Älgfile med klyftpotatis

Denna rätt gör jag alltid när jag har tilldelats en älgfile vid jakten men ni kan även använda oxfile. Till detta servera man gärna vin eller äpplecider.

Ingredienser

  • 1,2 kg Älgfile
  • Potatis
  • Brysselkål
  • 450 g förvällda trattkantareller
  • 2 dl spad från kantrellerna
  • 4 dl mjölk
  • 4 msk smör
  • 4 msk mjöl
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Citronsalt
  • 1 tsk rosepeppar
  • 1 msk rosmarin torkad
  • 15 enbär
  • Svartvinbärsgele
  • Instruktioner

    1. Börja med att göra en kryddblandning av enbär, rosmarin och rosepeppar och kör detta i en mixer så att allt finfördelas.
    2. Lägg nu upp kryddblandningen på ett fat och tillsätt salt och svartpeppar.
    3. Bryn nu oxfilen på alla sidorna och sedan vänder ni den i kryddblandningen och lägger den i en ugnsfastform. ställ in den i ugnen på 125 grader och ta ut den när inner temperaturen är 60 grader. Då blir det en röd kärna i köttet.
    4. Lägg klyftpotatisen i en ugnsfastform och tillsätt lite margarin och citronsalt samt lite av kryddblandningen vänd runt i formen så att alla klyftor får lite av kryddblandningen. Sät in i ugnen på 200 grader tar ca 1 timma innan klyftorna är mjuka och färdiga.
    5. Under tiden fräser ni trattkantarellerna i smöret och strö över mjölet, visspa sedan i vätskan lite isänder under omrörning. Koka stuvningen på svag värme i 15 minuter.
    6. Servera nu allt med brysselkål och svartvinbärsgele

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben