Tänk dig ett frasigt pajskal med en sötsyrlig kräm och klyftor av färska fikon. Detta oemotståndliga bakverk får nog många att falla för frestelsen att ta en bit till.
Instruktioner
- Börja med pajdegen. Skålla, skala och mal mandeln i mandelkvarn. Hacka samman mandel, mjöl, matfett skuret i mindre bitar och socker, gärna i en matberedare.
- Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt samman allt till en deg. Linda in degen i plastfolie. Låt den vila i kylen cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Fäst en folieremsa runt kanten så glider inte skalet ner under gräddningen.
- Grädda pajskalet mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt det kallna.
- Gör fyllningen. Blanda ägg, socker, citronsaft, limesaft och matfett i en kastrull. Låt blandningen sjuda till en kräm på svag värme under omrörning. Låt krämen kallna.
- Vispa grädden och vänd ner den i citruskrämen. Blanda ner citronskal och limeskal i krämen. Häll fyllningen i pajskalet.
- Gör garneringen. Rosta mandelspånen i en torr, het stekpanna. Låt dem kallna.
- Skär varje fikon i sex klyftor. Stick ner fikonklyftorna i fyllningen. Strö över mandelspån.
Publicerat den
27 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar