Älgkalops 'Bourgignon'

Serverar: 4 portioner

Ingredienser

  • 600 g älggrytbitar
  • 2 dl rödvin
  • 2 dl viltfond
  • 5 lagerblad
  • 5 enbär
  • 1 gul lök, skalad och delad i 4 bitar
  • 1 morot, skalad och delad i 4 bitar
  • ½ anchochili
  • 200 g steklökar, pärllök eller små
  • silverlökar, skalade
  • 120 g rimmat skivat sidfläsk, skuret i strimlor
  • champinjoner, Karl Johansvamp eller
  • kantareller, rensade och delade i mumsbitar
  • 1 morot skuren i stavar
  • 1 msk hackad persilja
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar från kvarn
  • Instruktioner

    Bryn köttet i matolja. Koka i låg och vid kastrull med vätskan, kryddorna och grönsakerna med locket på. Sjud till köttet är ordentligt mört, 2-3 timmar, beroende på köttbitarnas storlek. Fyll ev. på med vatten så det inte kokar torrt. Lyft ur köttbitarna och sila av vätskan. Red till sås i en kastrull och lägg i köttbitarna utan kryddor och grönsaker. Salta och peppra. Blanchera morötterna och löken i lättsaltat vatten. Stek löken i olja. Tillsätt fläsket, morötterna och sist svampen. Avsluta med smöret, salta och peppra. Låt rinna av eller torka på papper. Blanda i persiljan och servera till grytan. Kokt potatis, potatismos, råstekt potatis eller använd fantasin.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    4-6
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben