Jag var på loppis på en idrottförening i stan och hittade en fin gammal gjutjärnsgryta från 1800-talet (tror jag iaf) med handtag typ "hink" på för bara en hundring. Den är uppenbarligen avsedd att hänga över öppen eld, en s.k. "dutch oven".
Helgerånet bestod i att jag diskade den med diskmedel först för att få av det värsta dammet och sedan körde med stålborsten på borrmaskinen för att få bort beläggningarna både utanpå och inuti. Därefter Svinto och sedan diskmedel igen. Sen oljade jag in den med matolja så att den inte ska rosta inatt. Imorgon kommer jag att steka in den igen, för den ska _användas_ som sig bör med fina gamla grytor, de är bruksföremål och ska inte agera hyllvärmare i gillestugan eller nåt.
Som sagt: Helgerån - men jisses vad grann den blev! :)
littlejohn6 juli 2011
Lycka till! (Y)
Berätta gärna hur det gick.
Mellanbellan6 juli 2011
Grattis till ett bra köp, och jädrar vilket jobb du la ner istället för att bara plantera blommor i den, som jag skulle gjort:-) Hoppas du får många goda middagar i den.
boz19656 juli 2011
Ja. som sagt, jag ska steka in den i morgon.
Sen ska jag bara hitta ett passande lock till den.
Får väl besöka fler loppisar. Men det gör inget, det är vansinnigt kul att gå och rota bland sakerna på loppisar. Synd bara att det inte blir så ofta för min del. Får jag bara mer tid över så ska det bli ändring på den saken. :)
boz19656 juli 2011
Skrivet av Mellanbellan den 6 jul 2011
Grattis till ett bra köp, och jädrar vilket jobb du la ner istället för att bara plantera blommor i den, som jag skulle gjort:-) Hoppas du får många goda middagar i den.
Ja, det tog sin lilla tid. Det blev nog tre-fyra timmars jobb allt-som-allt. Men det var det värt för ojojoj, vilket dåligt samvete jag hade fått om jag planterade blommor i den. Jag hade nog inte kunnat sova i natt då. {beat-up}
Jag har redan bestämt vad som ska bli premärrätten i den nygamla grytan. Det ska bli en bœuf bourgignon på söndag. Eller rättare sagt så ska jag laga den på lördag (jag gör alltid grytor dagen innan) och servera på söndag. Kan tyckas att det är vintermat, men ska jag vara ärlig så älskar jag mustiga grytor och kan äta det året runt. :p
frucaos6 juli 2011
Du och min man kunde stämma träff och gå runt och rota på loppisar - det gillar han också. Låter som ett bra fynd du gjort! Härligt!
FruAst6 juli 2011
Just stekpannor mm är det bättre att köpa på loppisar. Min morsa köpte en till mig på loppis för många år sen o den är bättre än skeppshultaren som köptes på 90-talet.
Tack för tipset hur jag ska få dem rena på utsidan!
DoctorWho6 juli 2011
Skrivet av boz1965 den 6 jul 2011
Jag måste erkänna en sak.
Jag har begått helgerån idag!
Jag var på loppis på en idrottförening i stan och hittade en fin gammal gjutjärnsgryta från 1800-talet (tror jag iaf) med handtag typ "hink" på för bara en hundring. Den är uppenbarligen avsedd att hänga över öppen eld, en s.k. "dutch oven".
Helgerånet bestod i att jag diskade den med diskmedel först för att få av det värsta dammet och sedan körde med stålborsten på borrmaskinen för att få bort beläggningarna både utanpå och inuti. Därefter Svinto och sedan diskmedel igen. Sen oljade jag in den med matolja så att den inte ska rosta inatt. Imorgon kommer jag att steka in den igen, för den ska _användas_ som sig bör med fina gamla grytor, de är bruksföremål och ska inte agera hyllvärmare i gillestugan eller nåt.
Som sagt: Helgerån - men jisses vad grann den blev! :)
Jag är mycket avundssjuk på dig!
Det närmaste jag har kommit en sådan gryta är en bild i en veckotidning. Ska fortsätta letandet. Letar också efter ett munkjärn/munkpanna att göra äppelmunkar i.
The_mama97mia6 juli 2011
hihi, glad för din skull, och glad att du erkänner att du brutit mot regel no 1 - aldrig diskmedel i gjutjärn... Men ingen regel utan undantag!
Lycka till! Kul att det är fler = många som fyndar på loppis !
Grimulf7 juli 2011
Tror nog det går bra, var noga med att hålla den ordentigt inoljad ett par veckor bara!
boz19657 juli 2011
Skrivet av mama97mia den 6 jul 2011
hihi, glad för din skull, och glad att du erkänner att du brutit mot regel no 1 - aldrig diskmedel i gjutjärn... Men ingen regel utan undantag!
Lycka till! Kul att det är fler = många som fyndar på loppis !
Får väl också erkänna att jag funderade ett litet tag på att köra den i diskmaskinen. Men SÅ elak ville jag inte vara mot en stackars försvarslös järngryta. :D
orustexpressen7 juli 2011
Kul med gamla grytor, jag har ett par stycken också som jag faktiskt använder. Jag tycker att du kanske skulle koka mjölk i den första gången för att dra ut "gammal smak" innan du börjar laga mat i den.
redd7 juli 2011
Annars är väll det "vanliga" tipset för att ta hand om gjutjärn att rengöra dom med grovsalt, dels för att skrubba bort skiten men man kan även ha grovsalt i /ställa dom på/i grovsalt för att dra ut fettet som gör att man får den där klistriga ytan.
Sedan är det bara på med olja, slänga in det i ugnen på 70grader ett par timmar och sen är den som ny igen.
