Här har ni ett härligt, mustigt höstbröd utan tillsatser!

• 15 g jäst
• 5 dl ljummet vatten (inte över 37 gr)
• 1 tsk strösocker
• 1 tsk salt
• 3-4 msk olivolja
• 12-13 dl vetemjöl Special
• svarta oliver till garnering

• Örtfyllning:
• 1 dl hackad persilja
• 1 dl hackad basilika
• 2-3 pressade vitlöksklyftor
• ev. 2-3 msk hackad salvia eller
• rosmarin
• ca 1 dl olivolja


Smula ner jästen och häll i lite av det ljumma vattnet och strösockret och kör tills jästen lösts upp. Häll på resten av vattnet, saltet och oljan och så mjölet, lite i taget. Spara lite av mjölet till utbakningen. Kör till en smidig deg och låt den därefter jäsa under duk cirka 40 minuter.

Örtfyllning:
Kör ingredienserna i mixer eller matberedare. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en platta cirka 36 x 48 cm. Skär i 12 bitar.

Lägg lite fyllning på den ena halvan av varje platta, pensla kanterna med vatten och vik diagonalt så att du får en trekant. Nyp till kanterna väl. Klipp ett par lufthål på ovansidan och stick ner några bitar av skivad oliv i hålen. Låt jäsa på plåt ca 30 min. Grädda i 225 grader cirka 15 min.