Nybakat vetebröd är en svårslagen klassiker. Här är en fruktig variant som bör brödet lite godare och saftigare.
Instruktioner
- Smält matfettet. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll över degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sockret. Vispa upp 1 ägg lätt. Tillsätt hälften av ägget i vätskan. Spara resten till penslingen.
- Hacka aprikoserna fint. Tillsätt cirka 1 dl av frukthacket i blandningen. Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta in så mycket mjöl att degen blir blank och släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
- Gör fyllningen. Blanda resten av aprikoshacket med socker, russin och nöt- eller mandelhack.
- Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 40x20 cm. Fördela fyllningen över degen. Rulla ihop den från långsidan.
- Lägg rullen i en smord kransform. Fäst ihop ändarna noga. Klipp jack i degringen. Låt degen jäsa övertäckt 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla degen med resten av ägget.
- Grädda aprikosringen på galler i nedre delen av ugnen, 20-25 minuter. Låt den stanna i formen en stund innan den stjälps upp på galler för att svalna under en bakduk.
Publicerat den
27 november 2009
Skriv kommentar