Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Figges fikonpaj

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Tänk dig ett frasigt pajskal med en sötsyrlig kräm och klyftor av färska fikon. Detta oemotståndliga bakverk får nog många att falla för frestelsen att ta en bit till.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med pajdegen. Skålla, skala och mal mandeln i mandelkvarn. Hacka samman mandel, mjöl, matfett skuret i mindre bitar och socker, gärna i en matberedare.
  2. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt samman allt till en deg. Linda in degen i plastfolie. Låt den vila i kylen cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Fäst en folieremsa runt kanten så glider inte skalet ner under gräddningen.
  4. Grädda pajskalet mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt det kallna.
  5. Gör fyllningen. Blanda ägg, socker, citronsaft, limesaft och matfett i en kastrull. Låt blandningen sjuda till en kräm på svag värme under omrörning. Låt krämen kallna.
  6. Vispa grädden och vänd ner den i citruskrämen. Blanda ner citronskal och limeskal i krämen. Häll fyllningen i pajskalet.
  7. Gör garneringen. Rosta mandelspånen i en torr, het stekpanna. Låt dem kallna.
  8. Skär varje fikon i sex klyftor. Stick ner fikonklyftorna i fyllningen. Strö över mandelspån.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.