Tjenare,:):)
jag läste en tråd förut om att man kunde troka frukt själv utan socker!
hur gör man?
om man köper färdig trokad frukt så äre så mkt socker i att det förlorar hela det där nyttiga :/
så jag tyckte det lät jätte intressant att man kunde torka utan socker, va typ nått me värme,..ugnen,.. eller så om jag inte minns fel:o
tack för hjälpen!
frucaos1 juni 2008
Äpplen kan du torka väldigt enkelt genom att helt enkelt skära det i skivor, ta ut kärnhuset (så att du får ringar) och hänga upp dem till tork på ett snöre... Då går det inte åt någon ström heller. 2-3 mm tjocka skivor brukar vara lagom. Förvara i burk med tätt lock när de är klara.
Blåbär brer man ut på bakplåtspapper och lägger i en långpanna - in i ugnen på ganska låg värme, i underkant av 100º, och se till att ugnsluckan står på glänt. (det slipper du med varmluftsugn). Det tar mellan 1-2 dygn att torka bären.
Skulle tro att det bara är att exprerimentera med andra frukter och bär.
Lycka till.
Äpplen kan du torka väldigt enkelt genom att helt enkelt skära det i skivor, ta ut kärnhuset (så att du får ringar) och hänga upp dem till tork på ett snöre... Då går det inte åt någon ström heller. 2-3 mm tjocka skivor brukar vara lagom. Förvara i burk med tätt lock när de är klara.
Blåbär brer man ut på bakplåtspapper och lägger i en långpanna - in i ugnen på ganska låg värme, i underkant av 100º, och se till att ugnsluckan står på glänt. (det slipper du med varmluftsugn). Det tar mellan 1-2 dygn att torka bären.
Skulle tro att det bara är att exprerimentera med andra frukter och bär.
Lycka till.
jo det där me äppelringar han man hört, men om man vill ha tärningar äre väl bara för likadant, bara att det tarl ite längre tid:P vadå ska blåbärenl igga i ugnen på mindre än 100 grader i typ 1-2 dagar:O men kan ju inte ha ugnen på i 2 dagar! :P
ahh okej tack, kom gärna mer mer förslag som å torka annans, pärsikor, plommon, näcktariner och sånt:P
men en sak fattar jag inte ( som vanligt)
ska man låta som torka 10 minuter i ugnen, å sen står det ta ut dom varannan timme:S
dom skulle ju bara va 10 minuter?
tänkte att jag ville göra torkad frukt till å ha i fil som müsli, bara så ni vet:P
hasta2 juni 2008
Hej
Jag har provat att torka hela blåbär och äpplen i tärningar i ugnen. Jag tror att det tog några timmar i 100 grader (om jag inte minns helt fel). Ha gärna ugnsluckan på glänt så att fukten som dunstar lättare kan komma ut.
Frukterna/bären blev jättegoda att ha i müsli eller att äta istället för godis. Du kan nog experimentera med vilka frukter som helst bara de inte är allt för "vattniga" för då blir det väl inget kvar.
ahh okej tack, kom gärna mer mer förslag som å torka annans, pärsikor, plommon, näcktariner och sånt:P
men en sak fattar jag inte ( som vanligt)
ska man låta som torka 10 minuter i ugnen, å sen står det ta ut dom varannan timme:S
dom skulle ju bara va 10 minuter?
tänkte att jag ville göra torkad frukt till å ha i fil som müsli, bara så ni vet:P
De ska vara inne i tio TIMMAR inte minuter :)
elsbritt10 juli 2008
Hej! Torkad frukt från affären har inte tillsatt socker. Det söta
kommer från frukten, det blir koncentrerat när frukten
torkas.
Besserwissern
Tjenare,:):)
jag läste en tråd förut om att man kunde troka frukt själv utan socker!
hur gör man?
om man köper färdig trokad frukt så äre så mkt socker i att det förlorar hela det där nyttiga :/
så jag tyckte det lät jätte intressant att man kunde torka utan socker, va typ nått me värme,..ugnen,.. eller så om jag inte minns fel:o
tack för hjälpen!
