Ägg i kokott med spenat och fetaost

Serverar: 6 portioner

Ägg i kokott är en trevlig bufférätt eller förrätt. Kokotterna går bra att förbereda en liten stund i förväg och grädda vid serveringstillfället.

Ingredienser

  • 200 g babyspenat
  • 1 liten purjolök
  • Smör
  • Flingsalt
  • Nymald vitpeppar
  • 200 g fetaost
  • 6 ägg
  • 1½ dl crème fraiche
  • Hackad gräslök
  • 6 ugnsfasta portionsformar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj 6 ugnsfasta portionsformar med smör.
    2. Skölj spenaten. skölj och strimla purjolöken. Fräs purjolöken sakta i smör. Blanda i spenaten. Låt fräsa ihop några minuter, spenaten ska sjunka ihop och vätskan kokat in. Salta och peppra och låt svalna.
    3. Blanda i smulad fetaost. Fördela spenatfräset i formarna. Slå försiktigt ett ägg i varje form, äggulan ska vara hel. Rör crème fraichen mjuk. Skeda försiktigt ungefär 1½ msk över varje ägg.
    4. Ställ formarna i en liten långpanna, till hälften fylld med hett vatten. Grädda kokotterna i mitten av ugnen 12-15 minuter. Gulan ska fortfarande vara lös, men äggvitan ska ha stelnat när kokotterna är färdiga.
    5. Lyft försiktigt upp kokotterna. dra några varv med pepparkvarnen över och strö på gräslök.
    6. Servera kokotterna genast, väntar man för länge hinner äggen stelna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben