Eve är en fransysk kock som bor på Österlen. Det här är hennes recept på Boeuf Bourgignon - bättre kan det inte bli!
Har bjudit på den här grytan ett antal gånger och visst tar den lite tid, men det är all möda värt!
Jag brukar servera den med en krämig potatisgratäng till.
Ingredienser
1 kg högrev, i ca 3 cm stora bitar
Smör
Olivolja
Salt
Peppar
2 msk tomatpuré
1 flaska rött vin
2 stora lagerblad
3 vitlöksklyftor, grovhackade
1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
15 steklökar
2 morötter, skalade
2 st fänkål
100 g champinjoner
1 tsk råsocker
2 msk hackad färsk persilja
Instruktioner
- Bryn köttet i smör och olja i omgångar. Salta och peppra och flytta köttbitarna till en stor gryta.
Häll lite vatten i pannan mellan stekgångerna och häll skyn i grytan.
- När allt kött ligger i den stora grytan, tillsätt tomatpuré, vin, lagerblad, vitlök och timjan,
Koka sakta, ca 1,5 tim tills köttet är mört.
- Skala lökarna och ställ åt sidan.
- Dela morötter och fänkål i medelgrova stavar.
Stek dem krispiga i smör och olja och rör ner dem i köttgrytan.
- Frs lökarna tillsammans med champinjonerna i smör och råsockret. Vänd ner dem i köttgrytan. Låt grytan koka samman i ca 5 min. Om du vill så red med några msk maizena utrört i vatten.
- När grytan är färdig att serveras, garnera med hackad persilja.
- Servera gärna en god potatisgratäng till.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Se det var en riktig boeuf bourgignon!