Det bästa med gamla pannor är väll igentligen att ytan slitits helt blank.. Ja och det faktim att om en panna inte blir kastad på över 50år så är det troligen en väldigt bra panna. Lite som cyklarna, dom "höll bättre förr" stämmer inte så mycket som "alla gamla dåliga ligger på tippen nu"
Jag måste erkänna en sak.
Jag har begått helgerån idag!
Jag var på loppis på en idrottförening i stan och hittade en fin gammal gjutjärnsgryta från 1800-talet (tror jag iaf) med handtag typ "hink" på för bara en hundring. Den är uppenbarligen avsedd att hänga över öppen eld, en s.k. "dutch oven".
Helgerånet bestod i att jag diskade den med diskmedel först för att få av det värsta dammet och sedan körde med stålborsten på borrmaskinen för att få bort beläggningarna både utanpå och inuti. Därefter Svinto och sedan diskmedel igen. Sen oljade jag in den med matolja så att den inte ska rosta inatt. Imorgon kommer jag att steka in den igen, för den ska _användas_ som sig bör med fina gamla grytor, de är bruksföremål och ska inte agera hyllvärmare i gillestugan eller nåt.
Som sagt: Helgerån - men jisses vad grann den blev! :)
Lycka till! (Y)
Berätta gärna hur det gick.
Grattis till ett bra köp, och jädrar vilket jobb du la ner istället för att bara plantera blommor i den, som jag skulle gjort:-) Hoppas du får många goda middagar i den.
Ja. som sagt, jag ska steka in den i morgon.
Sen ska jag bara hitta ett passande lock till den.
Får väl besöka fler loppisar. Men det gör inget, det är vansinnigt kul att gå och rota bland sakerna på loppisar. Synd bara att det inte blir så ofta för min del. Får jag bara mer tid över så ska det bli ändring på den saken. :)
Grattis till ett bra köp, och jädrar vilket jobb du la ner istället för att bara plantera blommor i den, som jag skulle gjort:-) Hoppas du får många goda middagar i den.
Ja, det tog sin lilla tid. Det blev nog tre-fyra timmars jobb allt-som-allt. Men det var det värt för ojojoj, vilket dåligt samvete jag hade fått om jag planterade blommor i den. Jag hade nog inte kunnat sova i natt då. {beat-up}
Jag har redan bestämt vad som ska bli premärrätten i den nygamla grytan. Det ska bli en bœuf bourgignon på söndag. Eller rättare sagt så ska jag laga den på lördag (jag gör alltid grytor dagen innan) och servera på söndag. Kan tyckas att det är vintermat, men ska jag vara ärlig så älskar jag mustiga grytor och kan äta det året runt. :p
Du och min man kunde stämma träff och gå runt och rota på loppisar - det gillar han också. Låter som ett bra fynd du gjort! Härligt!
Just stekpannor mm är det bättre att köpa på loppisar. Min morsa köpte en till mig på loppis för många år sen o den är bättre än skeppshultaren som köptes på 90-talet.
Tack för tipset hur jag ska få dem rena på utsidan!
Jag måste erkänna en sak.
Jag har begått helgerån idag!
Jag var på loppis på en idrottförening i stan och hittade en fin gammal gjutjärnsgryta från 1800-talet (tror jag iaf) med handtag typ "hink" på för bara en hundring. Den är uppenbarligen avsedd att hänga över öppen eld, en s.k. "dutch oven".
Helgerånet bestod i att jag diskade den med diskmedel först för att få av det värsta dammet och sedan körde med stålborsten på borrmaskinen för att få bort beläggningarna både utanpå och inuti. Därefter Svinto och sedan diskmedel igen. Sen oljade jag in den med matolja så att den inte ska rosta inatt. Imorgon kommer jag att steka in den igen, för den ska _användas_ som sig bör med fina gamla grytor, de är bruksföremål och ska inte agera hyllvärmare i gillestugan eller nåt.
Som sagt: Helgerån - men jisses vad grann den blev! :)
Jag är mycket avundssjuk på dig!
Det närmaste jag har kommit en sådan gryta är en bild i en veckotidning. Ska fortsätta letandet. Letar också efter ett munkjärn/munkpanna att göra äppelmunkar i.
hihi, glad för din skull, och glad att du erkänner att du brutit mot regel no 1 - aldrig diskmedel i gjutjärn... Men ingen regel utan undantag!
Lycka till! Kul att det är fler = många som fyndar på loppis !
Tror nog det går bra, var noga med att hålla den ordentigt inoljad ett par veckor bara!
hihi, glad för din skull, och glad att du erkänner att du brutit mot regel no 1 - aldrig diskmedel i gjutjärn... Men ingen regel utan undantag!
Lycka till! Kul att det är fler = många som fyndar på loppis !
Får väl också erkänna att jag funderade ett litet tag på att köra den i diskmaskinen. Men SÅ elak ville jag inte vara mot en stackars försvarslös järngryta. :D
Kul med gamla grytor, jag har ett par stycken också som jag faktiskt använder. Jag tycker att du kanske skulle koka mjölk i den första gången för att dra ut "gammal smak" innan du börjar laga mat i den.
Annars är väll det "vanliga" tipset för att ta hand om gjutjärn att rengöra dom med grovsalt, dels för att skrubba bort skiten men man kan även ha grovsalt i /ställa dom på/i grovsalt för att dra ut fettet som gör att man får den där klistriga ytan.
Sedan är det bara på med olja, slänga in det i ugnen på 70grader ett par timmar och sen är den som ny igen.
Det bästa med gamla pannor är väll igentligen att ytan slitits helt blank.. Ja och det faktim att om en panna inte blir kastad på över 50år så är det troligen en väldigt bra panna. Lite som cyklarna, dom "höll bättre förr" stämmer inte så mycket som "alla gamla dåliga ligger på tippen nu"