Ägg i kokott är en trevlig bufférätt eller förrätt.
Kokotterna går bra att förbereda en liten stund i förväg och grädda vid serveringstillfället.
Ingredienser
200 g babyspenat
1 liten purjolök
Smör
Flingsalt
Nymald vitpeppar
200 g fetaost
6 ägg
1½ dl crème fraiche
Hackad gräslök
6 ugnsfasta portionsformar
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj 6 ugnsfasta portionsformar med smör.
Skölj spenaten. skölj och strimla purjolöken.
Fräs purjolöken sakta i smör. Blanda i spenaten.
Låt fräsa ihop några minuter, spenaten ska sjunka ihop och vätskan kokat in. Salta och peppra och låt svalna.
Blanda i smulad fetaost. Fördela spenatfräset i formarna. Slå försiktigt ett ägg i varje form, äggulan ska vara hel. Rör crème fraichen mjuk.
Skeda försiktigt ungefär 1½ msk över varje ägg.
Ställ formarna i en liten långpanna, till hälften fylld med hett vatten. Grädda kokotterna i mitten av ugnen 12-15 minuter. Gulan ska fortfarande vara lös, men äggvitan ska ha stelnat när kokotterna är färdiga.
Lyft försiktigt upp kokotterna. dra några varv med pepparkvarnen över och strö på gräslök.
Servera kokotterna genast, väntar man för länge hinner äggen stelna.