Hej. Jag försöker hitta bra information om alla möjliga örtkrydor, för att kunna sätta ihop en slags korsreferens med olika ingredienser. Som t ex att Mejram är utmärkt ihop med äpple och att Salvia är kalasgott med kapris. Och så vidare. Men jag har svårt att hitta information om detta. Någon som kan tipsa om bra webbplatser eller böcker som behandlar örtkryddor och deras användning? Jag är alltså inte (ännu) intresserad av att odla dem, bara vad de passar ihop med. Alla tips är välkomna!
thoorbear14 januari 2009
Skall genast kolla upp den boken. Kan säkert vara användbar. Tack för tipset.
The_mama97mia14 januari 2009
http://www.fruktogront.se/modules/core/downloader.php?fileid=96
trevlig liten info - fil.
Jag fick en gång ett fint "schema" där kryddor var uppdelade i heta, aromatiska m.m. Har tyvärr tappat bort detta. Kryddorna var uppställda i spalter och grupperade, stod vilka som passade bra med honung och syra till exempel. Jag tackar för att du startat tråden, ska forska vidare!
thoorbear14 januari 2009
mama97mia, det är ungefär ett sådant "schema" jag skulle vilja skapa, men jag väljer att begränsa mig just till örter. Jag börjar få stil på den jag jobbat med för olika chili-sorter, men just kombinationen av chili och örter är alldeles för spännande för att låta bli... :p
Tack för länken. Trevlig, nyttig och rolig information, även om jag egentligen mer är ute efter information om vilka andra smaker - inte hela maträtter - som olika örter passar till. Som att Rosmarin är gott till socker, oliver, citron, vitlök. Inte egentligen att den är god i "soppor". Men de olika maträtterna sätter mig på rätt spår, så sådana tips är mycket välkomna också.
Tack igen!
monac14 januari 2009
vilken trevlig ört sida!:D
The_mama97mia14 januari 2009
Jag hoppas att fler kan fylla på här, en "nyckel" till örtor, kryddor och smaker ö h t är ju toppen att ha.
Den lista jag hade kom från en kryddbod vid akvedukten i Håverud, det var en härlig liten kryddbutik och dom sålde vanliga "stenciler" med detta schema. Måste ha varit... hmmm... 20 år sen? Nej, troligen mer. Tiden går fort när man åldras med behag.
thoorbear15 januari 2009
Jag håller på och söker på internet efter ett liknande schema. Men det är lite som att hitta en nål i en 10-års produktion av ryskt hö... Men jag ger mig inte så lätt. Hittar jag något, så publicerar jag länken här!
Hej. Jag försöker hitta bra information om alla möjliga örtkrydor, för att kunna sätta ihop en slags korsreferens med olika ingredienser. Som t ex att Mejram är utmärkt ihop med äpple och att Salvia är kalasgott med kapris. Och så vidare. Men jag har svårt att hitta information om detta. Någon som kan tipsa om bra webbplatser eller böcker som behandlar örtkryddor och deras användning? Jag är alltså inte (ännu) intresserad av att odla dem, bara vad de passar ihop med. Alla tips är välkomna!
Skall genast kolla upp den boken. Kan säkert vara användbar. Tack för tipset.
http://www.fruktogront.se/modules/core/downloader.php?fileid=96
trevlig liten info - fil.
Jag fick en gång ett fint "schema" där kryddor var uppdelade i heta, aromatiska m.m. Har tyvärr tappat bort detta. Kryddorna var uppställda i spalter och grupperade, stod vilka som passade bra med honung och syra till exempel. Jag tackar för att du startat tråden, ska forska vidare!
mama97mia, det är ungefär ett sådant "schema" jag skulle vilja skapa, men jag väljer att begränsa mig just till örter. Jag börjar få stil på den jag jobbat med för olika chili-sorter, men just kombinationen av chili och örter är alldeles för spännande för att låta bli... :p
Tack för länken. Trevlig, nyttig och rolig information, även om jag egentligen mer är ute efter information om vilka andra smaker - inte hela maträtter - som olika örter passar till. Som att Rosmarin är gott till socker, oliver, citron, vitlök. Inte egentligen att den är god i "soppor". Men de olika maträtterna sätter mig på rätt spår, så sådana tips är mycket välkomna också.
Tack igen!
vilken trevlig ört sida!:D
Jag hoppas att fler kan fylla på här, en "nyckel" till örtor, kryddor och smaker ö h t är ju toppen att ha.
Den lista jag hade kom från en kryddbod vid akvedukten i Håverud, det var en härlig liten kryddbutik och dom sålde vanliga "stenciler" med detta schema. Måste ha varit... hmmm... 20 år sen? Nej, troligen mer. Tiden går fort när man åldras med behag.
Jag håller på och söker på internet efter ett liknande schema. Men det är lite som att hitta en nål i en 10-års produktion av ryskt hö... Men jag ger mig inte så lätt. Hittar jag något, så publicerar jag länken här!