Boeuf bourguignon

Serverar: 6 portioner

Tid: 2 timmar

Variant på Burgundisk köttgryta, god till kalla höst och vinterkvällar.

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar (av nöt högrev eller bog)
  • 2 msk smör (plus extra till stekning)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • ½ dl balsamvinäger
  • 2 dl kalvbuljong (eller mörk oxbuljong)
  • ½ (à 75 cl) flaska rödvin
  • 2 paket bacon (skivad á 140 g)
  • 200 g champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk syltlök (275 g)
  • Salt
  • Nymalen peppar
  • BOUQUET GARNI
  • 1 bit morot
  • 2 timjankvistar
  • 2 persiljekvistar
  • 2 lagerblad
  • 1 steksnöre
  • 1 dl grovhackad persilja
  • Instruktioner

    1. Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.
    2. Hetta upp lite smör i en gryta (ca 5 liter, gjutjärnsgryta ger ofta ifrån sig en syrlig smak vid långkok, undvik om möjligt).
    3. Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter (för mildare tomatsmak). Strö över mjölet och blanda väl.
    4. Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.
    5. Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken. Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret. Tillsätt bacon, vitlök och syltlök i grytan och rör om försiktigt.
    6. Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan. Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra. (Om du inte vill tillaga i ugn går det bra att låta grytan sjuda under lock i 1 1/2 timme)
    7. Servera med kokt potatis. (och vinbärsgelé)
    8. Smaklig spis

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    4
    10

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben