Äkta Bigos - surkålsgryta
Bigos finns i många olika regionala, lokala varianter och antal recept kan vara oändligt. Det finns dock två principer:
-ju fler köttsorter (nöt-, fläsk-, kalvkött, kyckling mm) och varianter av korv och pålägg man använder desto godare smakar den färdiglagade rätten.
Ju längre man kokar bigos desto godare smakar den. (koka rätten varje dag 30 minuter eller 1 tim. och tillsätt en ny sort kött eller pålägg varje dag).
Att hälla i lite röd vin höjer smaken ytterligare. Man kan laga bigos enbart med surkålen. Den godaste bigosen lagar du om du använder hemgjord surkål.
Ingredienser
400 g surkål
400 g vitkål
200 g fläskkött
200 g nötkött
250 g korv
100 g rökt sidfläsk
30 g fett
50 g lök
10 g torkad svamp
50 g tomatpuré
Salt
Peppar
Lagerblad
Katrinplommon
Instruktioner
- Skär surkålen i mindre bitar, häll i en kastrull och tillsätt lite kokande vatten. Koka sakta 1 tim. tills den blir mjuk. Skala vitkålen och kasta smutsiga, ofräscha blad. Skölj och strimla kålen, häll i lite kokande vatten och koka ca 30-40 minuter tillsammans med torkad svamp.
- Skölj fläsk- och nötköttet, torka av, salta och bryn i fett på alla sidor. Häll tillsammans med sidfläsket i surkålen för att stuva allt ca 40 minuter.
- Ta köttet (nöt-, fläskkött och sidfläsk) ur surkålen. Blanda ihop vitkål med surkål. Ta bort skinn från korven och skiva den. Skär köttet och sidfläsket i bitar och lägg det tillsammans med korven i kålblandningen. Tillsätt tomatpuré, katrinplommon (eller plommonsylt), lagerblad, smaka av med salt och peppar och koka upp.
Liknande recept
Kommentarer (3)
En sådan variant av bigos brukar jag laga hemma. Min sambo älskar polsk bigos.
Jag älskar polsk mat! Detta blev super! Spara inte på kött och korv.
Jag brukar använda blötlägnnigsvatten av svamp i stället för bara vatten.