SMÅ SMARTA TIPS

Dela
Behöver du kalka av din vattenkokare så använd ättika. Det funkar både med syra och sprit. Slå i 1/2 dl i kannan, låt verka, fyll med vatten, koka upp och slå ut vattnet koka sedan med rent vatten som du byter några gånger. Lycka till.
Dessutom är ättika superbra att rengöra marsvingsburar med om de fått beläggning i botten. Slå i ättika och låt det st tills belä'ggningen är borta och diska sedan.
Tips. *Om man gör egen guacamole så kan man ha i lite citron i om det blir över av guacamolen eftersom att den då inte blir brun, vilket avokadon ofta blir efter ett tag när man har skalat den.
*Blanda i gröna ärtor precis när det har kokat färdigt, då blir riset mycket godare!
Jag vet inte om det jag tänkte tipsa om redan står med i denna högst intressanta tråd. Men jag slänger in det i alla fall.
När jag gör hemgjord pyttipanna så steker jag alltid potatisen för sig. Den strör jag lite ströbröd över, har upplevt det som att potatisen får en knaprigare stekyta då.

Ströbröd använder jag annars ytterst sällan. När jag bakar mjuka kakor så använder jag mannagryn som ströbröd, ger en annan smak på kakan.

//MammaLena
Jag använder aldrig varken mannagryn eller ströbröd när jag bakar mjuka kakor längre, för jag gillar inte smaken de ger. Jag smörar formen och vänder runt mjöl på kanterna istället. Funkar lika bra.

Om man har en teflonpanna eller titanpanna som sett bättre dagar, koka upp vatten med några droppar yes i och skölj sen ur och torka pannan. så blir den kanske inte direkt som ny, men oändligt mycket bättre igen.
Fick tipset av en kvinna som säljer teflonpannor.
För att undvika att det bränns i kastrullen när man kokar mannagrynsgröt eller såser eller dylikt med mjölk så lägg antingen två eller tre enkronor på plattan eller 2 st provstickor i metall, detta gör att värmen blir mer indirekt och du slipper stå och röra konstant för att det inte ska bränna. Lärde jag mig på ett äldreboende jag jobbade på, vi hade alltid några kronor liggande på plattan när vi kokade gröt, även havregrynsgröt, eftersom den fick stå ett tag på plattan.

Eller prova en gammal kastrull som inte har kopparbotten, mamma köpte en sådan till mig på en loppis och den bränner aldrig, för det tar längre tid innan den blir övervarm.
Vad mycket bra tips. Tack för det! Tyvärr har jag själv inte så mycket att bidra med men ...

* När vi gör chokladbollar har jag alltid i en halv kaka choklad (blockchoklad tex) i mixern och låter köra runt med smeten. Det ger otroligt goda bollar.

* Tuggummi på kläder; Stoppa plagget i frysen några timmar.

* Stearin på tyg: Lägg ett hushållspapper på fläcken och stryk med strykjärn på ganska svag värme på fläcken. Pappret "suger upp" stearinet.