Äpplen kan du torka väldigt enkelt genom att helt enkelt skära det i skivor, ta ut kärnhuset (så att du får ringar) och hänga upp dem till tork på ett snöre... Då går det inte åt någon ström heller. 2-3 mm tjocka skivor brukar vara lagom. Förvara i burk med tätt lock när de är klara.
Blåbär brer man ut på bakplåtspapper och lägger i en långpanna - in i ugnen på ganska låg värme, i underkant av 100º, och se till att ugnsluckan står på glänt. (det slipper du med varmluftsugn). Det tar mellan 1-2 dygn att torka bären.
Skulle tro att det bara är att exprerimentera med andra frukter och bär.
Lycka till.
Hej!
Kika på de här länkarna:
http://www.nlife.se/2006/04/fruktchips.html
http://www.nlife.se/2006/02/aeppelchips.html
Äpplen kan du torka väldigt enkelt genom att helt enkelt skära det i skivor, ta ut kärnhuset (så att du får ringar) och hänga upp dem till tork på ett snöre... Då går det inte åt någon ström heller. 2-3 mm tjocka skivor brukar vara lagom. Förvara i burk med tätt lock när de är klara.
Blåbär brer man ut på bakplåtspapper och lägger i en långpanna - in i ugnen på ganska låg värme, i underkant av 100º, och se till att ugnsluckan står på glänt. (det slipper du med varmluftsugn). Det tar mellan 1-2 dygn att torka bären.
Skulle tro att det bara är att exprerimentera med andra frukter och bär.
Lycka till.
jo det där me äppelringar han man hört, men om man vill ha tärningar äre väl bara för likadant, bara att det tarl ite längre tid:P vadå ska blåbärenl igga i ugnen på mindre än 100 grader i typ 1-2 dagar:O men kan ju inte ha ugnen på i 2 dagar! :P
Hej!
Kika på de här länkarna:
http://www.nlife.se/2006/04/fruktchips.html
http://www.nlife.se/2006/02/aeppelchips.html
ahh okej tack, kom gärna mer mer förslag som å torka annans, pärsikor, plommon, näcktariner och sånt:P
men en sak fattar jag inte ( som vanligt)
ska man låta som torka 10 minuter i ugnen, å sen står det ta ut dom varannan timme:S
dom skulle ju bara va 10 minuter?
tänkte att jag ville göra torkad frukt till å ha i fil som müsli, bara så ni vet:P
Hej
Jag har provat att torka hela blåbär och äpplen i tärningar i ugnen. Jag tror att det tog några timmar i 100 grader (om jag inte minns helt fel). Ha gärna ugnsluckan på glänt så att fukten som dunstar lättare kan komma ut.
Frukterna/bären blev jättegoda att ha i müsli eller att äta istället för godis. Du kan nog experimentera med vilka frukter som helst bara de inte är allt för "vattniga" för då blir det väl inget kvar.
Hej!
Kika på de här länkarna:
http://www.nlife.se/2006/04/fruktchips.html
http://www.nlife.se/2006/02/aeppelchips.html
ahh okej tack, kom gärna mer mer förslag som å torka annans, pärsikor, plommon, näcktariner och sånt:P
men en sak fattar jag inte ( som vanligt)
ska man låta som torka 10 minuter i ugnen, å sen står det ta ut dom varannan timme:S
dom skulle ju bara va 10 minuter?
tänkte att jag ville göra torkad frukt till å ha i fil som müsli, bara så ni vet:P
De ska vara inne i tio TIMMAR inte minuter :)
Hej! Torkad frukt från affären har inte tillsatt socker. Det söta
kommer från frukten, det blir koncentrerat när frukten
torkas.
Besserwissern