kokta svarta och vita bönor i olivolja samt skivade tomater och rödlök med vinäger är gott till.

    Ingredienser till recept
    Portioner : 4 portioner

    1 kyckling, ca 1 kg
    8 små fasta potatisar
    8 små schalottenlökar
    1 röd paprika
    1 klyfta vitlök
    2 tsk tomatpuré
    2 msk vatten
    1 tsk rosmarin
    2 krm vitpeppar
    1,5 tsk salt
    1 tsk mörk soja
    1 tsk olivolja
    Tillagning av recept
    Blötlägg gryta och lock i minst 30 minuter.
    Gammal gryta 15 min.
    Skala potatis och lök.
    Lägg hela i botten på grytan.
    Hacka paprika och vitlök grovt och lägg på.
    Rör ut tomatpurén i vattnet och tillsätt.
    Dela kycklingen i serveringsstora bitar, torka av med hushållspapper.
    Gnid in kycklingbitarna i rosmarin, vitpeppar, salt, soja och olja.
    Lägg i grytan.
    Ställ grytan i en kall ugn, höj värmen till 250 grader.
    Låt stå cirka 1 timme.
    Ta av locket och låt gå ytterliggare 10 minuter så att kycklingen får fin färg.

    Några länkar med lergrytsrecept:

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=400109
    http://www.hittarecept.se/recept/lergryta+stek
    http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=387936
    http://www.icakuriren.se/recept_visa.asp?iId=1000
    http://www.bokrecension.se/9153423917
    http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=8323&tlfo=0
    http://recept.nu/1.3585/anders_leven/huvudratter/gronsaker_184_potatis_andra_rotfrukter/vegetarisk_lergryta
    http://paulskok.blogspot.com/2007/05/spanskinspirerad-ntstek-i-lergryta.html

    Hälsningar MrsC51 :D hoppas att du hittar något som passar. Jag ska också kolla upp några recept som ser goda ut (Y)

    Ja visst ja man skall ju ställa in den i kall ugn. Det kom jag inte ihåg.
    Piusamadeusmozart

  • anluk 7 januari 2008

    Tack snälla ni, nu fick jag massor av tips(Y)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.